Tapahtumatiedot
Vakuutettu (s. 1965) oli 18.2.2014 tennistä pelatessaan loukannut polvensa iskulyöntitilanteessa. Hypyn alastulon yhteydessä vakuutetun oikea polvi oli vääntynyt, ja siitä oli kuulunut napsahdus. Polven oireiston vuoksi tehtiin 26.2.2014 magneettitutkimus, jossa todettiin muun muassa ulomman nivelkierukan takasarven repeämä sekä rustovaurioita. Polvi leikattiin 4.3.2014. Vakuutettu haki korvausta polven hoitokuluista yksityistapaturmavakuutuksesta.
Vakuutusyhtiö on korvannut vakuutetulle tehdyn magneettitutkimuksen kustannukset selvittelykuluina. Yhtiö on kieltäytynyt korvaamasta polven tähystysleikkausta ja sen jälkeistä fysioterapiaa, koska yhtiön mukaan kyse ei ole ollut tapaturmavamman hoidosta, vaan oikean polven rappeumaperäisten muutosten hoidosta.
Asiakkaan valitus
Vakuutettu on vaatinut, että yhtiö korvaa hänelle myös polven tähystysleikkauksen ja leikkauksen jälkeisen fysioterapian, jonka avulla jalan toimintakyky on palautettu.
Vakuutetun polvi oli tapaturman jälkeen turvonnut ja alkanut pettää, lukkiintua ja napsua. Polvessa ei ole aikaisemmin ollut vastaavanlaisia oireita. Vakuutetun viaksi ei voida lukea sitä, että polven hoitoa koskevissa lääkärinlausunnoissa ei ole käytetty vääntyä-termiä. Vakuutettu ei ole voinut tietää, minkälaisia termejä hänen olisi pitänyt käyttää lääkärin vastaanotolla.
Kyseessä on tapaturmavamman hoito, eikä rappeumaperäisten muutosten hoito, kuten vakuutusyhtiö väittää. Vakuutetulle tehdyissä magneetti- ja röntgenkuvissa ei ole todettu kulumaan viittaavaa. Polven tähystysleikkauksessa sen sijaan on todettu tuore rustovaurio sekä kierukan repeämä. Hypyn alastulossa tapahtunut vääntyminen on ollut energialtaan riittävä aiheuttamaan polvessa todetut rustovauriot ja nivelkierukan repeämän.
Vakuutusyhtiön vastine
Vakuutusyhtiö on vastineessaan todennut, että vakuutetulle tehdyssä polven magneettikuvauksessa on havaittu rustovaurioita ja leikkauksessa on tehty identtiset löydökset. Sairauskertomuksissa kuvattu lateraalisen kierukan takasarven horisontaalinen repeämä on katsottava sairausperäiseksi muutokseksi. Tehdyissä hoitotoimenpiteissä ei ole havaittu tapaturmaisia rustovaurioita.
Kuvattu tapaturmamekanismi on energialtaan suhteellisen lievä, eikä se ole sopiva aiheuttamaan terveeseen polveen havaittuja vaurioita. Lievä ja sopimaton vammamekanismi yhdistettynä siihen, ettei magneettikuvauksessa ole tehty tapaturmaisia löydöksiä, viittaa perustellusti siihen, että vakuutetun polveen on tapaturmasta aiheutunut korkeintaan venähdystasoinen vamma. Koska mitään tapaturmaperäistä, leikkaushoitoa vaativaa löydöstä ei ole todettu, leikkaustoimenpide ja sen jälkeinen fysioterapia eivät ole korvattavia yksityistapaturmavakuutuksen perusteella.
Selvitykset
Lautakunnalla on ollut käytettävissään lähete magneettitutkimukseen 26.2.2014, lausunto magneettitutkimuksesta 27.2.2014 sekä sairauskertomusmerkintä ja leikkauskertomus 4.3.2014.
Lähetteeseen 26.2.2014 kirjatun tapahtumakuvauksen mukaan viikko sitten tenniksessä oikean polven naksahdus, ja seuraavana yönä turvonnut. Kliinisessä tutkimuksessa ei ole todettu selkeää ristisiteiden löysyyttä ja sisempi ristiside on pitävä. Vakuutetulla on epäilty sisemmän nivelkierukan repeämää.
