Haku

Uutiset ja tiedotteet

  Oppaat

   Ennakoi raha-asioiden hoitoa ja edunvalvontaa jo tänään

   Oletko koskaan miettinyt kuka hoitaa raha-asioitasi ja päättää puolestasi silloin, kun et enää itse kykene siihen? Etsitkö keinoja hoitaa ikääntyvien vanhempiesi pankkiasioita tai hoidatko näitä asioita jo jonkun toisen puolesta? Näiden asioiden pohtiminen kannattaa monestakin syystä. Tässä kuusi tärkeintä.

   1. Arki on arvaamatonta. Edunvalvonnasta puhutaan usein ikääntyvien ja muistisairaiden kohdalla, mutta sairauskohtaus, tapaturma tai onnettomuus voi yllättää kenet tahansa. Kuka sinun asioitasi hoitaa, jos et itse siihen kykene? 
   2. Edunvalvontavaltuutus kuuluu suomalaisen ”tärkeiden papereiden” -kansioon. Edunvalvontavaltuutus on valtakirja, jolla voi valtuuttaa luotetun henkilön hoitamaan omaan talouteen ja terveyteen liittyviä asioita. Jos oma toimintakyky heikkenee, valmis valtakirja toimitetaan viranomaiselle. Sen jälkeen kun Digi- ja väestötietovirasto on vahvistanut valtuutuksen, valtuuttamasi luottohenkilö saa oikeuden hoitaa asioitasi. 
   3. Pidä asiat omissa käsissä. Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että sinulle tärkeät asiat pysyvät omissa käsissäsi silloinkin, kun et itse pysty päätöksiä tekemään. Edunvalvontavaltakirja tulee tehdä ennen toimintakyvyn menetystä. Jos lääkäri toteaa henkilön olevan edunvalvojan tarpeessa, edunvalvontavaltuutuksen tekeminen voi olla jo myöhäistä. 
   4. Ajattele läheisiäsi. Edunvalvontavaltuutus helpottaa läheistesi tilannetta. Moni luulee, että puoliso tai aikuiset lapset voivat tarvittaessa hoitaa sujuvasti toisen asioita tai yhteistä omaisuutta. Näin ei kuitenkaan ole. Valtuutettuna luottohenkilönä he voivat hoitaa arkisia asioitasi, kuten maksaa laskuja, sulkea puhelinliittymän, solmia vuokrasopimuksen tai hakea eläkettä puolestasi. Ilman edunvalvontavaltuutusta sinulle määrätään edunvalvoja viranomaisen taholta, ja koko prosessi kestää kauemmin. 
   5. Edunvalvontavaltakirjassa määrität miten asioitasi hoidetaan. Edunvalvontavaltakirjassa määritellään tarkkaan asiat, jotka valtuutus kattaa. Taloudellisilla asioilla tarkoitetaan tavallisten arkipäiväisten raha-asioiden hoitamisen lisäksi esimerkiksi omaisuuden hoitoa ja sen realisointia. Henkilöä koskevat asiat kytkeytyvät puolestaan asumiseen, hoivaan ja lääketieteelliseen hoitoon. Valtakirjaan nimetään valtuutettu eli luottohenkilö, joka saa hoitaa asioitasi. Voit myös määritellä miten valtuutetun toimintaa valvotaan. 
   6. Valtakirja on virallinen asiakirja, joka kannattaa laatia huolella. Jokaisen edunvalvontavaltakirja on yksilöllinen. Siksi asiakirjan tekemistä varten ei ole olemassa yhtä valmista mallipohjaa, joka sopisi kaikille. Apua on saatavilla asianajo- ja oikeusaputoimistoilta, lakiasiantoimistoilta, pankeista sekä järjestöistä. 

   Olemme mukana valtakunnallisessa Omissa käsissä -kampanjassa, jossa nostamme esiin edunvalvontavaltuutuksen tärkeyden. Digi- ja väestötietovirasto kymmenine kumppaneineen haluaa kannustaa jokaista suomalaista edunvalvontavaltakirjan tekemiseen. Löydät lisätietoa edunvalvontavaltuutuksesta kampanjasivuilta omissakäsissä.fi ja suomi.fi -edunvalvontavaltuutusoppaasta

   Tutustu myös oppaaseen: Täysi-ikäisen edunvalvonta ja pankki-, vakuutus- ja sijoitusasioiden hoito. Siinä käydään perusteellisesti läpi edunvalvonnan lisäksi erilaisia kevyempiä vaihtoehtoja hoitaa pankki-, sijoitus- ja vakuutusasioita toisen puolesta.

   Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

   Palaute julkaisusta

   Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

   Kiitos!

   Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

   Muuta evästeasetuksia