Haku

Sijoitushuijauksilta suojautuminen: Kriittinen ajattelu avainasemassa

Sijoittamisen maailma on pullollaan mielenkiintoisia mahdollisuuksia, mutta siellä piilee myös vaaroja. Sijoitukset ovat houkutteleva kohde paitsi sijoittamisesta kiinnostuneille ihmisille, myös huijareille. Sijoituspetokset eli sijoitushuijaukset ovat monimutkainen ja sitkeä ongelma, joilta välttyminen vaatii sekä tietämystä että valppaana pysymistä.

Tässä artikkelissa perehdymme sijoitushuijausten syövereihin ja erityisesti siihen, miten sijoitushuijauksilta voi välttyä.

Sijoitushuijauksen tunnusmerkit

Sijoitushuijausten kirjo on laaja, mutta yhdistäviä tunnusmerkkejä löytyy. Tarkkana pysyminen ja kriittinen suhtautuminen auttavat sijoituspetosten tunnistamisessa. Jos siis sähköpostiisi kilahtaa viesti loistavasta sijoitusmahdollisuudesta, kannattaa pysähtyä hetkeksi paikalleen ja kiinnittää erityistä huomiota viestin sisältöön.

Epäselvät ja liian hyvältä kuulostavat tarjoukset

Lupaukset epärealistisesta ja erinomaisesta tuotosta ovat yksi voimakkaimmista varoitusmerkeistä. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se todennäköisesti onkin. Verkkohuijarit lupaavat usein poikkeuksellisen suuria voittoja lyhyessä ajassa – ja vielä ilman suurta riskiä. Liian houkuttelevien tarjousten ei kannata antaa hämätä, ne ovat usein ansa.

Painostus ja kiireellisyys

Huijarit pyrkivät usein luomaan kiireen tunteen ja paineen. Viestissä saatetaan esimerkiksi kertoa, että tarjous on vain rajoitetun ajan voimassa, ja että sijoitus tulisi tehdä välittömästi. Painostaminen ja kiireen tunne on usein merkki siitä, että jotain salaillaan ja sijoitushuijauksen kohteelle ei haluta antaa tarpeeksi harkinta-aikaa.

Kohdennettu tarjous

Sijoitushuijarit saattavat väittää, että voimassa oleva tarjous on vain tietylle joukolle. Jos tarjous on sijoitushuijarien mukaan “Vain sinulle” tai sijoitusmahdollisuuksia on “Rajoitettu erä”, viestiin täytyy suhtautua varauksella.

Toimilupa puuttuu

Ennen kuin sijoitat mihinkään, tutki sijoitusyhtiön tausta huolellisesti. Jos palveluntarjoajalta puuttuu toimilupa, on kyseessä huijaus. Toimiluvan olemassaolon voi tarkistaa Finanssivalvonnan verkkosivuilta. Tarkista myös, ettei palveluntarjoaja ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.

Miten sijoitushuijaus etenee?

Sijoitushuijaukset noudattelevat usein samankaltaista kaavaa. Huijaukseen haksahtaminen käy helposti, mutta kaavan voi oppia tunnistamaan.

Houkuttelevan mahdollisuuden luominen

Sijoitushuijaus alkaa yleensä huijarin luomalla houkuttelevalla mahdollisuudella. Verkkohuijarit saattavat esimerkiksi:

  • lähettää sähköpostin tai viestin uhrille
  • mainostaa internetissä
  • hyödyntää julkisuuden hahmoa sijoituksen sanansaattajana

Näillä keinoilla pyritään kiinnittämään uhrin huomio ja herättää luottamusta. Verkkohuijarit luovat myös usein vakuuttavat nettisivut tai houkuttelevan esityksen, joiden äärelle huijauksen kohde voi pysähtyä.

Uhrin vakuuttaminen ja tietojen kerääminen

Kun houkutteleva mahdollisuus on luotu ja luottamusta rakennettu, sijoitushuijaus voi alkaa kunnolla. Verkkohuijarit saattavat sisällyttää sähköpostiin linkin verkkosivuilleen. Huijareiden luomat, vakuuttavalta näyttävät verkkosivut näkyvät usein hakutulosten kärjessä, jos uhri etsii tietoa netistä esimerkiksi kryptovaluuttoja edullisesti myyvistä toimijoista. Verkkosivuilla uhrilta saatetaan kerätä tietoja tai hänet pyritään saamaan täyttämään yhteydenottolomake.

Raha siirtyy uhrilta huijarille

Henkilökohtaisen yhteyden luomisen jälkeen huijarit yrittävät saada rahan liikkumaan mahdollisimman pian. Monissa tapauksissa uhrit luulevat sijoittavansa kryptovaluuttoihin tai muihin tuottaviin sijoituskohteisiin, mutta usein rahat päätyvät suoraan huijarin tileille. Siinä vaiheessa, kun raha on siirretty ja sijoitus tehty, varoja on hankala saada takaisin. Monesti uhrit huomaavat tulleensa huijatuksi vasta sitten, kun huijaus on jo tapahtunut.

Sijoitushuijaukselta voi välttyä

Vaikka sijoitushuijaukset ovat hankalia tunnistaa ja ne muuttuvat vuosi vuodelta yhä hankalammin tunnistettaviksi, voi niiltä silti oppia välttymään. Sijoitushuijaukselta välttyminen vaatii paitsi perehtymistä, myös kärsivällisyyttä. Seuraavien vinkkien avulla voit oppia välttymään sijoitushuijauksilta.

Älä jaa henkilökohtaisia tietoja

Verkkohuijarit pyrkivät monesti saamaan uhrilta henkilökohtaisia tietoja, kuten salasanoja ja verkkopankki- tai luottokorttitietoja. On hyvä pitää mielessä, että pankit eivät kysele pankkitunnuksia tai muita henkilökohtaisia tietoja viestin välityksellä. Luotettavat toimijat eivät myöskään pyydä asentamaan etäyhteysohjelmistoa tai epäilyttäviä sovelluksia. Salasanat kannattaa syöttää vain oikeille sivuille omaan profiiliin kirjautuessa, ja samoin verkkopankkitunnukset pitää itsellä.

Perehdy

Ennaltaehkäisy on kaiken a ja o, sillä tiedon puute altistaa sijoituspetoksen uhriksi joutumiselle. Voit esimerkiksi lukea aiheeseen liittyviä kirjoja, osallistua kursseille ja seurata luotettavia asiantuntijoita. Mitä enemmän ymmärtää sijoittamisesta, sitä paremmin huijauksilta välttyy.

Terve skeptisyys on hyvästä

Suhtaudu kriittisesti, jos palveluntarjoaja lupaa poikkeuksellisen suuria tuottoja. Lisäksi kannattaa tarkistaa mahdollisten viestien kieliasu, ja toimijan sivujen luotettavuus tulee arvioida. Tilanteesta on siis hyvä luoda kokonaiskuva, jotta voi tehdä perustellun sijoituspäätöksen.

Pysy rauhallisena

Hätiköidyt päätökset voivat johtaa petokseen. Älä tee sijoituspäätöksiä kiireessä. Anna itsellesi aikaa tutkia sijoitusmahdollisuus perusteellisesti ennen pankkitunnusten tai -kortin esille ottamista. Kriittinen ajattelu ja harkitut päätökset ovat avain turvallisiin sijoituksiin.

Jouduin sijoituspetoksen uhriksi, mitä nyt teen?

Kuka tahansa voi joutua sijoitushuijauksen uhriksi, ja se on myös valitettavan yleistä. Uhriksi joutumista ei tarvitse hävetä. Jos huomaa laittaneensa rahaa tekaistuun sijoituskohteeseen, tärkeintä on toimia nopeasti.

Rahan, pankkitunnusten tai henkilökohtaisten tietojen menettämisen jälkeen täytyy ottaa yhteys pankkiin. Mitä nopeammin pankkiin ottaa yhteyttä, sitä todennäköisemmin menetetyn omaisuuden voi saada takaisin. Pankki voi sulkea tunnukset ja kortit, jotta niitä ei pystytä väärinkäyttämään huijareiden toimesta.

Pankit tekevät tiivistä yhteistyötä viranomaisten kanssa, ja seuraava askel onkin rikosilmoituksen tekeminen. Sijoitushuijaus on rikos, josta kannattaa ilmoittaa poliisille useammasta syystä. Kun tieto sijoituspetoksista kantautuu poliisille, voidaan luoda parempi kuva liikkeellä olevista petoksista ja tunnistaa toimijat.

Lisätietoa aiheesta löydät Rikosuhripäivystyksen sivuilta. Finanssivalvonnan valvottavaluettelon avulla voit selvittää, onko palveluntarjoajalla vaadittavat toimiluvat.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!