Haku

Matkavakuutus - rahanhukkaa vai tärkein matkakumppani?

Matkavakuutus on tärkeä osa matkustamista niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Se tarjoaa turvaa ja suojaa siltä varalta, että matka saa odottamattomia käänteitä – mahdollisesti jo ennen matkan alkua. Matkavakuutus korvaa matkustajille ja matkatavaroille matkalla sattuneita vahinkoja.

Onko matkavakuutus pakollinen?

Matkalle lähteminen voi tulla kalliiksi, jolloin kulujen karsiminen esimerkiksi matkavakuutuksen kohdalla saattaa olla houkutteleva vaihtoehto. Harvemmin reissaavalle matkavakuutus voi vaikuttaa jopa turhalta hankinnalta. Näin asia ei kuitenkaan ole.

Vaikka matkavakuutus ei ole pakollinen vakuutus, vaan vapaaehtoinen vakuutus, kannattaa se silti ottaa ennen reissua, jotta voi matkustaa huolettomasti ja nauttia matkasta täysin siemauksin. Matkavakuutus voi sisältää matkustajavakuutuksen ja matkatavaravakuutuksen. Omaan vakuutusyhdistelmäänsä voi ottaa molemmat vakuutukset tai vain toisen.

Esimerkkejä, mitä matkustajavakuutus korvaa

  • jos sairastut ja sinun täytyy mennä lääkäriin
  • jos matka peruuntuu oman tai läheisen vakavan tapaturman vuoksi

Esimerkkejä, mitä matkatavaravakuutus korvaa

  • matkatavaroillesi sattuu jokin vahinko ja ne rikkoutuvat 
  • matkatavarasi ovat myöhässä tai ne varastetaan

Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkavakuutusten tarjonta on melko laaja ja niiden sisältö vaihtelee vakuutusyhtiön mukaan. Siksi myös se, mitä matkavakuutus korvaa, voi vaihdella merkittävästi eri vakuutuksissa. Matkavakuutukseen kannattaa aina tutustua huolellisesti ennen sen ostamista, jotta tietää tarkalleen mitä vakuutus sisältää ja mitä se ei sisällä.

Lue lisää FINEn oppaasta: Perustietoa matkavakuutuksista

Sairaudet ja tapaturmat

Matkavakuutus korvaa yleensä matkasairauksien ja -tapaturmien hoitokuluja. Korvattavat matkasairaudet määritellään vakuutusehdoissa. Vakavan sairauden tai loukkaantumisen sattuessa voi hoitokulujen määrä nousta nopeasti suuriin summiin, jolloin matkavakuutuksen merkitys korostuu. 

Jos esimerkiksi sairastut vakavasti ja sinut pitää kuljettaa ambulanssilennolla Suomeen, voi matkavakuutus korvata kuluja. Ambulanssilennon saattaa olla jopa yli satatuhatta euroa, ja ilman matkavakuutusta se on maksettava itse.

Lue lisää FINEn oppaasta: Matkatapaturmat, matkasairaudet ja niiden erityistilanteet

Matkatavarat

Usein matkustajavakuutuksen lisäksi kannattaa ottaa matkatavaravakuutus. Matkatavaravakuutus korvaa, jos tavarat rikkoutuvat, myöhästyvät tai ne varastetaan.

Riskialttiit aktiviteetit ja urheilu

Jos matkalla aikoo harrastaa niin sanotusti tavanomaisesta poikkeavaa urheilulajia, kuten ilmaurheilu- tai kamppailulajia, on hyvä tutustua matkavakuutuksen ehtoihin entistäkin tarkemmin. Matkavakuutuksen voimassaolo kannattaa tarkistaa etukäteen vakuutusyhtiöstä, sillä riskialttiiden aktiviteettien ja lajien vakuuttamisessa on eroja. Joskus vakuutusturvaa voi laajentaa lisämaksusta, mutta on myös toimintoja, joihin vakuutusta ei myönnetä lainkaan.

Matkan peruuntuminen

Joskus voi käydä niinkin ikävästi, että pitkään odotettu matka peruuntuu. Tilanteesta ja matkan peruuntumisen syystä riippuen, voi aiheutuneista matkakuluista hakea korvausta vakuutusyhtiöltä. Kannattaa myös huomata, että sairastumisesta tai tapaturmasta tarvitaan lääkärintodistus.

Esimerkiksi seuraavat matkan peruuntumiseen johtaneet syyt voivat oikeuttaa korvaukseen:

  • oma tai lähiomaisen äkillinen sairaus, tapaturma tai kuolema
  • omaisuudelle sattunut merkittävä vahinko, esimerkiksi tulipalo

Jotta peruuntumisturva on voimassa, matkavakuutus tulee ottaa hyvissä ajoin eli viimeistään kolme vuorokautta ennen matkan alkua. Lisäksi peruuntumisen syy ei saa olla tiedossa matkan varaamisen tai vakuutussopimuksen tekemisen ajankohtana. Matkavakuutuksen kanssa on siis hyvä olla tarkkana.

Mikä on minulle paras matkavakuutus?

Paras matkavakuutus riippuu reissaajan omista tarpeista ja matkakohteesta. Osalle matkaajista huokeampi vakuutus voi tuntua riittävältä, kun taas toiset haluavat laajemman matkavakuutuksen. 

Nyrkkisääntönä voi todeta, että paras matkavakuutus sisältää monipuolisen turvan ja riittävän korvaustason. Tarkista myös, että vakuutuksesta korvataan sairauksien ja tapaturmien hoitokuluja ilman euromääräistä ylärajaa (ja esimerkiksi ambulanssilento kotiin).

Siihen, mikä on itselle paras matkavakuutus, vaikuttaa myös reissujen määrä eli kuinka usein käy matkoilla. Usein kotimaassa tai ulkomailla matkustavalle henkilölle jatkuva matkavakuutus voi olla parempi valinta, kun taas harvemmin reissaavalle määräaikainen matkavakuutus voi olla täysin riittävä. Jos mielesi päällä on tiettyjä kysymyksiä matkavakuutuksiin liittyen, kannattaa tutustua FINEn matkavakuutusten Usein kysyttyjä kysymyksiä -sivuun.

Matkavakuutuksen vertailu

Matkavakuutusten tarjoajia on useita, ja vakuutusten ehdot ja kattavuus voivat vaihdella merkittävästi. Siksi on hyvä vertailla eri vakuutusyhtiöiden tarjoamia matkavakuutuksia ennen päätöksen tekoa. Vertailussa kannattaa kiinnittää huomiota vakuutuksen hintaan, kattavuuteen, omavastuuseen, korvaussummiin ja mahdollisiin lisäpalveluihin. Matkavakuutuksen vertailu auttaa löytämään itselle sopivan vakuutuksen, joka tarjoaa sekä turvaa että mielenrauhaa.

Lue lisää vakuutusten kilpailuttamisesta FINEn oppaasta: Vakuuta viisaasti – opas vakuutusten kilpailuttajalle

Hinta

Matkavakuutuksen hinta voi vaihdella eri vakuutusyhtiössä. Hintaan vaikuttavia tekijöitä ovat muun muassa vakuutuksen sisältö, matkan kohde sekä kesto ja vakuutettavan ikä. Edullisin matkavakuutus ei välttämättä ole paras vaihtoehto, sillä sen kattavuus voi olla heikompi.

Kattavuus

Matkavakuutusten kattavuudessa on eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä. Tarkista mitä turvia sinulle tarjottu vakuutus sisältää, mitä se korvaa ja mitä ei. Myös korvauksen määrässä voi olla eroja. 

Ehdot

Matkavakuutuksen ehdot kannattaa lukea huolellisesti ennen vakuutuksen ottamista. Ehdoissa kerrotaan, minkälaisia tapahtumia vakuutuksesta korvataan ja minkälaisia ei korvata. Mukana on myös tietoa siitä, miten korvauksen määrä lasketaan ja ohjeita vahinkojen välttämiseksi.

Vertailun tekeminen

Matkavakuutusten vertailu on helppoa internetin avulla. Vakuutusyhtiöiden verkkosivuilta löytyvät yleensä selkeät tiedot eri vaihtoehdoista ja niiden hinnoista. Vertailua tehdessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että kaikki tarvitsemasi asiat ovat mukana valitsemassasi vakuutuksessa.

Kun olet tutkinut eri vaihtoehtoja ja tehnyt vertailua, voit valita sopivan matkavakuutuksen. Muista kuitenkin tarkistaa vielä kerran ehdot ennen kuin teet lopullisen päätöksen.

Tarkista myös onko sinulla henkilökohtaisia jäsenyys alennuksia, jonka vakuutusyhtiö voi antaa esimerkiksi tiettyyn ammattijärjestöön kuuluville.

Matkavakuutus on tärkeä osa matkaa ja sen avulla voit nauttia reissusta turvallisesti ilman huolta odottamattomista tilanteista. Kannattaa siis käyttää aikaa ja vaivaa matkavakuutuksen vertailuun, jotta löydät itsellesi sopivan vaihtoehdon. 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!