Haku

Miten toimia jos henkilötietosi varastetaan?

Digitalisaation myötä lähes kuka tahansa voi joutua identiteettivarkauden kohteeksi. FINEen on toistaiseksi tullut vain muutamia kyselyitä ja tapauksia. Identiteettivarkaus on kuitenkin nopeasti maailmalla levinnyt rikollisuuden muoto ja tapaukset ovat yleistyneet myös Suomessa.

Jos henkilötietosi ovat joutuneet vääriin käsiin ja nimeäsi tai henkilötunnustasi käytetään esimerkiksi pikavipin ottoon, puhelinliittymän avaamiseen, nettiostosten tekoon tai valeprofiilin luomiseen Facebookiin on syytä toimia ripeästi ja estää varkaan mahdollisuudet suurempaan vahingontekoon.

 

Rikosuhripäivystyksen verkkosivuilta riku.fi löytyvät selkeät toimintaohjeet, jos olet joutunut identiteettivarkauden tai siitä johtuvan muun rikoksen uhriksi. Ohjeissa neuvotaan muun muassa minne tehdä luottokielto, mistä tarkistaa osoitetiedot, miten kerätä todisteita sekä mihin tahoihin ottaa yhteyttä.

 

Verkkosivuilla on myös Kodin kyberopas – Ohjeita digitaaliseen arkeen, jossa on esimerkkien avulla kerrottu miten estää henkilötietojen joutumisen vääriin käsiin ja mistä tunnistaa huijarin.

 

Eri viranomaisten ja toimijoiden verkkosivuilta löytyy identiteettivarkauksista ja huijauksista paljon tietoa ja apua oppaista auttaviin puhelimiin.

 

Lisätietoa:

 

Rikosuhripäivystyksen verkkosivut Riku.fi: Jos olet joutunut identiteettivarkauden tai siitä johtuvan muun rikoksen uhriksi. 

 

Turvallisuuskomitea: Kodin kyberopas – Ohjeita digitaaliseen arkeen.

 

Suomen Poliisi: Turvaa selustasi verkossa – kampanja huijausten vaaroista, kampanja sisältää edelleen ajankohtaista tietoa huijauksista. 

 

Finanssiala ry:n tietopaketti: Mistä erilaisista nettihuijauksissa on kyse, miten huijarit toimivat ja miten välttyä huijauksilta

 

Viestintäviraston kyberturvallisuuskeskuksen verkkosivujen lyhyet ja ytimekkäät infolehtiset kertovat mistä huijauksissa on kyse, mistä ne voi tunnistaa ja kuinka niiltä voi suojautua. 

 

Finanssivalvonta: Varoituslistoja luvattomista sijoituspalveluntarjoajista

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!