Haku

Uutiset ja tiedotteet

  Oppaat

   Tuote- vai kotivakuutus?

   Kaupantekohetkellä ostettavat tuotevakuutukset kiinnostavat kuluttajia, mutta niistä herää myös paljon kysymyksiä. Miten tuotevakuutus eroaa kotivakuutuksesta, mitä eroa on hinnoissa, voimassaoloajassa ja korvauksissa? FINE vertasi pienen kodin irtaimistovakuutusta ja tuotevakuutuksia television, tietokoneen, puhelimen ja silmälasien osalta ja kokosi tiedot vertailuun.

   Vaikka asiakkaita kiinnostaakin hyvin usein hinta eniten, kannustaa FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo kiinnittämään huomiota kokonaisuuteen sekä siihen, minkä laajuista turvaa hakee ja mitkä ovat vakuutuksen ehdot, korvaukset ja kokonaishinta.

   ”Kotivakuutuksesta korvataan vakuutuksen kohteena olevaa irtaimistoa ja siihen liittyy usein muitakin vakuutuksia, kuten vastuu- ja oikeusturvavakuutus. Tuotevakuutus otetaan tuotteen, esimerkiksi television tai kännykän oston yhteydessä yhtä esinettä varten. Vakuutus on voimassa yleensä 1-3 vuotta. Tuotevakuutuksissa omavastuu on kotivakuutukseen verrattuna yleisesti paljon pienempi, eikä korvauksesta tehdä ikävähennyksiä”, Salo sanoo.

   Tuotevakuutuksesta ei yleensä makseta rahakorvausta kuten kotivakuutuksesta. Vahinkotapahtuman seurauksena tuote joko korjataan tai korvataan uudella vastaavalla tuotteella. Kotivakuutuksesta korvataan esineen korjauskustannukset enintään ikävähennyksellä laskettuun korvausmäärään asti. Jos tuotetta ei voida korjata, korvataan kotivakuutuksesta uuden vastaavan tuotteen hinta, josta vähennetään myös mahdollinen ikävähennys ja omavastuu.

   ”Ennen tuotevakuutuksen ostamista kannattaa tarkistaa oman kotivakuutuksen kattavuus. Jos esine kuuluu kotivakuutukseen, on syytä harkita tarvitseeko erillistä tuotevakuutusta. Tuotevakuutus voi korvaustilanteessa olla kattavampi, mutta se voi maksaa vuodessa saman verran kuin koko kodin irtaimistovakuutus”, Salo jatkaa.

   Vertailun hintaesimerkeissä pienen kodin laaja kotivakuutus irtaimiston osalta maksoi eri vakuutusyhtiöissä 79 € - 140 € vuodessa. Tuotevakuutuksista vertailuun otettiin Gigantissa, Powerissa ja Instrumentariumissa myynnissä olevia tuotevakuutuksia. 

   Tutustu oppaassa kerrottuihin tuote- ja kotivakuutusten eroihin sekä korvausesimerkkeihin tästä. Sivuiltamme löytyy myös 10 usein esitettyä kysymystä ja vastausta tuote- ja kotivakuutuksista.

   Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

   Palaute julkaisusta

   Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

   Kiitos!