Haku

Blogi: Koordinaatiolla parempaan talousosaamiseen

On arvokasta, että taloudenhallinnan taitojen parantaminen on mukana monissa eri hankkeissa useiden toimijoiden voimin. Suomi on kuitenkin pieni maa ja parhaan hyödyn saamme, kun yhdistämme voimavaramme ja teemme asioita järkevästi yhdessä.

Olemme FINEssä enemmän kuin iloisia Suomen Pankin otettua koordinoijan roolin suomalaisten kotitalouksien talousosaamisen edistämisessä. Olemme myös innolla mukana hankkeen ohjausryhmässä sekä kansallisen talousosaamisen suunnitelman laadinnassa. 

Kuten Suomen Pankissa hankkeen parissa työskentelevä vanhempi neuvonantaja Anu Raijas blogissaan kirjoittaa, tarve kaikenikäisten kansalaisten talousosaamiselle on lisääntynyt.

Maailma muuttuu koko ajan, mutta kotitalouden taloudenhallinnan perusasiat ovat silti melko pysyviä: 

  • Tulojen ja menojen tasapaino on arjen sujumisen edellytys. Velan ottaminen oikein mitoitettuna mahdollistaa kotitalouden isot, kauaskantoiset hankinnat. Omaan maksukykyyn nähden väärin mitoitetusta velan ottamisesta seuraa harvoin muuta kuin ongelmia. Säästäminen taas on varautumista oman talouden riskejä vastaan.
  • Riskejä vastaan on hyvä varautua vakuutuksin ja säästämällä. Vahinko tai sairastuminen voi osua kenen tahansa kohdalle milloin vain, pyytämättä ja yllättäen.
  • Sijoittamisen kautta haetaan parempaa tuottoa säästöille. Mutta mitä suurempi tuottolupaus sijoitukselle luvataan, sitä suurempi on myös riski menettää sijoitetut varat. 
     

Yhdessä toimien voimme nyt keskittää voimavaramme näiden perustaitojen ja myös muutoksen hallintaan sekä uusien taitojen opetteluun.

 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!