Magneettitutkimuksessa 26.2.2014 on todettu ulomman nivelkierukan takasarven repeämä, reisiluun nivelpintojen rustovaurioita ja polvitaivejänteen repeämä.
Tähystysleikkauksessa 4.3.2014 on tehty ulomman nivelkierukan takasarven repaleisen repeämän osapoisto sekä poistettu nivelessä olevia irrallisia rustokappaleita. Tähystyksessä on myös todettu reisiluun sisemmän nivelnastan rustovaurioalue sekä sääriluun ulomman nivelnastan ruston pehmentymää, joita on siistitty.
Asiantuntijalausunto
Lautakunta on pyytänyt asiantuntijalausunnon kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Karjalaiselta.
Karjalainen on lausunnossaan todennut, että magneettitutkimuksessa ja tähystysleikkauksessa todetut muutokset ovat edeltäen kehittyneitä, nivelen yleisestä rappeumakehityksestä johtuvia rustokerrosten ja nivelkierukan rakenteen heikentymisestä aiheutuvia sairausperäisiä tiloja. Esitetyllä vammamekanismilla todettujen rustopintojen muutosten, ulomman nivelkierukan repaleisen repeämän ja terveen polvitaivejänteen repeämän synty ei ole mahdollista. Nivelrakenteiden muutokset eivät myöskään sovi ajallisesti vahinkotapahtuman jälkeen kehittyneiksi. Vakuutetun polven oireilu johtuu ennen vahinkotapahtumaa kehittyneistä sairausperäisistä tiloista, joissa ei voida todeta tapahtuneen oleellisia muutoksia esitetyn vahinkotapahtuman, polven venähdyksen, yhteydessä.
Rustovaurion synty vahinkotapahtuman yhteydessä aiheuttaa kivun ja toiminnan menetyksen, ja siihen liittyy usein nivelensisäinen verenvuoto, mikä johtaa varhaiseen hoitoon hakeutumiseen, jolloin vaurio tulee alkuvaiheen tutkimuksissa havaituksi. Lisäksi magneettitutkimuksessa todetaan rustovaurion alisen luun turvotustila, jota ei liittynyt nyt todetun reisiluun sisemmän nivelnastan rustovaurioalueeseen. Sääriluun ulomman nivelnastan luuruhjealueen rustossa ei todettu pehmentymisen lisäksi muutoksia. Oireiston taustalla on pidettävä magneettitutkimuksessa ja tähystyksessä todettua reisiluun sisemmän nivelnastan nivelrikkokehitystä, johon ei magneettitutkimuksen, kliinisen tilan ja leikkauslöydösten perusteella liity tuoretta muutosta. Tutkimus- ja leikkauslöydösten sekä vahinkomekanismin perusteella todetut muutokset ovat sairausperäisiä.
Ratkaisusuositus
Kysymyksenasettelu
Asiassa on kysymys siitä, ovatko vakuutetulla todetut polven ulomman nivelkierukan repeämä sekä rustovauriot syy-yhteydessä 18.2.2014 sattuneeseen tapaturmaan vai onko niiden katsottava olevan seurausta tapaturmasta riippumattomista, sairausperäisistä muutoksista.
Sovellettavat vakuutusehdot
Vakuutusehtojen mukaan tapaturma on äkillinen, ruumiinvamman aiheuttava odottamaton tapahtuma, joka sattuu vakuutetun tahtomatta ja ulkoisen tekijän vaikutuksesta.
Vakuutusehtojen kohdan 4.1.2 mukaan, jos vammaan tai vamman paranemisen pitkittymiseen on olennaisesti myötävaikuttanut korvattavasta tapaturmasta riippumaton sairaus tai vika, maksetaan hoitokulu-, päiväraha-, sairaalapäiväraha- ja haittakorvaus vain siltä osin kuin hoitokulut, työkyvyttömyys, sairaalahoito ja pysyvä haitta on katsottava korvattavasta tapaturmasta aiheutuneiksi.
Vakuutusehtojen kohdan 4.2.1.2 mukaan tapaturmana ei korvata tapaturmasta riippumatonta sairautta, vikaa tai vammaa eikä tuki- tai liikuntaelimistön rappeutumisia, vaikka ne olisivat olleet oireettomia ennen tapaturmaa.
