Haku

VKL 714/13

Tulosta

Asianumero: VKL 714/13 (2014)

Vakuutuslaji: Matkavakuutus

Ratkaisu annettu: 25.04.2014

Matkatavaroiden myöhästyminen paluumatkalla. Välttämättömyystarvikkeiden hankintakustannusten korvaaminen.

Tapahtumatiedot

A oli matkustanut Moskovaan 19.-25.6.2013. Hänen matkalaukkunsa oli jäänyt paluulennolta lentokentän matkatavaralinjaston teknisen vaurion takia. A oli lähtenyt uudelle matkalle Prahaan 28.6.2013. Koska matkatavaralaukkua ei ollut palautunut Moskovasta 28.6.2013 mennessä, A oli joutunut hankkimaan erinäisiä välttämättömyystarvikkeita, mukaan lukien uuden matkalaukun, yhteensä 230,75 euron arvosta. A haki korvausta näistä välttämättömyystarvikkeistaan matkavakuutuksen perusteella.

Vakuutusyhtiön päätös

Korvausta ei makseta. Välttämättömyystarvikkeita ei ole hankittu ehdon 100.8.1.2 edellyttämällä tavalla matkakohteessa eli Moskovassa, vaan vasta Suomessa. Kysymys ei siten ole ehtojen mukaan korvattava vahinkotapahtuma.

Valitus

A on ilmoittanut tyytymättömyyttään vakuutusyhtiön korvauspäätökseen ja pyytänyt lautakunnan ratkaisusuositusta asiasta.

Vakuutusyhtiön vastine

Vaatimus kiistetään toistaen korvauspäätöksessä mainittu.

Lautakunnan käytettävissä oleva selvitys

Lautakunnalla on ollut käytettävissään

- vahinkoilmoitus 20.9.2013

- korvauspäätös 25.9.2013

- Aeroflotin Suomen edustajan kirje A:lle 11.9.2013

- kuittiselvityksiä

- vakuutuskirja 20.1.2014

- vakuutusehdot 1.7.2012

Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositus

Sovellettavat sopimusehdot

Ehdon 100.8.1.2 mukaan vakuutuksesta korvataan välttämättömyystarvikkeiden hankintakulut silloin, kun kuljetettavaksi jätetty matkatavara myöhästyy vähintään 12 tuntia vakuutetun matkakohteeseen saapumisesta. Edellytyksenä on, että tarvikkeet hankitaan matkakohteessa. Korvauksena maksetaan alkuperäisiä tositteita vastaan enintään 55 euroa jokaista alkanutta vuorokautta kohti, kuitenkin yhteensä enintään 275 euroa.

Ratkaisu

A:n matkalaukku on myöhästynyt hänen paluulennoltaan Moskovasta Suomeen. A on hankkinut nyt korvausvaatimuksensa perusteena olevat välttämättömyystarvikkeet Suomesta. Välttämättömyystarvikkeita ei siis ole hankittu matkakohteessa eli Moskovassa. Kysymys ei siten ole ehdon 100.8.1.2 mukaan korvattava vahinkotapahtuma.

Vakuutusehtojen soveltamisen kannalta ei ole merkitystä sillä, että A:n on sinänsä ollut välttämätöntä hankkia uusi matkalaukku ja muita välttämättömyystarvikkeita tulevaa, 28.6.2013 alkanutta Prahan matkaansa varten juuri siitä syystä, että hänen matkalaukkunsa ei ollut saapunut Moskovasta.

Lautakunta pitää vakuutusyhtiön korvauspäätöstä asianmukaisena.

Tämän ratkaisusuosituksen antamiseen osallistuivat yksimielisesti puheenjohtaja Norros sekä jäsenet Karimäki, Korpiola ja Rusanen sekä varajäsen Hirviniemi. Sihteerinä toimi Saarikoski.

VAKUUTUSLAUTAKUNTA

Tulosta

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia