Haku

Edunvalvontavaltakirja mukaan kodin kansioon, tee se ajoissa

Moni saattaa kokea edunvalvontaan liittyvät asia hyvinkin vieraaksi, kaukaiseksi ja vaikeasti hahmotettavaksi kokonaisuudeksi. Asian käsittelyä ja esimerkiksi edunvalvontavaltuutuksen merkitystä ja sen tekoa tulee helposti siirrettyä tuonnemmaksi tulevaisuuteen.

Edunvalvontavaltakirja eli edunvalvontavaltuutus ei ole mikään kovin monimutkainen asia, vaikka sen tekeminen herättääkin varmasti paljon kysymyksiä. Perusasioista, kuten mikä on edunvalvontavaltuutus, miksi tarvitsen kyseisen valtakirjan ja miten se laaditaan, on hyvä lähteä liikkeelle.

Mikä on edunvalvontavaltakirja?

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla voit valtuuttaa itse valitsemasi luottohenkilön hoitamaan asioitasi sinun toivomallasi tavalla silloin, kun et siihen esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden vuoksi enää itse pysty.

Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, joka tehdään hyvissä ajoin etukäteen vahvistamista vaille valmiiksi. Vasta sen jälkeen, jos edunvalvonta tulee ajankohtaiseksi asiaksi ja Digi- ja väestötietovirastolle toimitettu valtakirja on vahvistettu, saa valtuuttamasi luottohenkilö oikeuden hoitaa asioitasi.

Miksi tarvitsen edunvalvontavaltakirjan?

Arki on arvaamatonta. Edunvalvonnasta puhutaan usein ikääntyvien ja muistisairaiden kohdalla, mutta sairauskohtaus, tapaturma tai onnettomuus voi yllättää kenet tahansa. Edunvalvontavaltakirja kuuluu siis jokaisen täysi-ikäisen omaan kodin kansioon / asiakirjasalkuun muiden tärkeiden asiakirjojen, kuten testamentti, avioehto ja finanssisopimukset, ohella.

Miten edunvalvontavaltakirja laaditaan?

Edunvalvontavaltakirjalle ei ole olemassa yhtä oikeaa mallia, vaan jokainen valtakirja tehdään valtuuttajan omien tarpeiden mukaisesti. Apua on saatavilla asianajo- ja oikeusaputoimistoilta, lakiasiantoimistoilta, pankeista sekä järjestöistä.

Mistä lisätietoa?

Selkeitä ohjeita, tietoa, apua sekä tukea edunvalvontavaltakirjan tekoon löydät Omissa käsissä -kampanjan verkkosivuilta ja Suomi.fi -verkkosivujen kattavasta edunvalvontaoppaasta.

Tutustu myös FINEn oppaaseen: Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito. Oppaassa käydään perusteellisesti läpi edunvalvonnan lisäksi erilaisia kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioita toisen puolesta.

FINE on mukana Digi- ja väestötietoviraston luotsaamassa Omissa käsissä -kampanjassa levittämässä tietoa edunvalvontavaltuutuksen tärkeydestä.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia