Haku

Uutiset ja tiedotteet

  Oppaat

   Tunnistatko sinä tyypillisimmät huijauksen tunnusmerkit?

   Taitava huijari voi huijata varovaistakin säästäjää. Mistä huijauksen sitten tunnistaa, kun huijareiden usein uskottavilta näyttävät petkutukset ja vilpilliset keinot jatkuvasti muuttuvat?

   Kokosimme yhteen yleisiä tunnusmerkkejä tietoomme tulleista huijaustapauksista sekä tyypillisimpiä huijauksien tunnusmerkkejä:

   • Sijoitus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.
   • Kiire! Päätös pitää tehdä mahdollisimman pikaisesti.
   • ”Vain sinulle / rajoitettu erä”-tyyppiset tarjoukset kuuluvat usein tilanteeseen ja niillä pyritään houkuttelemaan asiakasta.
   • Puhelu tai sähköposti tulee ulkomailta yllättäen ja asiointi ”hyvästä tuotteesta” tapahtuu yleensä englanniksi.
   • Palvelutarjoajalla ei ole toimilupaa.


   Huijarit pyrkivät lisäämään sijoitushuijauksen uskottavuutta vippaskonstein Varo ja huomioi seuraavia merkkejä huijaustilanteista:

   • Palveluntarjoajalla on hienot verkkosivut. Uhrit ovat tutustuneet sijoituksia myyvän yrityksen verkkosivuihin ja vakuuttuneet toimijan luotettavuudesta. Valitettavasti huijaritkin osaavat tehdä laadukkaan näköisiä verkkosivuja. Ne eivät ole tae luotettavuudesta.
   • Verkkopalvelusta on voinut seurata sijoitusten kehitystä. Useilla palveluntarjoajilla on oma verkkopalvelu, jonne voi kirjautua ja jossa voi seurata omien sijoitustensa kehittymistä. Todellisuudessa mitään sijoituksia ei kuitenkaan ole tehty, ja kaikenlaiset graafit ja tiedot perustuvat vain keksittyihin tietoihin.
   • Myyjä on vakuuttava. Huijarikin voi olla ammattilainen. Taitava myyjä on taitava, ja erityisen taitavaa myyjää tarvitaan silloin kun tuotteessa ei ole kaikki kunnossa.
   • Kaveri suositteli ja on saanut sieltä voittoja. Esimerkiksi surullisenkuuluisassa Wincapita-pyramidihuijauksessa ensimmäiset sijoittajat saivat kotiutettua suuria voittoja sijoituksistaan lupausten mukaisesti. Sen sijaan suurin osa sijoittajista menetti valtaosan rahoistaan, kun kävi ilmi, ettei mitään oikeaa sijoitustoimintaa ollutkaan. Tämä on pyramidihuijauksille tyypillinen lopputulos.


   Lue lisää huijauksista ja niiden erilaisista muodoista Säästä ja sijoita viisaasti -oppaasta verkkosivuilla.

   Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

   Palaute julkaisusta

   Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

   Kiitos!