Haku

Shekit, asiakkaan tunnistaminen ja huijaukset esillä neuvonnassa

Ulkomailta saadun shekin lunastus, pankin esittämät oudot kysymykset, kuolinpesän monimutkaiset asiat, huijaukset sekä maksukortin väärinkäyttö ovat esimerkkejä kesän aikana pankkiasioiden neuvonnassa nousseista asioista.

Vaikka moni ei muista edes käyttäneensä shekkejä saati nähneensä niitä aikoihin, kysytään niistä neuvonnassa viikoittain. Shekin lunastus voi osoittautua hyvinkin monimutkaiseksi asiaksi, koska useimmat pankit eivät ota niitä vastaan. Asiakkaalle jääkin usein ainoaksi vaihtoehdoksi ottaa yhteyttä shekin myöntäjään ja yrittää sitä kautta saada rahat itselleen esimerkiksi tilisiirtona.

Myös kuolinpesäasioista neuvontaan tulee yhteydenottoja. Usein ihmetellään miksi perukirjojen tarkastelu ja asian käsittely kestää pankissa niin pitkään. Asiat haluttaisiin selvittää nopeammin ja useiden viikkojen viiveet käsittelyssä tuntuvat asiakkaista liian pitkiltä ajoilta.

Yleensä kesän kestoaiheena olleet maksukorttien väärinkäyttöasiat ovat tänä kesänä olleet vain vähän esillä. Yhtenä syynä ovat todennäköisesti koronan mukanaan tuomat rajoitukset matkustamisessa, eikä tyypillisiä ulkomaisissa yökerhoissa sattuneita maksukorttien väärinkäytöksiä ole ollut. Sen sijaan erityyppiset huijaukset ovat yleistyneet kaikessa muodossaan. Sijoitushuijausten uhriksi joutuneiden joukko on laaja ensi kertaa sijoittavasta kokeneempaan konkariin. Uutta on se, että entistä useammin kerran huijaukseen langennutta yritetään joko samassa yhteydessä tai vasta hetken päästä huijata uudelleen.

Uudenlaista huijaustyyppiä edustavat myös luottohuijaukset, joissa asiakas päätyy maksamaan ulkomaille erinäisiä kuluja lainasta, jota hän on hakenut mutta ei ollut koskaan saamassakaan. Lisäksi jo pidemmän aikaa yhteydenottoja on tullut tasaisesti tietojenkalastelu- eli ns. phishing-tapauksista, joissa rikolliset ottavat asiakkaaseen yhteyttä esimerkiksi pankin nimissä saadakseen asiakkaan pankkitunnukset käyttöönsä.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia