Haku

Opiskelijan vakuutustärpit – ovatko nämä asiat jo ok?

Ensimmäistä kertaa omaan kotiin muuttavalla voi olla mielessään monia kysymyksiä vakuutuksista, kuten mitä vakuutuksia tarvitsen, onko kotivakuutus pakollinen ja mitä se korvaa. Itselle uusiin asioihin perehtyminen vaatii hieman vaivannäköä, mutta se kannattaa. 

Vakuutusten avulla voi suojata itseään ja omaisuuttaan yllättävien tilanteiden varalta. Hups-tilanteita voi sattua kenelle tahansa, eikä niihin voi usein edes ennakolta varautua. Useimmat vakuutukset ovat yksityishenkilöille vapaaehtoisia, kuten koti-, matka- ja kaskovakuutus. Lakisääteinen liikennevakuutus on kuitenkin pakollinen vakuutus auton omistajille.

Hankkimalla vakuutuksen osa riskeistä siirtyy vakuutusyhtiön harteille. Jos esimerkiksi kotonasi sattuu vesivahinko ja sinulla on kotivakuutus, vakuutusyhtiö korvaa usein vahingosta koituneita kustannuksia. Vakuutuksella saat siis mielenrauhaa maksua vastaan, eikä vahingosta aiheutuneita kuluja joudu maksamaan kokonaan itse

Olemme koonneet sivuillemme Nuoren vakuuttajan tietopaketin, joka on kattava kuvaus erilaisista vakuutuksista. Usein ensimmäiset vakuutustarpeet liittyvät liikkumiseen, omaan uuteen kotiin tai matkustamiseen.  Tietopaketin lopusta löytyy myös vakuutussanastoa, jossa avataan ymmärrettävällä tavalla vakuutussanastoa.

Vakuutus pähkinänkuoressa

Vakuutus on sopimus vakuutuksenottajan ja vakuutuksen antajan (vakuutusyhtiön) välillä, jossa vakuutuksenottaja siirtää riskin vahinkotapahtuman sattuessa vakuutusyhtiölle. Vastineeksi vakuutuksenottaja maksaa säännöllisesti tai kertaluontoisesti maksuja, joita kutsutaan vakuutusmaksuiksi. Kaikki vakuutuksenottajat maksavat vakuutusmaksua ja kertyneet varat käytetään vahinkojen korvaamiseen.

Vakuutuksia on erilaisia ja ne kattavat erilaisia vahinkoja. Yleisimpiä vakuutuksia ovat esimerkiksi kotivakuutus, matkavakuutus ja sairausvakuutus. Näillä vakuutuksilla voi suojautua erilaisilta vahingoilta, omaisuuden menetykseltä, matkahaavereilta tai sairastumisen aiheuttamilta taloudellisilta menetyksiltä.

Mitä vakuutus korvaa?

Etenkin nuorelle aikuiselle, joka ei ole tutustunut vielä vakuutuksiin voi aluksi olla epäselvää, mitä vakuutus korvaa. Korvaako tapaturmavakuutus esimerkiksi skuuttionnettomuudesta aiheutuneiden vammojen hoidon tai kotivakuutus varastetun pyörän. Korvaavuuteen vaikuttaa moni asia – luonnollisesti jo se, mikä vakuutus on kyseessä. 

Esimerkiksi kotivakuutus korvaa kodin vahinkoja, jotka aiheutuvat varkaudesta, vesivahingosta tai tulipalosta. Sairauskuluvakuutus puolestaan auttaa kattamaan lääkäri- ja sairaalakuluja, jos sairastut tai loukkaannut.

Vakuutusten kattavuuteen vaikuttavat muun muassa vakuutusehdot, omavastuuosuus sekä mahdolliset lisäturvat. Vakuutusehdoissa on korvaussäännöt, joiden mukaan lopullinen maksettavaksi jäävä korvaus määritellään. On tärkeää lukea vakuutusehdot huolellisesti ennen sopimuksen tekemistä ja varmistaa, että vakuutus vastaa omia tarpeita.

Kannattaa myös muistaa, että vakuutukset eivät kata kaikkea.  Esimerkiksi tahallisesti aiheutetut vahingot jäävät korvauksen ulkopuolelle. Siksi on aina hyvä olla tarkkana ja tutustua vakuutusten suojeluohjeisiin.

Opiskelijan vakuutukset

Opiskelujen alku on usein uusi ja jännittävä elämänvaihe. Samalla moni muuttaa ensimmäistä kertaa omilleen, ja ottaa täyden vastuun omasta taloudesta. Itsenäiseen opiskelijaelämään kuuluvat myös vakuutukset. Vakuutukset turvaavat opiskelijan arkea, ja mahdollistavat osaltaan opiskeluihin keskittymisen.

Kuten muidenkin, myös opiskelijoiden kannattaa vertailla vakuutuksia – niiden ehtoja, hintaa ja kattavuutta. Vaikka vakuutuksen nimi on sama, sen ehdoissa tai hinnassa voi olla merkittäviä eroja. Jotkut vakuutusyhtiöt tarjoavat opiskelijoille suunnattuja vakuutuspaketteja, ja jotkut myöskin ikään perustuvia tarjouksia. 

Kotivakuutus opiskelijalle

Kotivakuutuksen hankkiminen tulee yleensä ajankohtaiseksi, kun muuttaa omaan kotiin. Vaikka kotivakuutus ei ole kodinomistajalle tai vuokra-asunnossa asuvalle pakollinen, on sen ottaminen siinäkin mielessä tärkeää, etteivät pienetkään vahingot kaataisi nuoren taloutta. Kotivakuutuksen yhteydessä ovat usein myös vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Monet vuokranantajat edellyttävät vuokralaiselta voimassa olevaa – ja usein laajaa – kotivakuutusta. 

Matkavakuutus opiskelijalle

Matkavakuutus on tärkeä hankinta kotimaassa tai ulkomailla matkustelevalle opiskelijalle. Se tarjoaa turvaa ja suojaa matkoilla sattuvien odottamattomien tapahtumien varalta. Matkavakuutus on luonteeltaan yhdistelmävakuutus, joka voi sisältää matkustajavakuutuksen, matkatavaravakuutuksen, matkavastuu- ja matkaoikeusturvavakuutuksen.

Matkavakuutus kattaa monenlaisia asioita mutta ei kuitenkaan kaikkea odottamatonta, jota matkalla voi sattua. Matkavakuutuksen avulla saa turvaa itselle ja matkatavaroille aiheutuneille vahingoille.

Lue lisää aiheesta: 

Sairauskulu- ja tapaturmavakuutus opiskelijalle

Opiskelijat hyödyntävät usein YTHS:n ja julkisen terveydenhuollon tarjoamia terveydenhuollon palveluita. Harkinnan ja tarpeen mukaan voi hankkia myös sairauskuluvakuutuksen ja/tai yksityistapaturmavakuutuksen terveyden turvaksi. 

Sairauskuluvakuutus korvaa yleisesti ottaen sairaudesta aiheutuvia hoitokuluja. Kannattaa ottaa huomioon, että sairauskuluvakuutusta haettaessa tulee täyttää terveysselvitys. Aiemmat vammat tai sairaudet saattavat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen. Yleensä sairauskuluvakuutus on kattavampi nuoremmalle vakuutuksenottajalle, joten vakuutusta harkitsevan kannattaa huomioida tämäkin seikka.

Yksityistapaturmavakuutus korvaa tapaturmista aiheutuvia kuluja, esimerkiksi lääkärin palkkioita, lääkkeitä sekä tutkimus- ja hoitokuluja. Korvattavat vahinkotapahtumat määritellään vakuutuksiin liittyvissä sopimusehdoissa tarkasti ja vahinkotapauksessa korvauksia maksetaan vakuutusehtojen mukaisesti. Mikä tahansa tapaturmalta vaikuttava tilanne tai tapahtuma ei välttämättä ole korvattava vahinko.

Lisätietoa löydät FINEn oppaista, joihinn on koottu tietoa aikuisten sairauskuluvakuutuksista ja yksityistapaturmavakuutuksen ongelmatilanteista.

Autoilevan opiskelijan vakuutukset

Jos omistaa auton täytyy siihen hankkia myös liikennevakuutus. Liikennevakuutus on lakisääteinen, ja siitä korvataan liikennevahingon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja sekä syyllisen osapuolen henkilövahinkoja. Liikennevakuutus ja vapaaehtoinen kaskovakuutus ovat autoilijan tärkeimmät vakuutukset, joihin kannattaa tutustua huolellisesti.

Vapaaehtoisesta auto- eli kaskovakuutuksesta korvataan omalle ajoneuvolle sattuneita vahinkoja. Kaskovakuutuksen voi ottaa laajempana tai suppeampana sen mukaan kuinka kattavaa vakuutusturvaa haluaa. Rahoitusyhtiö usein edellyttää, että osamaksulla ostetussa autossa on laaja kaskovakuutus voimassa.

Lisätietoa löydät FINEn oppaista Perustietoa vapaaehtoisesta autovakuutuksesta ja Lunastus kasko- ja liikennevakuutuksesta.

Vakuuttajan muistilista

Vakuutusten vertailu ja hankinta on hyvä tehdä huolella. Kun olet ottamassa vakuutusta, muista ainakin nämä:

  • Arvioi elämäntilanteesi, siihen liittyvät riskit, ja mieti, miltä riskeiltä sinun olisi hyvä suojata itsesi. Matkailevan opiskelijan kannattaa ottaa matkavakuutus, kun taas kotivakuutus on välttämätön lähes kaikille opiskelijoille.
  • Tee selvitystyö ja vertailu huolellisesti ja varaa siihen hieman aikaakin. Entuudestaan tuttu vakuutusyhtiö ei välttämättä aina ole kaikista paras vaihtoehto, ja joiltain vakuutusyhtiöiltä voit saada alennusta nuorena aikuisena.
  • Tutustu tarjouksiin rauhassa ennen kuin teet valinnan, Älä katso pelkästään vakuutuksen hintaa. Jos et ymmärrä sisältöä, kysy tarkempia tietoja myyjältä. Vastaa aina vakuutusyhtiön kysymyksiin myyntitilanteessa totuudenmukaisesti, jotta välttyisi ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin.
  • Pidä mielessä taloudellinen tilanteesi. Vaikka vakuutuksista aiheutuu kuluja, vakuutuksen ottamatta jättäminen voi koitua kalliimmaksi.
  • Tutustu oppaaseen: Vakuuta viisaasti – opas vakuutusten kilpailuttajalle.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!