Haku

Uusi riidanratkaisu toi tarkoituksenmukaisuutta ja määräajat käsittelyyn

Tammikuun alussa tuli täyteen vuosi uutta riidanratkaisua FINEssä. Uudistunut riidanratkaisu on otettu myönteisesti vastaan niin palveluntarjoajien kuin asiakkaidenkin keskuudessa. Muuttuneen menettelyn parhaita puolia on se, että asiat saadaan käsiteltyä tarkoituksenmukaisella tavalla ja määräajassa.

Johtava neuvonantaja Ville Raulos on tyytyväinen uudistukseen, sillä lainsäädäntöön pohjautuvat muutokset riidanratkaisussa, kuten käsittelyn kirjallinen muoto, molempien osapuolten kuuleminen ja käsittelymääräajat on saatu toteutumaan käytännössä erinomaisesti.

”Sekä toimiston että lautakuntien riidanratkaisussa on pystytty hyvin noudattamaan kuluttajariitojen käsittelyä koskevaa 90 päivän määräaikaa.”

”Uusi menettely tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden käsitellä asioita tarkoituksenmukaisella tavalla. Käsittelimme viime vuonna saapuneista noin 1300 riita-asiasta kaksi kolmasosaa toimistomenettelyssä ja kolmanneksen lautakunnissa. Uutta oli se, että juttumäärät vähenivät lautakunnissa alle puoleen. Monista tulkintakysymyksistä on FINEssä vuosien varrella syntynyt vakiintunutta lautakuntakäytäntöä, jota voidaan nyt hyödyntää samantyyppisten asioiden ratkaisemisessa toimistomenettelyssä. Lisäksi monissa toimistossa käsitellyissä tapauksissa on saatu aikaan sovinto.”

Toimiston riidanratkaisusta vastaavat FINEssä samat henkilöt, jotka ovat FINEn lautakunnissa jaostopäälliköinä. Tällä varmistetaan ajan tasalla oleva tiedonkulku lautakuntien ja toimiston riidanratkaisun välillä.

Valtaosa asiakkaista kaipaa tietoja ja toimintaohjeita

Suurin osa asiakkaista ottaa yhteyttä FINEen kuitenkin muissa kuin riita-asioissa. FINEn tärkeitä palveluita ovat edelleen joustava neuvonta ja asiakkaita puhelimitse palvelevat asiantuntijat.

”Valtaosa asiakkaistamme soittaa neuvontaan, jossa kysytään ja kaivataan tietoa ja toimintaohjeita vakuutus-, pankki ja arvopaperiasioissa. Jopa 85 % kaikista vuonna 2016 tulleista yli 9 000 asiakasasiasta pystyttiin käsittelemään neuvonnan keinoin. Useimmiten asiakas sai vastauksen kysymyksiinsä jo yhden puhelinkeskustelun aikana. Samalla pystyttiin hyvin ehkäisemään riitaisuuksien syntyä jo ennakolta”, Raulos sanoo.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia