Haku

VKL 786/03

Tulosta

Asianumero: VKL 786/03 (2004)

Vakuutuslaji: Matkavakuutus

Ratkaisu annettu: 25.02.2004

Vakuutusehtojen tulkinta Silmälasien putoaminen mereen vakuutetun ollessa uimassa

Vakuutettu oli lomamatkalla Intian Goassa helmikuussa 2003. Hän oli ollut 16.2.2003 merenrannalla uimassa, kun iso aalto yllätti ja silmälasit tippuivat mereen. Silmälaseja ei etsinnöistä huolimatta löytynyt. 

Vakuutettu haki korvausta silmälasien menettämisestä matkavakuutuksen perusteella.
 
Vakuutusyhtiön päätös

Vakuutusyhtiö viittasi vakuutusehtoihin, joiden mukaan vakuutuksesta korvataan esinevahingot, jotka ovat aiheutuneet äkillisestä, ennalta arvaamattomasta tapahtumasta. Vakuutusyhtiö katsoi, että kuvatuissa tapahtumaolosuhteissa vedessä uitaessa riski silmälasien putoamisesta päästä on niin suuri, että vahinkoa ei voida pitää ennalta arvaamattomasta tapahtumasta seuranneena vahinkona. Tämän vuoksi vakuutusyhtiö ei suorittanut korvausta.
 
Uusintakäsittelypyynnön johdosta antamassaan uudessa päätöksessä yhtiö totesi, että äkillistä muita suurempaa aaltoa ei voida pitää merenrannalla ennalta arvaamattomana ilmiönä, vaan ne ovat normaaleja odotettavissa olevia tapahtumia. Merellä isot aallot ovat tavanomaisia ja ennalta arvattavia. Näin ollen silmälasien menettämistä meressä uidessa ei voida pitää ennalta arvaamattomana tapahtumana
 
Lausuntopyyntö

Vakuutettu on tyytymätön yhtiön päätökseen ja pyytää lautakunnan lausuntoa asiassa. Vakuutettu toteaa joutuneensa koko ikänsä käyttämään silmälaseja ja sitä, että aalto yllättäen tempaisi silmälasit mukaansa, on vakuutetun mukaan pidettävä nimenomaan vahinkona.
 
Lausunnonpyytäjä toteaa olleensa Goassa kaksi viikkoa ja huomanneensa, että siellä on päiviä, jolloin meressä on isoja aaltoja. Sellaisina päivinä hän tyytyi hotellin uima-altaaseen.
 
Vakuutusyhtiön vastine

Vakuutusyhtiö viittaa vakuutusehtoihin ja asiassa antamiinsa päätöksiin. Lisäksi yhtiö toteaa, että isojen aaltojen esiintyminen valtameressä on tavanomainen, normaali luonnonilmiö. Tästä johtuen valtameressä uidessa mukana pidettävien esineiden, kuten silmälasien katoamisriski on merkittävä, sillä aallot voivat helposti aiheuttaa silmälasien putoamisen päästä pyyhkäistessään vedessä olijan ylitse. Näin ollen aallon aiheuttamaa silmälasien katoamista uinnin yhteydessä ei voida pitää ennalta arvaamattomana tapahtumana eikä kysymyksessä ole tästä vakuutuksesta korvattava vahinko.
 
Vakuutuslautakunnan lausunto
 
Matkatavaravakuutuksen ehtojen kohdan 4.1 mukaan vakuutuksesta korvataan suoranaiset esinevahingot, jotka ovat aiheutuneet äkillisestä ja ennalta arvaamattomasta tapahtumasta vakuutuksen voimassa ollessa.
 
Lautakunnan käytettävissä olevan selvityksen mukaan vakuutettu oli lomamatkallaan Intian Goassa ollut meressä uimassa, jolloin iso aalto yllätti hänet ja silmälasit tippuivat mereen.
 
Lautakunta toteaa, että valtameren rannalla ajoittaiset isot aallot ovat rauhallisenkin merenkäynnin aikana tavanomainen ilmiö. Meressä uitaessa pienemmätkin aallot pyyhkäisevät helposti uimarin yli ja vievät mennessään irtonaiset esineet kuten silmälasit.
 
Lautakunta katsoo, että vahinkoa ei tässä tapauksessa voida pitää ennalta arvaamattomasta tapahtumasta aiheutuneena. Tämän vuoksi vahinko ei ole vakuutusehtojen mukaan korvattava.
 
Lautakunta pitää vakuutusyhtiön hylkäävää päätöstä vakuutusehtojen mukaisena.
 
Tämän lausunnon antamiseen osallistuivat yksimielisesti puheenjohtaja
Sisula-Tulokas sekä jäsenet Eskuri, Hentunen, Koskenvuo ja Rusanen.
Sihteerinä toimi Haapasaari.
 
 
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Tulosta

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia