Haku

Hammas katkesi, kevytsilta irtosi – tapausesimerkkejä hammasvammojen korvaamisesta eri vakuutuksista

Hammasvammojen vakuutuskysymykset liittyvät usein korvauksiin. Miksi hoitoja ei korvata lainkaan tai korvataan vain osittain? FINEn uusi Hammasvammojen korvaaminen vapaaehtoisista vakuutuksista -opas selvittää havainnollisten tapausesimerkkien avulla tapaturmasta aiheutuneiden vammojen korvaamista eri vakuutuksista.

”Vakuutukset ovat varsin erilaisia hammasvammojen korvaamisen osalta. Joissakin vakuutuksissa hammasvammat kuuluvat korvausten piiriin, osa vakuutuksista korvaa vahinkoja vain rajoitetusti ja osa ei lainkaan. Eroja on esimerkiksi siinä millaiset ja missä yhteydessä sattuneet tapaturmat korvataan, onko hoitoon hakeutumiselle asetettu määräaikoja ja kuinka pitkältä ajalta hoitokuluja korvataan”, vakuutusasiantuntija Mira Aarre FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

Jotta hammasvamma korvattaisiin henkilövakuutuksesta tapaturmana, on vamman pääsääntöisesti aiheuduttava äkillisesti, ulkoisesta syystä ja vakuutetun tahtomatta.

”Tyypillisesti hammas saattaa murtua, siirtyä tai irrota. Useimmat vakuutusyhtiöt ovat rajoittaneet puremisesta hampaille aiheutuvat vammat henkilövakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle. Vastuu- ja tuotevastuuvakuutuksissa tällaisia rajoituksia ei pääsääntöisesti ole”, Aarre jatkaa.

Tapausesimerkkejä eri vakuutuksista:

Yksityistapaturmavakuutus - Aiemmin vaurioitunut etuhammas meni tapaturmaisesti poikki. Korvausta suoritettiin siltä osin, kun vamma oli aiheutunut uudesta tapaturmasta ja siltä osin, että hammas saatiin tapaturmaa edeltäneeseen tilaan. Hammas oli kuitenkin heikentynyt aiemman tapaturman takia ja silloisen hoidon korvannut yhtiö maksoi korvaamatta jääneen hammashoidon.

Talkoovakuutus - Talkootöihin osallistuneen huuli halkesi, kaksi etuhammasta lohkesi ja kolmas, jo lapsena aiemmin vaurioitunut hammas katkesi juuresta. Vakuutus korvasi huulen ja kahden etuhampaan hoidon. Katkenneen hampaan osalta korvattiin vain osa hoitokuluista, sillä hammas oli jo valmiiksi heikentynyt. Uusi tapaturma olisi todennäköisesti lohkaissut vain palan tästäkin hampaasta, jos se olisi ollut terve.

Matkustajavakuutus - Puraisun takia irronneen paikan hoitoa ei korvattu matkan jälkeen kotimaassa, akuuttia hoitoa olisi korvattu kohdemaassa. Hammastapaturmat on rajattu useimmista matkustajavakuutuksista pois. Korvattavat kustannukset vaihtelevat yhtiöittäin, niitä ovat lääketieteellisesti tarpeelliseksi katsottavat kulut. Näissäkin tapauksissa hampaiden hoito korvataan enintään tapaturmaa edeltävään tilaan.

Vastuuvakuutus - Maali kaatui yllättäen pallokentällä pelanneen päälle ja hammas katkesi. Pallokentän ylläpitäjän vastuuvakuutus korvasi hammashoidon kulut. Vastuuvakuutus korvaa muille aiheutettuja esine- ja henkilövahinkoja, jotka ovat aiheutuneet huolimattomuudesta tai laiminlyönnistä. Puhtaasti tapaturmaiset ja tahallaan aiheutetut vahingot jäävät korvauksen ulkopuolelle.

Lue lisää tapauksista ja tutustu oppaaseen: Hammasvahinkojen korvaaminen vapaaehtoisista vakuutuksista, Mira Aarre.

Lisätietoja:
Vakuutusasiantuntija Mira Aarre, p. 09 6850 1222, mira.aarre(at)fine.fi
Viestintäpäällikkö Elina Antila, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia