Haku

Onko läheiselläsi hankaluuksia hoitaa pankkiasioitaan?

Digitaaliset palvelut ovat usein kätevä tapa hoitaa asioita, mutta ne rajaavat ulkopuolelleen ne, joille verkon, mobiilisovellusten tai uusien laitteiden käyttö on vierasta tai terveydellisistä syistä muuten hankalaa.

Kokosimme vinkkilistan miten läheistään voi auttaa pankkiasioiden hoidossa. Pienikin apu voi helpottaa arjen sujuvuutta suuresti.

  1. Keskustele läheistesi kanssa pankkiasioiden hoitoon liittyvistä toiveista ja vaihtoehdoista. Käy keskustelut mielellään ennakkoon, vaikka avuntarve asioiden hoitamisessa ei vielä olisikaan ajankohtaista.
  2. Kannusta ja opeta läheistäsi laitteiden käyttöön ja asioiden hoitoon verkkopankissa tai mobiilisovelluksessa, joiden kautta asiointi on edullisempaa ja kerran opittuna yksinkertaisempaa ja nopeampaa kuin perinteinen asiointi. Varmista, kertaa ja tarkista tarvittaessa, että asiointi sujuu hyvin. Palveluiden käyttöön saa neuvontaa ja apua monilta eri tahoilta, myös pankeista.
  3. Huomioi, että pankkitunnukset ovat henkilökohtaiset, eikä niitä saa luovuttaa toiselle, ei läheisellekään esimerkiksi laskujen maksua varten. Kerro myös digiasioinnin vaaroista, esimerkiksi huijauksista ja käy läpi miten asioita hoidetaan turvallisesti.
  4. Jos laskujen maksussa on vaikeuksia, yksinkertaisin ratkaisu on antaa luotetulle läheiselle pankkitilin käyttöoikeudet. Kunhan osapuolten asiakkuudet ovat samassa pankissa, läheisen tiliä voi käyttää oman verkkopankin kautta. Tilin käyttöoikeussopimus tehdään aina pankin ohjeiden mukaan.
  5. Laadi edunvalvontavaltuutus läheisellesi. Edunvalvontavaltuutuksen avulla voi jokainen itse määritellä ennakkoon, kuka voi hoitaa asioitaan ja miten niitä haluaa hoidettavan, jos ei siihen itse enää pysty. Edunvalvontavaltuutuksen kautta voi ilmoittaa omia toiveitaan esimerkiksi taloudenhoitoon, terveydenhuoltoon tai omaisuuden hallintaan liittyen.

Lue lisää edunvalvontavaltuutuksesta ’Omissa käsissä’ -kampanjasivustolta.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia