Haku

Uutiset ja tiedotteet

    Oppaat

      Huijaukset - joudunko itse kärsimään vahingon?

      Yhä useammat huijauksen uhrit kääntyvät FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonnan puoleen saadakseen apua. He haluavat selvittää, täytyykö heidän kantaa itse vastuu vahingosta, ja mikä on pankin rooli asiassa. Uusi opas, "Huijausten selvittäminen ja ratkaisukäytännöt FINEssä", tarjoaa kattavaa tietoa moniin huijauksiin ja verkkopetoksiin liittyviin kysymyksiin.

      Oppaassa on tietoa FINEen saapuneiden yhteydenottojen syistä, neuvonnasta ja riidanratkaisusta. Lisäksi oppaassa selvitetään pankin ja asiakkaan välistä vastuunjakoa menetetyistä varoista sekä annetaan ohjeita muutoksenhakuun pankin päätöksestä.

      Huijaukset, joita FINEssä on käsitelty, liittyvät usein hyvin erilaisiin tapahtumiin ja huijaustilanteisiin. Tällaisia tapauksia ovat esimerkiksi tekstiviestihuijaukset, erilaiset myynti- ja ostotilanteisiin liittyvät huijaukset, sijoitushuijaukset, Facebook-huijaukset ja rakkaushuijaukset.

      Oppaassa esitellään myös tapausesimerkkejä ja Pankkilautakunnan linjauksia asiakkaan ja pankin välisestä vastuunjaosta.

      ”Tietojenkalastelun tai huijauksen kohteeksi joutunut pankin asiakas on epäilemättä rikoksen uhri. Asiakasta on tarkoituksella ja suunnitelmallisesti johdettu harhaan. Tapahtumien rikosoikeudellinen luonne ei kuitenkaan suoraan vaikuta pankin vastuuseen menetetyistä varoista. Ensisijaisesti vastuussa rikoksesta on rikoksentekijä”, FINEn jaostopäällikkö Tuomas Hidén sanoo.

      ”Pankin ja asiakkaan välinen vastuunjako menetetyistä varoista määräytyy maksupalvelulain ja pankin ja asiakkaan välisessä suhteessa sovellettavien sopimusehtojen mukaan. Lain mukaan vastuu oikeudettomista maksutapahtumista määräytyy pitkälti asiakkaan menettelyn perusteella”, Hidén jatkaa.

      Ratkaisevaa tapausten lopputulosten ja pankin mahdollisen korvausvastuun kannalta on pääsääntöisesti asiakkaan oma huolellisuus kortti- ja pankkitunnustietojensa säilyttämisessä ja käyttämisessä.

      Huijauksista kysytään yhä enemmän

      ”Huijauksiin liittyvät yhteydenotot ovat lisääntyneet vuosi vuodelta FINEssä. Yhteydenottoja tämän tyyppisissä tapauksissa oli vuonna 2020 alle 200 ja vuonna 2023 jo yli 500. Pankkilautakunnan tekemät linjaukset ovat kuitenkin tuoneet apua ja selkeyttä neuvontaamme, minkä seurauksena riita-asioina FINEssä käsiteltävien tapausten määrä on vähentynyt”, Hidén sanoo.

      Riidoiksi edenneitä tapauksia asiakkaan ja pankin välillä ratkotaan FINEn Pankkilautakunnassa. Se on päätöksenteossaan riippumaton, tuomioistuimelle vaihtoehtoinen riidanratkaisuelin. Lautakunnan antamat ratkaisusuositukset ovat suositusluonteisia ja niihin voi tutustua FINEn verkkosivuilla. Palvelu on asiakkaalle maksutonta.

      FINEn aineistot:

      Lisätietoja:

      Tuomas Hidén, jaostopäällikkö, p. 09 6850 1242, tuomas.hiden(at)fine.fi
      Elina Antila, viestintäpäällikkö, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

      Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

      Palaute julkaisusta

      Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

      Kiitos!

      Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

      Muuta evästeasetuksia