Asian arviointi
Yksityistapaturmavakuutuksessa on korvauksen suorittamisen edellytyksenä, että korvausvaatimuksen perusteena olevan tilan ja hoidon tarpeen voidaan todeta olevan lääketieteellisessä syy-yhteydessä tapaturmaan. Syy-yhteyden toteaminen perustuu yleisellä tasolla lääketieteelliseen tutkimustietoon eri vammatyypeistä ja niitä aiheuttavista tekijöistä sekä sen ohella käsiteltävässä yksittäisessä tapauksessa saatuihin tietoihin tapaturman sattumistavasta, vammamekanismin voimakkuudesta ja todetun vamman laadusta. Syy-yhteyttä arvioitaessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea siihen, miten hyvin todettujen vammojen ja oireiden laatu sopii yhteen kuvatun tapaturmamekanismin kanssa. Sen sijaan syy-yhteyttä ei voida pitää todistettuna vain ajallisen yhteyden perusteella eli pelkästään sen pohjalta, että oireet ovat ilmaantuneet kuvatun vahingon jälkeen.
Asiassa on riidatonta, että vakuutetulle on 18.2.2014 sattunut vakuutusehtojen mukainen tapaturma, kun hänen oikea polvensa on vääntynyt tennispelissä hypyn alastulon yhteydessä. Tapaturman jälkeen tehdyissä polven magneettitutkimuksessa ja tähystysleikkauksessa on todettu muun muassa ulomman nivelkierukan takasarven repeämä sekä reisiluun nivelpintojen rustovaurioita.
Vakuutuslautakunta toteaa, että polven vääntyminen on sinänsä tyypillinen mekanismi, joka voi aiheuttaa polven nivelkierukan repeämän. Terveen ja normaalirakenteisen polven nivelkierukan repeäminen edellyttää kuitenkin tässä tapauksessa kuvattua tapaturmaa voimakasenergisempää vammamekanismia, johon usein liittyy polven vääntyminen vartalon painon alla hankalasti kaaduttaessa tai polven äkillinen ja voimakas kiertoliike esimerkiksi pallopelissä juostessa suuntaa vaihtaessa. Polven nivelkierukan repeäminen on mahdollista paitsi tapaturman seurauksena, myös sairaus- tai rappeumakehityksen myötävaikutuksesta. Sairauden tai rappeuman heikentämä nivelkierukka voi revetä tavanomaisen liikkeen tai vähäisenkin tapaturman seurauksena.
Vakuutetulle 4.3.2014 tehdyssä polven tähystysleikkauksessa on todettu reisiluun sisemmän nivelnastan rustovaurioalue. Lisäksi ruston pehmentymää on todettu sääriluun ulommassa nivelnastassa eli samalla puolella niveltä, jossa myös nivelkierukan repeämä on ollut. Asiantuntijalääkäri on lautakunnalle antamassaan lausunnossa katsonut, että vakuutetun polvessa todetut muutokset ovat ennen tapaturmaa kehittyneitä, nivelen yleisestä rappeumakehityksestä johtuvia rustokerrosten ja nivelkierukan rakenteen heikentymisestä aiheutuvia sairausperäisiä tiloja. Asiantuntijalääkärin lausunnon mukaan todetut rustopintojen muutokset, ulomman nivelkierukan repaleinen repeämä ja polvitaivejänteen repeämä eivät ole mahdollisia kuvatulla vammamekanismilla.
Käytettävissä olevan lääketieteellisen selvityksen ja hankkimansa asiantuntijalausunnon perustella lautakunta katsoo, että kuvattu tapaturma ei ole voinut aiheuttaa vakuutetulle leikkaushoitoa vaatinutta nivelkierukan repeämää ja nivelpintojen rustovaurioita, vaan näiden vammojen syntymiseen ovat olennaisesti myötävaikuttaneet tapaturmasta riippumattomat sairausperäiset nivelrustopinnan muutokset. Näin ollen lautakunta ei suosita muutosta yhtiön korvauspäätökseen.
Lopputulos
Vakuutuslautakunta pitää vakuutusyhtiön päätöstä vakuutusehtojen mukaisena.
Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Puheenjohtaja Rissanen
Sihteeri Pöllänen
Jäsenet:
Ahlroth
Koskiniemi
Kummoinen
Lehti