Haku

VKL 654/13

Tulosta

Asianumero: VKL 654/13 (2015)

Vakuutuslaji: Autovakuutus

Ratkaisu annettu: 04.03.2015

Auton talvirenkaat oli varastettu vapaa-ajan asunnon varastorakennuksesta, jonka ovi ei ollut lukossa. Vakuutuksenottaja oli ollut samaan aikaan viereisessä asuinrakennuksessa. Vahingon korvattavuus autovakuutuksesta.

Tapahtumatiedot

Vakuutuksenottajan vapaa-ajan asunnon varastosta varastettiin 6.8 ja 7.8.2013 välisenä aikana muun muassa auton talvirenkaat, painepesuri, perämoottori sekä kaasupullo. Vakuutusyhtiö korvasi kotivakuutuksesta koti-irtaimiston. Sen sijaan auton talvirenkaita ei korvattu auton vapaaehtoiseen autovakuutukseen sisältyvästä varkausvakuutuksesta sen vuoksi, ettei varaston ovi ollut lukossa.   

Asiakkaan valitus

Vapaa-ajanasunnolla oltiin varkausajankohtana. Tämä tekee varkaudesta erityisen törkeän. Varaston ovet olivat kiinni, mutteivät lukossa. Kotivakuutuksesta korvattiin koti-irtaimistoksi katsottu omaisuus. Miksi varastossa olleet halvemmat esineet korvattiin, muttei kalliimpia auton renkaita? Vakuutuksenottaja halusi olla rehellinen oven lukituksesta ilmoittaessaan. Korvauspäätöstä auton renkaista ei voi pitää oikeudenmukaisena.

Vakuutusyhtiön vastine

Renkaat ovat olleet vakuutuksen kohteena. Sen sijaan vakuutustapahtuman tunnusmerkistö ei täyty, sillä renkaat ovat olleet lukitsemattomassa säilytyssuojassa. Vakuutuksenottajalla ei ole oikeutta korvaukseen auton renkaista.

Ratkaisusuositus

Kysymyksenasettelu

Asiassa on kysymys siitä, onko renkaat anastettu ehtojen mukaan korvattavalla varkaudella.

Sovellettavat lainkohdat ja vakuutusehdot

Autovakuutuksen ehtojen kohdan 3.5 mukaan varkausvakuutuksesta korvataan vakuutuksenkohteen menettämisestä tai vaurioitumisesta aiheutunut esinevahinko, jos syynä on ollut varkaus, moottoriajoneuvon käyttövarkaus, ajoneuvon luvaton käyttö tai näiden yritys ja teon kohde on ollut lukittuna tai lukitussa säilytyssuojassa.  

Asian arviointi

Vakuutuksenottajan auton talvirenkaat on varastettu lukitsemattomasta varastosta. Tällainen renkaiden varkaus ei ole autovakuutuksen varkausvakuutuksesta korvattava vahinko.

Lopputulos

Vakuutuslautakunta pitää vakuutusyhtiön kielteistä korvauspäätöstä autonrenkaiden varkausvahingosta vakuutusehtojen mukaisena.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.

VAKUUTUSLAUTAKUNTA

Puheenjohtaja Melander
Sihteeri Snellman

Jäsenet:
Sario
Siirala
Uimonen
Vaitomaa

Tulosta

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia