FINEn johtava lakimies Harri Isokoski avaa, miksi oikeusvarmuus on tämän vuoden FINE-seminaarin keskeinen teema.
"Oikeusvarmuus on yksi toimintamme keskeisimmistä peruspilareista koko finanssialalla. Seminaarissa pyrimme avaamaan sen eri ulottuvuuksia, kuten palveluiden kehitystä ja lainsäädännön vaikutuksia niihin. Tarkastelemme myös asiakkaiden ja palveluntarjoajien oikeuksia ja velvollisuuksia sekä kuulemme heidän näkemyksistään ja odotuksistaan", Isokoski kertoo.
”Oikeusvarmuuden voidaan nähdä alkavan jo tuotteista ja palveluista. Tiivistetysti kyse on niiden resilienssistä. Kuinka hyvin erityisesti pitkäaikaiset sopimukset kestävät olosuhdemuutoksia, ja miten muutoksiin on palveluehdoin varauduttu. Finanssialaa ja sen toimintaympäristöä koskevan lainsäädännön tulisi omalta osaltaan johdonmukaisesti tukea ja kannustaa tätä pyrkimystä osapuolten oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino säilyttäen.
”Oikeusvarmuudella tarkoitetaan muun muassa sitä, että sopimukset toteutuvat: vakuutus korvaa palaneen talon, sovittu eläke maksetaan sovitussa iässä, varat ovat pankissa turvassa tarvittaessa käytettävissä, ja maksuliikenne voidaan hoitaa sovitusti ilman pelkoa esimerkiksi ulosotosta.”
”Tämän periaatteen ansiosta finanssialan asiakkaat voivat luottaa siihen, että järjestelmä toimii ennustettavasti ja johdonmukaisesti.”
Haasteet oikeusvarmuuden toteutumisessa
”Toimintaympäristön nopeatkin muutokset ja niiden myötä myös lainsäädännön muutokset voivat horjuttaa oikeusvarmuutta. Esimerkiksi tekoälyn käyttöönotto synnyttää uusia kysymyksiä. Monimutkaistuva sääntely voi hankaloittaa oikeusvarmuuden toteutumista, vaikka tavoitteena oikeusvarmuus onkin selkeä," Isokoski pohtii.
Mitä odotat seminaarilta?
"On hienoa kohdata yhteistyökumppaneitamme kasvokkain ja kuulla heidän näkemyksiään. Näkökulmien jakaminen syventää ymmärrystämme siitä, miten voimme parhaiten turvata oikeusvarmuuden toteutumista", Isokoski toteaa.