Ajankohtaista

Vakuutuslautakunnan kokoonpano kaudelle 2019 - 2021

FINEn Vakuutusjohtokunta on nimennyt jäsenet Vakuutuslautakuntaan sen seuraavalle kolmivuotiskaudelle. Jaostojen puheenjohtajisto jatkaa uudellakin toimikaudella, osa jaostojen jäsenistä vaihtuu.

Lue lisää »

FINE sovelsi yhdenvertaisuuslakia henkivakuutuksen myöntämistapaukseen

FINEn Vakuutuslautakunta on antanut ratkaisusuosituksen tapauksessa, jossa vakuutusyhtiö kieltäytyi myöntämästä henkivakuutusta työkyvyttömyyseläkkeellä olevalle henkilölle. Kyse ei ollut syrjinnästä, vaan henkilön terveydentilaa koskevasta hyväksyttävästä kieltäytymisperusteesta.

Lue lisää »

Mistä tunnistat finanssihuijauksen?

Kukaan ei halua tulla huijatuksi, mutta tilanteeseen voi joutua tahtomattaankin. Huijareiden tapa vedota voimakkaasti tunteisiin ja uskottelu rikastumisesta tai ainutkertaisesta tarjouksesta saattaa harhauttaa kokeneenkin. Tekninen kehitys, internetpalvelujen laajeneminen ja finanssimarkkinoiden yhdentyminen lisäävät huijareiden mahdollisuuksia uusiin sumutuksiin.

Lue lisää »

Maksutileihin liittyvien palveluiden hintojen vertaaminen onnistuu kätevästi verkossa

Kuluttajien maksutilien ja niihin liitettyjen yleisimpien palvelujen hintoja vertaileva sivusto Fine.fi/maksutilivertailu on avattu. Sivustolla voi vertailla eri pankkien maksutilien ylläpitoon, saldo- ja tapahtumakyselyihin, tilisiirtoihin, verkkomaksuun sekä debit-kortin ylläpitoon liittyviä hintatietoja.

Lue lisää »

Älä anna liukkaan kelin yllättää

Yöpakkaset ja ensimmäiset liukkaat kelit ovat jo saapuneet. Jalankulkijoiden liukastumisia estävät parhaiten nastat kengänpohjissa ja pyöräilijät pysyvät paremmin pystyssä talvikeleihin sopivilla nastoitetuilla renkailla. Myös vauhtia ja kiirettä vähentämällä saattaa välttyä monilta vahingoilta..

Lue lisää »

Vakuutusten vertailu helpottuu

Vakuutusten vertailu helpottuu uden lainmyötä. Vakuutusyhtiön on annettava asiakkaalle kaikki merkitykselliset tiedot vakuutuksesta vakiomuotoisessa avainasiakirjassa, joka helpottaa eri vakuutusten vertailua keskenään.

Lue lisää »

Selvitys ikäihmisten pankkipalveluista: Kohtaako digipalvelu käyttäjän?

Pankeilla on tarjolla paljon erilaisia palveluita ikäihmisten pankkiasioinnin sujuvoittamiseksi. Valtaosalle asiakkaista digipalveluiden käyttö on arkipäivää, mutta osalle edelleen hankalaa. Muuttuneita pankkipalveluita ei osata välttämättä käyttää, eikä käyttämistä helpottavia palveluita löydetä. Henkilökohtaisuutta kaivataan edelleen. 

Lue lisää »

Koirien hyökkäykset puhututtavat

Koirien hyökkäykset puhututtavat – kenen on korvausvastuu jos lemmikkieläin puree esimerkiksi naapuria tai aiheuttaa muuta vahinkoa perheen ulkopuolisille? Mitä tarkoitetaan tuottamuksella?

Lue lisää »

Mitä korvataan, jos asuminen omassa kodissa keskeytyy?

On monia harmillisia tilanteita, jolloin omasta kodista voi joutua muuttamaan tilapäisesti pois. Syynä saattaa olla rikkoutunut lämmitysputki ja siitä aiheutunut vesivahinko, erilaiset rakenteita vaurioittaneet kosteusvahingot tai esimerkiksi tulipalo.

Lue lisää »

Pyydä lainalupaus ennen kuin jätät tarjouksen asunnosta

Erilaiset lainaan liittyvät kysymykset mietityttävät asiakkaita asunnon hankinnassa. Joitakin kysymyksiä on tullut neuvontaamme erityisesti asunnon ostoon liittyvistä pankin kanssa käydyistä keskusteluista, joiden perusteella asiakas on jäänyt käsitykseen luoton olleen jo varma asia.

Lue lisää »

Lomamatka keskeytyi, korvaako vakuutus?

Matkailijoille sattuu ja tapahtuu. FINEn neuvonnasta kysytään usein miten pitää toimia, kun matka on jouduttu yllättäen keskeyttämään ja kotiin on jouduttu palaamaan ennenaikaisesti. Joissakin tilanteissa lomamatka on taas venynyt suunniteltua pidemmäksi.

Lue lisää »

Kissa- ja koiravakuutusten omavastuissa suuria eroja

Vertailu kahdeksan vakuutusyhtiön kissa- ja koiravakuutusten myöntämiseen, vakuutusturvan laajuuteen ja keskeiseen sisältöön liittyvistä asioista. Mukana on myös tietoa siitä, miten koti- ja vastuuvakuutukset korvaavat kissan ja koiran aiheuttamia vahinkoja.

Lue lisää »

Kortti vai käteinen - miten toimia lomamatkalla?

Matkalla kuluu aina rahaa. Ennen lomailua onkin hyvä virkistää muistia, mitä ulkomailla maksaessa kannattaa huomioida. Pärjääkö lomalla kortilla vai tarvitseeko edelleen käteistä? Onko korttimaksaminen turvallista? Entä kannattaako rahaa vaihtaa etukäteen?

Lue lisää »

Paljon puheluita korvauspäätösten viipymisistä

Puhelinneuvontaan on viime aikoina tullut paljon puheluita vakuutusyhtiöiden korvauspäätösten viipymisistä. Asiakkaat ovat ihmeissään ja kysyvät neuvoa miten toimia, kun korvauspäätöstä ei useiden viikkojen odotuksenkaan jälkeen ole kuulunut.

Lue lisää »

Nämä vakuutusasiat kannattaa tarkistaa ennen matkalle lähtöä

Laita matkavakuutusasiat kuntoon hyvissä ajoin ennen lomamatkan alkua. Vakuutuksia on tarjolla monenlaisia, vertaa niitä keskenään ja valitse itsellesi sopivin vaihtoehto.

Lue lisää »

Vinkkejä turvalliseen korttimaksamiseen lomalla

Kortilla maksaminen on turvallista, kun pitää kiinni muutamista perusasioista. Lomamatkalle lähtiessään monet asiat voi hoitaa hyvissä ajoin jo ennen lähtöpäivää.

Lue lisää »

Tarkista vakuutuksesi, kun annat omaisuuttasi vuokramajoitukseen tai vertaisvuokralle

Jakamistalouteen liittyviä palveluita, kuten kyydinvälitys- ja asunnon vuokrauspalveluja on tarjolla yhä enemmän. Palveluiden käytön ja tarjoamisen pelisääntöihin on hyvä tutustua ennakkoon sekä selvittää vakuutusten tarve.

Lue lisää »

Voitko velkaantua viisaasti?

Kyllä voit, jos olet miettinyt velan oton järkevyyden ja seuraukset ennakkoon. Velkaannu viisasti –opas kokoaa perusasioita viisaan velkaantumisen lähtökohdista, olipa kyseessä sitten pikavippi tai suurempi laina.

Lue lisää »

Miten kilpailutat vakuutuksesi ja vakuutat viisaasti?

Vakuutusten kilpailuttaminen, niiden laaja valikoima, erot ja yhtäläisyydet, sekä hinta mietityttävät monia vakuutusten valintahetkellä. Olenko valitsemassa oikein? Minkälaista vakuutusturvaa tarvitsen ja mitä olen siitä valmis maksamaan? Vakuutusten kilpailuttamista pidetään usein hankalana ja paljon aikaa vievänä työnä, johon on vaikea ryhtyä.

Lue lisää »

Zaldo toi luokkiin puheensorinaa

​Lasten ja nuorten talousosaamista käsittelevään verkko-oppimateriaaliin liitetyn arvontakisan voittaneet luokat ovat Nurmijärvellä ja Helsingissä. Kaikki luokat, jotka tekivät materiaaliin liittyvän loppukokeen, osallistuivat automaattisesti arvontaan.

Lue lisää »

Mikä on ilkivaltavahinko ja mitä korvataan kolarointiturvasta?

Lommo ovessa, koukun jälki puskurissa tai naarmu kyljessä? Ikävä yllätys parkkipaikalla saa tunteet helposti kuohumaan. Ketään ei näy paikalla eikä asiasta ole jätetty minkäänlaista selitystä saatikka yhteystietoja auton ikkunaan.

Lue lisää »

Zaldon voittajaluokasta kaksikko Brysseliin

15-vuotiaat Stina Peteri ja Maija Korpi Oulusta ovat Suomen edustajat yläkoululaisille suunnatussa talousosaamiskisassa Brysselissä. Suomessa osallistujavalintaan käytettyä Zaldo-oppimateriaalia hyödynnetään laajasti peruskouluissa. Loppukilpailuun osallistuu kaikkiaan 25 Euroopan maata. Kisa järjestetään ensimmäistä kertaa.

Lue lisää »

Velkaannu viisaasti - opas velan ottajalle

Lue lisää »

Varatuomari Astrid Thors hallituksen puheenjohtajaksi

Varatuomari Astrid Thors on aloittanut FINEn hallituksen uutena puheenjohtajana. Uusia jäseniä ovat myös kuluttaja-asiamies, ylijohtaja Antti Neimala Kilpailu- ja kuluttajavirastosta ja valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston osastopäällikkö, ylijohtaja Leena Mörttinen.

Lue lisää »

Kenen on vastuu liukastumisvahingoissa?

Huomattava osa liukastumisvahingoista voitaisiin välttää, jos jalankulkijoilla olisi sopivat talvijalkineet ja jos kulkuväylien talvikunnossapito olisi hoidettu hyvin. Myös kiireen vähentäminen vähentäisi vahinkoja. Vahingon satuttua esiin nousevat usein vastuu- ja korvauskysymykset, kenen syy vahinko ylipäätään oli ja kuka korvaa hoitokulut.

Lue lisää »

Pankkiasioista riidellään melko vähän

Pankkiasioinnin määrään suhteutettuna pankkiasioista riidellään melko vähän. FINEssä päätetiin 150 pankkiasiointiin liittyvää riitatapausta viime vuonna. Näistä tapauksista 86:ssa annettiin ratkaisusuositus ja 40 päättyi palveluntarjoajan ja asiakkaan väliseen sovintoon. Useimmin riidan aiheena oli maksukorttien oikeudeton käyttö.

Lue lisää »

Uusi Talousguru Tuukka Tuomikoski Oulusta - 'Talous ei ole missään nimessä kuivaa'

Vuoden 2018 Talousguru Tuukka Tuomikoski tulee Kastellin lukiosta Oulusta. Kilpailun toiseksi tuli Väinö Tuovinen Suomalaisesta yhteiskoulusta Helsingistä ja kolmanneksi Santeri Väätäjä Kerttulin lukiosta Turusta.

Lue lisää »

Talousguruksi havitteli yli tuhat lukiolaista – 14 finaaliin

Vuotuisen lukiolaisten Talousguru-kisan finalistit on valittu. Mukaan kisaan ilmoittautui 122 koulua, joissa osallistuneiden oppilaiden määrä vaihteli yhden ja reilun kolmenkymmenen välillä. Talousgurun titteli ratkaistaan kaksipäiväisessä finaalissa 1.-2.3. Helsingissä.

Lue lisää »

Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä

Läheisen kuolema on omaisille raskasta aikaa. Surutyön ohella monet käytännön asiat saattavat tuntua vaikealta. Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä -opas selvittää pankkiasiointiin ja vakuutuksiin liittyviä kysymyksiä ja käytännön menettelyitä niin, että asioiden hoitaminen pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa olisi mahdollisimman sujuvaa.

Lue lisää »

Ei yritetä parasta, vaan tehdään paras!

Hyvä asenne kantoi Merikosken koulun talouskisaan Brysseliin. Uusittu Zaldo-oppimisympäristö kerää kiitosta peruskoulujen opettajilta.

Lue lisää »

Uusi Sijoituslautakunta aloitti FINEssä

Sijoituslautakunnassa käsitellään aiemmin Arvopaperi-lautakunnassa käsiteltyjä asioita sekä uusina asioina sijoitusvakuutusasioita. Muutoksen taustalla on ensi vuonna voimaan tuleva IDD-lakipaketti, joka merkittävästi yhtenäistää sijoitusvakuutusten ja rahoitusvälineiden myyntisääntelyä.

Lue lisää »

Korvaus- ja maksuasiat mietityttivät vakuutus- ja pankkiasioissa

Eniten vuonna 2017 kysyttiin vakuutusten korvaus- ja ehtoasioista, vakuutusmaksujen muuttamisesta ja vakuutusten voimassaolosta. Pankkiasioissa pinnalla olivat tilinkäyttöön ja maksamiseen liittyvät kysymykset, luottoasiat sekä tilausansat.

Lue lisää »

Vahingot vaikuttavat aiempaa enemmän liikennevakuutusten hintaan

Bonusjärjestelmät ovat uuden lain myötä muuttuneet. Muutoksia on tullut lähtö- ja maksimibonuksiin sekä bonusten kertymiseen. Myös vahingot vaikuttavat bonusten laskuun eri tavoin kuin ennen. Maksimibonusten saavuttamiseen kuluva aika vaihtelee yhtiöittäin.

Lue lisää »

Joskus sattuu vahinko – tiedätkö miten toimia?

Vahinko tai tapaturma voi sattua kenelle ja milloin vain. Osaan vahingoista voi varautua ja suojautua vakuutuksien kautta, mutta tiedätkö miten toimia ja mihin olla yhteydessä, jos vahinko osuu omalle kohdallesi?  Lue FINEn uusista oppaista toimintaohjeet.

Lue lisää »

Mini-Zaldo sopii hyvin alakoulujen opetukseen

Pätäkkä, perheen hillot, kulutuskemut ja arvaamattomat tapahtumat tulivat tutuiksi Haagan peruskoulun 4A:lle, joka testasi uuden yhteiskuntaopin oppimisympäristön Mini-Zaldon.

Lue lisää »

Hyvä vakuutustapa ja Vakuutuslautakunta

Käsikirja kokoaa yhteen Vakuutuslautakunnan hyvää vakuutustapaa koskevaa ratkaisukäytäntöä ja vertaa sitä lainsäädännön ja alan tapaohjeiden kehitykseen. Julkaisu on apuväline hyvään vakuutustapaan perehtyvälle ja se nostaa näkyviin ratkaisujen taustalla vaikuttaneita tekijöitä.

Lue lisää »

Alakouluille kaivattua talousopetusmateriaalia

Alakoulujen talousosaamisen opetusta varten on avattu maksuton verkko-oppimismateriaali, Mini-Zaldo. Se on tehty aiemman, yläkoululaisille suunnatun ja nyt uusitun Zaldo-oppimateriaalin pohjalta. Molemmat Zaldot löytyvät osoitteesta Zaldo.fi.

Lue lisää »

Toimintaohjeita myrskyn jälkeen

Estä myrskyvahingoissa mahdolliset lisävahingot mahdollisuuksiesi mukaan, muista olla kuitenkin varovainen. Ole yhteydessä omaan vakuutusyhtiöösi.

Lue lisää »

Monet vakuutukset korvaavat myrskyvahinkoja

Kotivakuutuksista korvataan myrskyn aiheuttamia, kodin tai vapaa-ajan asunnon irtaimistolle sekä rakennuksille aiheutuneita vahinkoja. Myrskyvahinkoja korvataan myös monista muista vakuutuksista. Esimerkiksi moottoriajoneuvot, metsät ja maatilan eläimet tarvitsevat vahinkojen varalta omat vakuutuksensa.

Lue lisää »

45 v. juhlakirjan artikkelit luettavissa verkkosivuilta

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 45 vuotta -kirjan artikkeleissa: juridisia kysymyksiä, FINEn toimintaa, KKO:n ratkaisuja finanssiasioissa, lautakuntien käytäntöä sekä pohdintaa finanssialan tulevaisuudesta - monipuolisesti ja asiantuntevasti sekä valvonnan että finanssialan näkökulmasta.

Lue lisää »

Hurjapäistä rantalomalaisiin, matkavakuutus on kaikille tarpeen

Mitä jos sairastun matkalla tai matkani peruuntuu? Korvaako matkavakuutus nilkan nyrjähdykset ja sairaalahoidon? Lue kaikki tärkeät asiat matkavakuutuksista Perustietoa matkavakuutuksista -oppaasta ja Korvaukset matkavakuutuksesta matkan peruuntuessa -vertailusta.

Lue lisää »

Uusi opas tuo helpotusta lasten sairauskuluvakuutuksien valintaan ja vertailuun

Tiedot kaikkien vakuutusyhtiöiden tarjoamista lasten sairauskuluvakuutuksista on päivitetty valintaoppaaksi yksiin kansiin. Opas tarjoaa vakuutuksen valintaa helpottavaa vertailutietoa yhdeksän yhtiön tuotteesta.

Lue lisää »

Kuluttaja ulkomaisen vakuutusyhtiön asiakkaana

Lue lisää ulkomaisen vakuutusyhtiön asiakkaana olevan kuluttajan asemasta sekä siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, jos harkitsee vakuutuksen ottamista ulkomaisesta vakuutusyhtiöstä.

Lue lisää »

Tuotevakuutusten ja kotivakuutusten vertailu kannattaa

Kaupantekohetkellä ostettavat tuotevakuutukset kiinnostavat kuluttajia, mutta niistä herää myös paljon kysymyksiä. Miten tuotevakuutus eroaa kotivakuutuksesta, mitä eroa on hinnoissa, voimassaoloajassa ja korvauksissa? Tutustu vertailuun.

Lue lisää »

Varatuomari Elli Reunanen nimitetty FINEn uudeksi toimitusjohtajaksi

FINEn hallitus on nimittänyt varatuomari Elli Reunasen uudeksi toimitusjohtajaksi syksystä 2017 alkaen. FINEn pitkäaikainen toimitusjohtaja Irene Luukkonen jää eläkkeelle loppukesästä.

Lue lisää »

Finanssialan sääntelystä ja valvonnasta tuotehallintaprosesseihin

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 45 vuotta -kirjasta voit lukea useita ajankohtaisia artikkeleita finanssi-innovaatioista, alan sääntelystä ja sen tulevaisuudesta. Mukana myös artikkelit joukkorahoituksen sääntelystä sekä finanssialan tuotehallintaprosesseista.

Lue lisää »

Zaldo-kisan potti Iisalmeen – uusia talousoppimateriaaleja opettajille

Tänä vuonna yli 100 peruskoulun yläasteen 9-luokkaa osallistui Zaldo-taloustaitokisaan, voittoluokka löytyi Iisalmesta. Yläkoululaisten taloustaitojen parantamiseen tähtäävä Zaldo.fi on pelillinen oppimisaineisto, joka uudistuu ja saa ensi syksynä rinnalleen myös alakouluille suunnatun MiniZaldon.

Lue lisää »

Liikennevakuutusten lähtö- ja maksimibonuksissa sekä vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä eroja

Vertailu selvittää liikennevakuutusten bonusjärjestelmien eroja kotimaisissa vakuutusyhtiöissä. Yhtiöiden välillä on eroja lähinnä lähtö- ja maksimibonuksissa sekä vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä. Uutta on myös useamman auton hinnoittelu samalla bonuksella.

Lue lisää »

Vuoden 2017 Talousguru on Jooa Mustonen Gymnasiet Lärkanista Helsingistä

Kilpailun toiseksi tuli Rasmus Keinänen Kuopion lyseon lukiosta ja kolmanneksi Sauli Kärkkäinen Iisalmen lyseosta. Helsingissä. Finalistit karsittiin alkukilpailussa, johon osallistui noin tuhat oppilasta 128 lukiosta.

Lue lisää »

Talousguru ja paras #Tubetatonni-vlogi valitaan 3. maaliskuuta

20-vuotisjuhlavuottaan viettävä Talousguru-kilpailu huipentuu 2.-3. maaliskuuta käytävään loppukilpailuun, jossa 14 alkukilpailun perusteella valittua finalistia kisaavat Talousguru 2017 –tittelistä, opiskelupaikoista sekä rahapalkinnoista. Samaan aikaan julkistetaan #Tubetatonni-kilpailun paras videoblogi.

Lue lisää »

Korkeimman oikeuden ratkaisuista FINEn 45 vuotta -juhlakirjassa

Tutustu Vakuutus- ja rahoitusneuvonta 45 vuotta -kirjan artikkeleihin: Havaintoja korkeimman oikeuden Lehman-ratkaisusta, professori Olli Norros sekä Tolkning och kausalitet – två nya HD-fall i skuggan av den globala finanskrisen, professori Lena Sisula-Tulokas.

Lue lisää »

Vuosikymmeniä finanssialan vastuutehtävissä, toimitusjohtaja Luukkonen ja johtaja Sirén eläkkeelle

Pitkään finanssialan eri johtotehtävissä toimineet toimitusjohtaja Luukkonen ja johtaja Sirén jäävät eläkkeelle 1.8.2017. FINE on kasvanut runsaan kahdeksan vuoden toimintansa aikana merkittäväksi finanssialan neuvontatoimistoksi ja riidanratkaisijaksi.

Lue lisää »

Riidanratkaisu finanssiasioissa nopeutunut

FINE antoi neuvontaa ja ratkaisusuosituksia 9 100 finanssiasiaan liittyvässä tapauksessa vuoden 2016 aikana. Uuden riidanratkaisumenettelyn myötä asiakkaat saivat entistä nopeammin ratkaisun ongelmiinsa ja riitojen määrä väheni lautakunnissa alle puoleen.

Lue lisää »

Perustulo ja talouden kehitys aiheina Talousgurun alkukilpailussa

Lukiolaisten valtakunnallisessa Talousguru-kilpailun alkukilpailussa oli mukana 128 lukiota eri puolilta Suomea. Oppilaat pohtivat mm. perustulon hyviä ja huonoja puolia sekä talouden kehityksen oleellisia muutoksia itsenäisyyden aikana.

Lue lisää »

Ajankohtaista vakuutussopimusten muuttamisesta

FINEn jaostopäälliköiden Tuomas Korkeamäen ja Kaisa Laineen ajankohtaiset artikkelit kokoavat tietoa vakuutussopimusten muuttamisesta. Tutustu artikkeleihin: Vapaaehtoisen sairausvakuutuksen sopimusehtojen muuttamisesta ja Vähäisestä muutoksesta vakuutussopimuksessa.

Lue lisää »

Taloustubettajalle tonni osana Talousguru-kilpailua

Finanssiala, koulut, opettajat ja toimittajat edistävät nuorten talousosaamista Talousguru-kampanjalla keväällä 2017. Kampanja on osa Suomi 100-juhlavuoden ohjelmaa. Talousguru-kilpailulla haastetaan lukiolaiset ympäri Suomen testaamaan taloustaitojaan, myös yli 15-vuotiaita innostetaan #Tubetatonni-kisaan.

Lue lisää »

Mitä ovat peruspankkipalvelut?

Peruspankkipalveluihin on tullut muutoksia. Palveuihin kuuluu perusmaksutili ja siihen liittyvä tilinkäyttöväline (kuten debit-kortti ja verkkopankkitunnukset), mahdollisuus nostaa käteistä, maksutapahtumien toteuttaminen sekä sähköinen tunnistusväline.

