Haku

Blogi: Hinta edellä

Taloyhtiön yhtiökokous pidettiin juuri ennen koronan laajenemista. Esityslistalla olivat taloyhtiön vakuutukset. Meklari oli hankkinut kolmelta vakuutusyhtiöltä kiinteistövakuutuksia koskevat tarjoukset. Isännöitsijä esitti ykskantaan, että hän suosittaa ottamaan halvimman vakuutuksen. Tarkempia perusteluja valinnalleen hän ei osannut kertoa, vetosi vain meklarin tekemään analyysiin.

Mitä analyysista ilmeni? 

Analyysi oli hyvin sekava. Siinä oli mainittu vakuutusyhtiöitä, jotka eivät enää tarjonneet Suomen markkinoilla kiinteistövakuutusta ja yhtiö, joka oli aiemmin sulautunut toiseen vakuutusyhtiöön. Lisäksi analyysissa oli mainittu vakuutusyhtiöitä, joilta ei ollut edes pyydetty tai saatu tarjousta. Analyysi ei antanut vastausta siihen, mikä on tarjottavien kiinteistövakuutusten sisältö ja ennen kaikkea mitä olennaisia eroja näiden kolmen tarjouksen antaneen vakuutusyhtiön tuotteissa on. Käytettävissä ei ollut tarjousta, ei tuoteselostetta puhumattakaan vakuutusehdoista. Selvää on, että taloyhtiö ei tehnyt eikä tee ratkaisua pelkän hinnan perusteella.

Mitä pitäisi ainakin huomioida kiinteistövakuutusta ottaessa?

Tarkista vakuutusehdoista mitkä ovat korvattavat vahingot, minkälaisia vahinkoja ei korvata ja miten vahingon määrä lasketaan. Erityisesti vuoto- ja rikkoutumisvahingoissa tehdään esim. putkiston ja koneiden ja laitteiden iän perusteella ikävähennyksiä kaikista korjaus- tai jälleenhankintakustannuksista mukaan lukien vian etsimisestä ja rakenteiden avaamisesta ja sulkemisesta aiheutuneista kustannuksista. Miten vakuutusehdoissa määritellään myrsky, korvataanko rankkasateen aiheuttamat vauriot jne. Tarkista, että tarjoukset on annettu oikeilla tiedoilla, rakennusten koot ja iät ovat oikeat, mikä on vakuutusmäärä ja omavastuu.

Selvitä otettavan vakuutusten sisältö, varaa aikaa vertailun tekemiseen ja tutustu FINEn julkaisuun Vuokralaisen, osakkaan ja taloyhtiön vakuutukset.

Kuinka sitten kävi?

Aikaa vievän vertailun jälkeen, juuri ennen ratkaisun tekemistä ilmeni, että taloyhtiössä oli juuri sattunut vesivahinko. Lopputuloksena oli, että taloyhtiö ei vaihda vakuutusyhtiötä -ainakaan tänä vuonna.

 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia