Haku

Uutiset ja tiedotteet

    Oppaat

      Rahaston lunastuksesta saatu euromäärä ja mahdollinen konkurssi herättävät kysymyksiä

      FINEen tulevista sijoitusaiheisista kysymyksistä iso osa liittyy suomalaisten suosikkisijoituskohteisiin eli rahastoihin. Rahaston lunastuksesta saatu euromäärä ja oman sijoituksen kohtalo rahastoyhtiön mahdollisessa konkurssissa herättävät kysymyksiä.

      Miksi lunastamani rahaston arvoa ei lasketa lunastushetken arvon mukaan?

      ”Ratkaiseva kellonaika on määritelty rahaston säännöissä ja sen idea on suojella rahastossa mukana olevia sijoittajia, mutta monikaan ei ole ymmärtänyt sen konkreettista merkitystä. Jos rahaston katkaisuaika on esimerkiksi kello 14 ja lunastat rahaston aamulla, arvo lasketaan vasta kello 14 eikä tuleva euromäärä ole tiedossa etukäteen. Vastaavasti jos osuudet lunastaa kyseisen kellonajan jälkeen, niin niiden arvo määräytyy vasta seuraavan päivän kurssin mukaan. Näin kukaan ei pääse hyötymään kurssien vaihtelusta, vaan kaikkien pitää ymmärtää, että markkinoilla on nousupäiviä ja laskupäiviä”, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan Vesa Sainio sanoo.

      ”Moni luulee, että saa rahat ulos esimerkiksi lunastushetkellä verkkopankissa näkyvän arvon mukaan, näin ei tilanne kuitenkaan ole. Pankin tai muun palvelutarjoajan on kerrottava myös tästä asiasta asiakkaalle selkeästi”, Sainio jatkaa.

      Mitä tapahtuu, jos rahastoyhtiö menee konkurssiin?

      ”Konkurssitilanteessa sijoittajan rahat ovat turvassa rahastossa. Rahastotoiminta on pitkälle säänneltyä, mikä auttaa sijoittajaa. Asiakkaiden rahastoissa olevat rahat ovat täysin erillään itse rahastoyhtiöstä. Jos rahastoyhtiö menee konkurssiin, asiakkaiden rahoille ei tapahdu yhtään mitään, vaan rahaston säilytysyhtiö rupeaa hoitamaan kyseistä rahastoa ja sen siirtoa toiselle rahastoyhtiölle”, Sainio sanoo.

      Kuinka nopeasti voin saada rahani ulos rahastosta?

      ”Aika vaihtelee rahastotyypeittäin, ja oikea vastaus löytyy rahaston säännöistä. Pääsääntöisesti rahat maksetaan muutaman päivän sisällä. On kuitenkin olemassa tietynlaisia asuntorahastoja ja muita vastaavia, jotka ovat auki esimerkiksi vain neljä kertaa vuodessa. Silloin rahojen saaminen voi luonnollisesti kestää paljon kauemmin”, Sainio kertoo.

      ”Kannustammekin ihmisiä kysymään uudelleen ja yhä uudelleen, jos jokin asia on jäänyt epäselväksi. On aina parempi hankkia tietoa etukäteen kuin ruveta jälkikäteen korjaamaan mahdollisia virheitä ja väärinymmärryksiä”, Sainio sanoo.

      FINE on finanssialan ongelmatilanteiden neuvoja ja riidanratkaisija, josta kysytään vuosittain noin 700 kertaa sijoittamiseen liittyvistä aiheista. Kysyjien joukossa on paljon kokeneita sijoittajia, mutta mukaan on tullut monia aivan vasta-alkajia, jotka haluavat puolueetonta tietoa ennen sijoituspäätöksiään.

      Lue lisää artikkelista: Sijoittaminen on yleistaito, johon kannattaa panostaa.

      Lisätietoa:
      Jaostopäällikkö Vesa Sainio, p. 09 6850 1244, vesa.sainio(at)fine.fi
      Viestintäpäällikkö Elina Antila, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

      Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

      Palaute julkaisusta

      Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

      Kiitos!

      Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

      Muuta evästeasetuksia