Lue lisää »

Turvaa tuleva – perehdy oppaaseen henkivakuutuksista

Uusi Perustietoa henkivakuutuksesta –opas sisältää yhteenvedon seitsemän vakuutusyhtiön tarjoamista henkivakuutuksista, vakuutusten ottamisesta ja niiden voimassaolosta. Mukana on myös hintaesimerkkejä 30- ja 40-vuotiaille otetuista henkivakuutuksista.

Lue lisää »

Uusi opas luonnonilmiövahinkojen korvaamisesta

Oppaassa käsitellään tuulen, rankkasateen ja salamista aiheutuneiden vahinkojen korvaamiseen liittyviä kysymyksiä sekä miten vahinkoja korvataan koti- ja vapaa-ajan asuntojen vakuutuksista. Mukana on myös esimerkkejä FINEn neuvontaan tulleista kysymyksistä.

Lue lisää »

Liikennekäytöstäpoisto on muuttanut moottoripyörien vakuuttamista

Moottoripyörien, mopojen, mönkijöiden ja moottorikelkkojen liikennekäytöstäpoisto herättää kysymyksiä. Liikennekäytöstäpoisto tehdään rekisteri-ilmoituksella Trafiin, aiempi vapaamuotoinen ilmoitus vakuutusyhtiöön ei enää riitä. Asiakkaan pitää myös itse tarkistaa onko poistolla vaikutusta omaan vakuutusmaksuun.

Lue lisää »

Kuka vakuuttaa mitäkin taloyhtiössä?

Kuka korvaa vuokralaisen varastetun tietokoneen tai yläkerrasta valuneen veden aiheuttamat vahingot? Mistä korvausta, kun myrskytuuli kaataa puun rivitalon päälle? Lue lisää vuokralaisille, osakkeen omistajille sekä taloyhtiöiden hallituksille ja isännöitsijöille suunnatusta oppaasta.

Lue lisää »

Kuka hoitaa talousasioitasi, jos et itse siihen kykene?

Uusi opas: Täysi-ikäisten edunvalvonta kokoaa tietoa edunvalvonnasta ja siitä, miten ennakoimalla ja tekemällä edunvalvontavaltuutuksen voi itse suunnitella omien talousasioidensa hoitoa siltä varalta, ettei ole enää siihen kykenevä. Mukana käytännön esimerkkejä, perustietoa edunvalvonnan alkamisesta ja päättymisestä sekä pankki- ja vakuutusasioiden hoidosta edunvalvonnan aikana.

Lue lisää »

Mitä kuntoilijan olisi hyvä tietää vakuutuksistaan?

Vakuutusta ottaessaan kuntoilijan on syytä olla tarkkana, mitä vakuutus korvaa ja mitä ei. Yksityistapaturmavakuutus on vapaaehtoinen vakuutus, joka korvaa tapaturmien hoitokuluja; lääkäripalkkioita, lääkkeitä ja tutkimuksia. FINEn tuli viime vuonna lähes tuhat kyselyä ja valitusta yksityistapaturmavakuutuksista.

Lue lisää »

Vinkkilista matkalle lähtijän vakuutuksista

Matkavakuutus on matkalle lähtijän tärkeä turva yllättävien ja odottamattomien tilanteiden varalle. Kokosimme vastauksia kuluttajien usein esittämiin kysymyksiin matkavakuutuksista. Vaikka kaikkeen ei voisikaan aina varautua, kannattaa omalta kohdaltaan tarkistaa ainakin seuraavat asiat.

Lue lisää »

Oman talouden hallinnan taidot punnittu

Tänä vuonna Zaldo-kilpailuun osallistui yli sata peruskoulun 9-luokkaa. Zaldo.fi -sivustolla opetellaan oman talouden hallintaa ja rahan käyttöä. Lisäksi luokat voivat osallistua taloustaitoja mittaavaan kilpailuun. Kaikkien osallistuneiden luokkien kesken arvotun 500 euron palkinnon voitti Puistolan peruskoulun 9. valinnaisen talouskurssin luokka Helsingistä.

Lue lisää »

Maija Löyskä on Talousguru 2016!

Vuoden 2016 Talousguru Maija Löyskä tulee Etelä-Tapiolan lukiosta Espoosta. Kilpailun toiseksi tuli Max Toikka Ressun lukiosta Helsingistä ja kolmanneksi Tapio Haaga Lahden yhteiskoulusta. Helsingissä 3. – 4.3.2016 pidetyssä loppukilpailussa oli mukana 10 oman lukionsa parasta taloustietäjää. Finalistit karsittiin alkukilpailussa, johon osallistui yli 1900 oppilasta 116 lukiosta.

Lue lisää »

Pankkien kysymykset hämmentävät asiakkaita

FINEen on tullut viimeisten viikkojen aikana asiakkailta nelisenkymmentä yhteydenottoa, joissa ihmetellään pankin esittämiä kysymyksiä ja niiden sävyä. Asiakkaat ovat epätietoisia miten toimia ja onko pankilla oikeus ylipäätään kysyä näitä asioita. Moni myös pelkää mihin annettuja tietoja käytetään.

Lue lisää »

Lukiolaiset pohtivat luottoluokitusta, viitekorkoa ja Kiinan talouden roolia Talousgurun alkukilpailussa

Lukiolaisille suunnatussa Talousguru 2016-kilpailun ensimmäisessä osiossa oli mukana 1900 oppilasta 116 lukiosta. Alkukilpailun perusteella valitut 10 finalistia kisaavat seuraavaksi Talousguru 2016 –tittelistä, rahapalkinnoista sekä opiskelupaikoista.

Lue lisää »

Hellitä hetkeksi – liukkaus ja kiire aiheuttavat eniten liukastumisia

Kaatuminen liukkailla talvikeleillä saattaa aiheuttaa vakavia vammoja. Opas liukastumisvahinkojen korvaamisesta kokoaa toimintaohjeita korvausten hausta sekä tärkeää tietoa eri tahojen vastuista.

Lue lisää »

FINE sai runsaasti yhteydenottoja asumiseen liittyvistä vakuutus- ja pankkiasioista viime vuonna

FINEen tuli vuoden 2015 aikana yli 9 000 uutta asiakasasiaa. Kuluttajat kysyivät erityisesti asumiseen liittyvistä asioista, kuten koti- ja kiinteistö­vakuutuksista, ASP-lainoista sekä asuntolainan hoitoon ja korkoihin liittyvistä asioista.

Lue lisää »

Lääkevahinkoasioita käsitelty FINEssä kolme vuotta

FINE on antanut neuvontaa ja selvittelyapua sekä ratkaisusuosituksia lääkevahinkovakuutusta koskevissa asioissa ja riidoissa viimeisen kolmen vuoden aikana. Eniten kysytään korvausepäselvyyksistä, jotka liittyvät lääkkeen käytön ja oireilun väliseen syy-yhteyteen.

Lue lisää »

Moni ei tiedä sopimustensa sisältöä finanssiasioissa

Lainan otto, tilin avaus ja kotivakuutus ovat kaikille tuttuja sopimuksia. Moni ei kuitenkaan tiedä tekemiensä finanssisopimusten tarkkaa sisältöä. Vakuutus mielletään usein laajemmaksi kuin se onkaan. Uudessa Sopimus on sopimus -videossa käydään läpi sopimuksiin liittyviä olennaisia asioita.

Lue lisää »

Tuomioistuinten ulkopuoliset riidanratkaisijat Suomessa

FINE järjestää Helsingissä 13.-16.9.2015 kansainvälisen INFO Network –konferenssin, johon saapuu lähes 90 finanssialan ombudsmania 32 eri maasta, muun muassa Euroopasta, Uudesta-Seelannista, Pohjois- ja Etelä-Amerikasta sekä Indonesiasta.

Lue lisää »

Pankkilautakunta suositti pankkeja yhteisvastuullisesti maksamaan ASP-lisäkoron

Suosituksen mukaan asiakas voi vaatia lisäkoron joko siltä pankilta, jonka kanssa säästösopimus on tehty tai siltä pankilta, josta asuntolaina on otettu. Valitukset olivat ajalta ennen Valtiokonttorin huhtikuussa antamaa selventävää ohjeistusta. Uuden ohjeistuksen mukaan lainan myöntäjä maksaa ASP-säästäjälle lisäkoron.

Lue lisää »

Matkailijat yllättyneitä, miten perussairauksia korvataan matkavakuutuksista

Matkavakuutuksista kysytään FINEn neuvonnasta päivittäin. Matkailijat tuntuvat yllättyvän siitä, että vakuutukset korvaavat rajoitetusti olemassa olleita sairauksia. ’Mitä matkavakuutus korvaa, jos sairaus pahenee matkalla’ –opas antaa yleistä tietoa vakuutetulla jo ennen matkaa olleiden sairauksien korvaamisesta.

Lue lisää »

Älä päästä maksujasi häiriöön, maksuhäiriömerkinnällä monia seurauksia

Maksuhäiriömerkintä vaikeuttaa vakuutus- ja pankkiasioiden hoitoa monin tavoin. Merkintä ei ole aina ehdoton este saada vakuutuksia, mutta se voi olla peruste olla myöntämättä niitä. Merkintä voi olla usean eri pankkipalvelun saamisen esteenä, jokaisella on kuitenkin lailla turvattu oikeus saada tili ja maksukortti.

Lue lisää »

Kuluttajariitojen ratkaiseminen tulisi keskittää FINEn Vakuutuslautakuntaan

Oikeusministeriön työryhmä on pohtinut kuluttajariitojen vaihtoehtoista riidanratkaisua. FINE haluaisi, että vakuutusasioiden käsittely keskitettäisiin nykyisen kahden lautakunnan sijasta FINEn Vakuutuslautakuntaan.

Lue lisää »

Kuluttajariitojen ratkaisemista nopeutettava ja tehostettava

Oikeusministeriön työryhmä on jättänyt mietintönsä kuluttajariitojen vaihtoehtoista riidanratkaisua koskevan ADR-direktiivin implementoinnista. Puolet työryhmän jäsenistä oli sitä mieltä, että vakuutusasioiden käsittely tulisi keskittää FINEn Vakuutuslautakuntaan.

Lue lisää »

Mitä vastuuvakuutuksista korvataan?

Mitä tehdä kun kaatuu liukkaalla jalkakäytävällä ja saa rannemurtuman tai naapurin koira puree nilkkaan? Korvauksia pitäisi saada vahingon aiheuttajalta, mutta miten niitä haetaan ja millaisia korvauksia on mahdollista saada? Tutustu uuteen Henkilövahinkojen korvaaminen vastuuvakuutuksessa –oppaaseen.

Lue lisää »

Zaldo-taloustaitokilpailun 500 euron potti meni Loimaalle

Loimaan koulun 9B-luokka on voittanut valtakunnallisen Zaldo-taloustaitokilpailun. Voittaja valittiin tänä vuonna arvonnalla kaikista kilpailuun osallistuneista. Kiinnostus kilpailua kohtaan on ollut suurta, yli 300 luokkaa haki tunnuksia verkossa tehtävää taloustestiä varten.

Lue lisää »

Vuoden 2015 Talousguru Otso Kirveskari löytyy Kuninkaantien lukiosta Espoosta

Otso Kirveskari Kuninkaantien lukiosta on voittanut lukiolaisten vuoden 2015 Talousguru-kilpailun. Kilpailun toiseksi tuli Touko Hakahuhta Järvenpään lukiosta ja kolmanneksi Miki Toivonen Kauniaisten lukiosta.

Lue lisää »

Talousguru-alkukilpailussa vertailtiin kuntien taloustilannetta, määriteltiin käsitteitä ja veroprosentteja

Lukiolaisille suunnatussa Talousguru 2015-kilpailun ensimmäisessä osiossa oli mukana yli 1700 oppilasta 116 lukiosta. Kymenen finalistia edustavat lukioita eri puolilta Suomea. Vuoden 2015 Talousguru valitaan 26.2.

Lue lisää »

Finanssikysymyksiin nopea vastaus FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta

Asiakkaat ottivat yhteyttä vuonna 2014 FINEen noin 10 500 asiassa. Yhteydenottojen määrä kasvoi hieman edellisvuoteen verrattuna. Valtaosa neuvontaan tulleista kysymyksistä (85 %) ratkaistiin jo saman päivän aikana, vain monimutkaisimmat tapaukset käsiteltiin lautakunnissa.

Lue lisää »

Talousguru-kilpailussa kisataan taloustietämyksestä

Talousguru on lukiolaisten taloustietämystä mittaava kilpailu, jossa kisataan Talousguru 2015 -tittelistä, rahapalkinnoista sekä suorista opiskelupaikoista korkeakouluihin. Ensi vuoden kisaan ilmoittautuminen on nyt käynnissä, ilmoittautumisaika päättyy 12.12.2014.

Lue lisää »

Minkälainen vakuutus papukaijalle?

Papukaijoista kysytään FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta toisinaan. Mitä jos lintu pääsee karkuun tai kuolee tapaturmaisesti? Minkälaista turvaa on saatavilla ja mitä vakuutus maksaa?

Lue lisää »

Suomalaisten taloudellinen lukutaito korkealla tasolla

Suomalaisten taloudellinen lukutaito on kansainvälisesti verrattuna korkealla tasolla. Osaaminen on kuitenkin jakautunut epätasaisesti. Nuoret ja pienituloiset ovat erityisiä riskiryhmiä, kun taas korkeasti koulutetuilla, suurituloisilla ja yrittäjillä on korkeampi taloudellinen lukutaito. Lue lisää professsoreiden: Panu Kalmin ja Olli-Pekka Ruuskasen tutkimustuloksista.

Lue lisää »

Vakuutuslautakunta ei hyväksynyt syöpävakuutuksen maksukorotusta

Vakuutuslautakunta on antanut uusia ratkaisusuosituksia ja ratkaissut kolme kiistaa syöpävakuutusten maksukorotuksista asiakkaiden hyväksi. Vakuutuslautakunta katsoi, ettei vakuutusyhtiöllä ollut oikeutta muuttaa sopimusehtoja ja nostaa vakuutusmaksuja.

Lue lisää »

Uimareissulta saadun vatsataudin hoitokuluihin voi saada korvauksia

Vatsatautiin voi sairastua äkisti ja yllättäen. Ikävä tauti voi pilata usean lomapäivän ja vaatia lääkärin hoitoa. Hoidosta aiheutuneisiin kuluihin on mahdollista saada korvauksia matkustajavakuutuksesta tai sairauskuluvakuutuksesta.

Lue lisää »

Visailu nuorten talousosaamisesta Suomi Areenassa 18.7.

Mun talous -hanke ja FINE järjestävät yhteistyössä nuorten talousosaamiseen liittyvän visailun SuomiAreena 2014 -tapahtumassa perjantaina 18.7. klo 12.15. Visailussa kansanedustajat, järjestökentän toimijat sekä porilaiset opettajat ottavat mittaa nuorten taloustiedoista ja -taidoista.

Lue lisää »

HUPSIS - Tietoa nuorelle vakuutuksista

Nuoren vakuuttajan tietopaketti HUPSIS antaa tietoa vakuutuksista erilaisissa nuoren elämään kuuluvissa tilanteissa, esimerkiksi muuttaessa omaan asuntoon, matkustaessa tai hankkiessa omaa autoa.

Lue lisää »

Liikenne- ja kaskovakuutusten hinnoissa suuria eroja

FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonta selvitti neljän henkilöauton liikenne- ja kaskovakuutusten hinnoittelun perusteita. Hinnat määräytyvät eri vakuutusyhtiöissä eri tavoin. Hintaerot ovat eri yhtiöissä jopa useita satoja euroja. Vertailu kokoaa myös perustietoa vakuutusmaksuihin vaikuttavista tekijöistä sekä bonusjärjestelmien perusteista.

Lue lisää »

Minkä vakuutuksen perusteella kolariauto voidaan lunastaa?

Kolariauto voidaan lunastaa liikennevakuutuksen tai vapaaehtoisen autovakuutuksen eli kaskon perusteella. FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan oppaassa käydään läpi ajoneuvon lunastamiseen liittyviä seikkoja. Käytännön esimerkkien avulla selvennetään myös useita kysymyksiä herättäneitä tilanteita.

Lue lisää »

Matkavakuutuksia myönnetään entistä iäkkäämmille

Matkavakuutusten päättymisen yläikärajat vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden vakuutuksissa. Matkavakuutuksia myönnetään entistä iäkkäämmille, eikä monissa vakuutuksissa ole yläikärajaa lainkaan. Ikäihmisen on usein helpompi saada matkansa turvaksi matkakohtainen vakuutus kuin jatkuva matkavakuutus.

Lue lisää »

Sairauskuluvakuutusten suosio kasvaa – vertailu ohjaa vakuutuksen valinnassa

Sairauskuluvakuutusten suosio näkyy FINEn asiakastapausten määrän kasvuna. Yleisimpiä kysymysten aiheita ovat vakuutuksen myöntämiseen ja korvauksiin liittyvät rajoitusehdot, vakuutuksen päättyminen sekä maksujen korotukset. Uusi valin­taopas tuo apua vakuutusta harkitsevalle ja vertaa myynnissä olevia vakuutuksia keskenään.

Lue lisää »

Tervetuloa FINEn uusille kotisivuille!

FINE.fi –verkkosivuilla on uusi ilme. Sivut skaalautuvat nyt käyttölaitteen mukaan ja sivuja on helppo selata esimerkiksi kännykän kautta. Uutta on myös finanssitietoa-osio sekä Vakuutus-, Pankki- ja Arvopaperilautakuntien antamien ratkaisusuositusten haku samalta hakusivulta. Uudistuksen myötä toivomme, että verkkosivut auttavat sinua löytämään FINEn tarjoamat palvelut entistä helpommin ja nopeammin.

Lue lisää »

Finanssiasioista kysytään yhä enemmän FINEn neuvonnasta

Asiakkaat ottivat yhteyttä viime vuonna FINEn neuvontaan 9 % edellisvuotta enemmän. Eniten kysyttiin kotivakuutuksista, tapaturmavakuutuksista, luottoasioista sekä liikenne- ja autovakuutuksista, joista jokaisesta tuli yli tuhat yhteydenottoa. Valtaosa asioista selvisi alkuvaiheen neuvonnassa jo saman päivän aikana, 96 % viimeistään kolmen kuukauden sisällä.

Lue lisää »

Luottokortteihin liittyvissä matkavakuutuksissa paljon eroja

FINE vertasi kahdeksan eri vakuutusyhtiön, 20 eri luottokorttiin liittyvää matkavakuutusta keskenään. Jotkut vertailtavista vakuutuksista poikkeavat merkittävästi perinteisistä matkavakuutuksista ja tarjoavat lähinnä lisäturvaa. Osa on kuitenkin korvauspiiriltään yhtä laajoja, jopa laajempia kuin esimerkiksi kotivakuutuspaketteihin sisältyvät matkavakuutukset.

Lue lisää »

Korvauskäytännöt muuttuvat – uusi vertailu selvittää tulvaturvien eroja

Vesistötulvien vahinkoihin liittyviä korvauksia voi saada vuoden 2014 alusta lähtien ainoastaan omasta koti- ja kiinteistövakuutuksesta. Vahinkoja korvataan kotivakuutuksista yleensä vain silloin, kun tulva on ollut poikkeuksellinen. FINE teki vertailun vakuutusyhtiöiden tarjoamista tulvaturvista, sekä selvitti miten ja missä laajuudessa vakuutukset korvaavat vesistötulvien aiheuttamia vahinkoja.

Lue lisää »

Asiakkaat hereillä pankkiasioissa

Pankkiasioihin liittyvien yhteydenottojen määrä FINEen on yli kaksinkertaistunut vuoden 2013 aikana edelliseen vuoteen verrattuna. Korkomarginaaleista ja pankkipalveluiden hinnoittelusta kysytään edelleen paljon. Neuvonnassa painopiste on siirtynyt asioiden ennakointiin, sillä yhä useampi haluaa selvittää omat oikeutensa jo ennen ensimmäistä yhteydenottoa pankkiin.

Lue lisää »

Tapaturmavakuutus kattaa tapaturman hoitokuluja, ei sairauden

Monet FINEen yhteyttä ottavat asiakkaat ovat epätietoisia siitä, mitä yksityinen tapaturmavakuutus korvaa. Eniten kysymyksiä aiheuttavat tapaturman yhteydessä paljastuvat tuki- ja liikuntaelinten sairaudet, kuten erilaiset kulumat ja rappeumat. Ne eivät vastoin kuluttajan odotuksia oikeuta korvaukseen. Uudessa oppaassa: "Perustietoa yksityistapaturmavakuutuksista", kuvataan käytännön esimerkkien avulla ongelmallisiksi koettuja korvaustilanteita.

Lue lisää »

Vakuutusyhtiöiden lainaturvavakuutukset vertailussa

FINEn uusi opas kokoaa vertailutietoa seitsemän vakuutusyhtiön tarjoamien lainaturvavakuutusten ydinsisällöistä ja hinnoista. Vertailutiedon lisäksi opas tarjoaa kattavan tietopaketin lainaturvavakuutusta harkitsevalle asiakkaalle.

Lue lisää »

Lasten vakuutukset puntarissa – nuorten pankkipalvelut vertailussa

FINEn uudet julkaisut kokoavat vertailutietoa yhdeksän vakuutusyhtiön tarjoamista lasten sairauskuluvakuutusten sisällöistä, sekä nuorille suunnattujen pankkipalveluiden eduista ja hinnoista. Vakuutusmaksuihin vaikuttavat erityisesti lapsen ikä ja sidonnaisuus muihin vakuutuksiin. Pankkipalveluissa nousevat esiin hinnoittelun samankaltaisuus, sekä erot opintolainan perustamis- ja nostokuluissa.

Lue lisää »

Tarkista tulvaturvasi – vakuutusten ehdoissa eroja

Vesistötulvien vahinkoja korvataan kotivakuutuksesta yleensä silloin, kun tulva on ollut poikkeuksellinen. Vuoden 2014 alusta lähtien korvauksia voi saada ainoastaan omasta koti- ja kiinteistövakuutuksesta. Kolmen suurimman vakuutusyhtiön tulvaturvien vertailussa selvisi, että tulvaturva sisältyy jo nyt niiden laajoihin kotivakuutuksiin, eroja löytyy lähinnä korvauspiirin laajuudesta ja omavastuusta.

Lue lisää »

Lainojen marginaalit ja palvelumaksut herättävät yhä enemmän kysymyksiä

Asiakkaat ottavat pankkiasioissa yhteyttä FINEn neuvontaan selvästi aikaisempaa enemmän. Yhteydenottoja on tullut tämän vuoden puolella yli kaksi kertaa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eniten kysytään lainojen korkomarginaaleista ja pankkipalveluiden hinnoittelusta.

Lue lisää »

Finanssikysymyksiin nopea apu Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä

Kuluttajien kysymyksiin vastataan Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn neuvonnassa nopeasti. Valtaosa viime vuonna esitetyistä kysymyksistä (86 %) selvisi jo alkuvaiheen neuvonnassa saman päivän aikana. Lähes 10 000 tiedustelusta ja valituksesta suurin osa (70 %) liittyi vakuutuksiin, pankkiasioissa nousua edelliseen vuoteen oli 15 %.

Lue lisää »
Näytä lisää () Siirry arkistoon »

Mielipiteesi on meille tärkeä!

Auta meitä kehittämään verkkosivujamme vastaamalla kahdeksaan kysymykseen!

Ole ystävällinen ja vastaa seuraaviin väittämiin