Tiedot kaikkien vakuutusyhtiöiden tarjoamista yksilöllisistä lasten sairauskuluvakuutuksista on päivitetty valintaoppaaksi yksiin kansiin. FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan opas tarjoaa vakuutuksen valintaa helpottavaa vertailutietoa yhdeksän yhtiön tuotteesta.
Lasten sairauskuluvakuutuksen voi ottaa jo odotusaikana tai pian lapsen syntymän jälkeen.
Vakuutuksista korvataan tapaturman ja sairauden hoitokuluja sekä maksetaan korvauksia mm. pysyvästä haitasta ja kuolemantapauksesta.
Vakuutusyhtiöt tarjoavat sairauskuluvakuutuksia valmiina vakuutuspaketteina. Joillakin yhtiöillä asiakas voi itse hoitokulujen lisäksi rakentaa vakuutusturvaansa ottamalla siihen lisämaksusta täydentävää turvaa. Yhtiöt asettavat korvausten maksulle erilaisia ehtoja ja rajoituksia. Myös korvaussummat ja omavastuut vaihtelevat.
”Vakuutusta valitessaan on tärkeintä ensin selvittää millaista turvaa perheessä tarvitaan ja minkälaisten tilanteiden varalle haluaa vakuutuksen. Sen jälkeen on hyvä vertailla, lukea tuoteselosteet ja vakuutusehdot. Rajoitusehdoista kannattaa myös tarkistaa mitä vakuutus ei korvaa”, vakuutusasiantuntija Marjo Ylönen FINEstä sanoo.
Valintaa ei kannata tehdä pelkästään hinnan perusteella
Eri yhtiöiden sairauskuluvakuutukset eroavat sisällöiltään, eikä niitä voi vertailla pelkästään hinnan perusteella. Vakuutusmaksuihin vaikuttavat vakuutuksen laajuus, lapsen ikä, asuinpaikka, vakuutusmäärä, valittu omavastuu sekä sidonnaisuus muihin vakuutuksiin.
”Myös omavastuun ja korvausten enimmäismäärien suuruutta on hyvä tarkastella. Jos esimerkiksi omavastuu on sairaus- tai tapaturmakohtainen, se pitää maksaa aina uuden vaivan hoidon yhteydessä. Vuosikohtaisessa omavastuussa maksetaan koko vuoden aikana kertyneistä hoitokuluista omavastuu vain yhden kerran. Korvausten enimmäismäärässäkin on oltava tarkkana, sillä se voi olla sairaus- tai tapaturmakohtainen tai se voi koostua vuosien mittaan kertyneistä kuluista”, Ylönen jatkaa.
Jo myönnettyä vakuutusta ei kannata myöskään lopettaa hätiköiden, sillä jos lapsi on sairastellut, voi uuteen vakuutukseen tulla rajoituksia ja pahimmassa tapauksessa voi käydä niin, ettei lapselle myönnetä lainkaan uutta vakuutusta.