Haku

VKL 540/10

Tulosta

Asianumero: VKL 540/10 (2011)

Vakuutuslaji: Matkavakuutus

Ratkaisu annettu: 09.05.2011

Ylimääräiset matkakulut

Lausunnonpyytäjät olivat matkustaneet Oulusta Miamiin Yhdysvaltoihin New Yorkin kautta. Koneen laskeuduttua New Yorkiin 26.2.2010 ilmoitettiin, että kaikkien niiden, joilla on jatkolento New Yorkista, pitää mennä tietylle palvelutiskille, koska lumimyrskyn vuoksi valtaosa New Yorkista lähtevistä sen illan lennoista oli peruttu. Lausunnonpyytäjät kiirehtivät American Airlinesin palvelutiskille, johon oli jo kertynyt kymmeniä ihmisiä jonottamaan. Kun lausunnonpyytäjien vuoro tuli, kävi ilmi, että kyseinen lento oli jo varattu täyteen. Lausunnonpyytäjät joutuivat majoittumaan yöksi paikalliseen motelliin, mistä aiheutui heille taksikuluja ja majoituskuluja 122,82 euroa. Korvausta näistä kuluista haettiin lausunnonpyytäjien matkavakuutuksesta. 

Vakuutusyhtiön päätös
Yhtiö on evännyt korvauksen päätöksellään 9.8.2010. Yhtiö on vedonnut vakuutusehtojen kohtaan 3.3.4, jonka mukaan matkalta myöhästyminen korvataan, jos vakuutettu ei ehdi alkuperäisen matkasuunnitelmansa mukaisesti etukäteen varatun lento-, laiva-, juna- tai linja-automatkansa alkamispaikkaan meno- tai paluumatkalla seuraavien syiden johdosta:
-          Yleinen kulkuneuvo myöhästyy tai sen kulku estyy sääesteen, teknisen vian, liikenneonnettomuuden, rikollisen teon tai viranomaisten määräyksen johdosta.
-          Vakuutettua matkan alkamis- tai paluumatkalla kuljettavaa yksityistä kulkuneuvoa kohtaa liikenneonnettomuus.
 
Yhtiö on katsonut, että kyseessä olevassa tapauksessa lausunnonpyytäjät eivät ole myöhästyneet jatkoyhteydestä. Aikaisemmilta lennoilta jääneitä matkustajia oli siirretty lausunnonpyytäjien lennolle, minkä takia he eivät ole mahtuneet enää alkuperäisen lentosuunnitelman mukaisesti New Yorkista Miamiin lähtevään lentokoneeseen. Tämän vuoksi he olivat joutuneet yöpymään New Yorkissa. Kulut eivät ole aiheutuneet vakuutusehtojen mukaisesta matkalta myöhästymisestä, minkä johdosta niitä ei korvata.
 
Lausuntopyyntö
Lausunnonpyytäjät ovat tyytymättömiä yhtiön päätökseen ja pyytävät lautakunnan lausuntoa asiasta.
 
Vakuutusyhtiön vastine
Yhtiö kiistää vaatimuksen toistaen korvauspäätöksessä esittämänsä.
 
Lautakunnan käytettävissä oleva selvitys
 
Lautakunnalla on ollut käytettävissä:
-          korvaushakemus
-          korvauspäätös
-          matkatoimiston sähköposti
-          Finnairin asiakaspalautteen johdosta antama vastaus
-          American Airlinesin asiakaspalautteen johdosta antama vastaus
-          vakuutusehdot 28.9.2010
 
Vakuutuslautakunnan lausunto
 
Vakuutusehto
 
Ehdon 3.3.4 mukaan matkalta myöhästyminen korvataan, jos vakuutettu ei ehdi alkuperäisen matkasuunnitelmansa mukaisesti etukäteen varatun lento-, laiva-, juna- tai linja-automatkansa alkamispaikkaan meno- tai paluumatkalla seuraavien syiden johdosta:
-          Yleinen kulkuneuvo myöhästyy tai sen kulku estyy sääesteen, teknisen vian, liikenneonnettomuuden, rikollisen teon tai viranomaisten määräyksen johdosta.
-          Vakuutettua matkan alkamis- tai paluumatkalla kuljettavaa yksityistä kulkuneuvoa kohtaa liikenneonnettomuus.
 
Ratkaisu
 
Asiassa on kysymys siitä, onko lausunnonpyytäjillä oikeus saada korvausta heille aiheutuneista majoituskuluista ja taksikuluista matkustajavakuutuksesta.
 
Lausunnonpyytäjät ovat joutuneet jäämään pois suunnitellulta jatkolennolta, joka oli New Yorkissa vallinneen lumimyrskyn vuoksi tehtyjen erityisjärjestelyiden seurauksena ehditty varaamaan täyteen ennen kuin lausunnonpyytäjät ovat olleet palvelutiskillä vuorossa. Lausunnonpyytäjät ovat olleet lentomatkan alkupaikassa määräaikana eivätkä he siten ole vakuutusehdon määrittelemällä tavalla myöhästyneet matkalta. Se, että he eivät ole lopulta päässeet matkalle, on johtunut muista seikoista eli siitä, että säätilanteen johdosta heidän jatkolentonsa oli varattu täyteen muita matkustajia. Kysymys ei ole vakuutusehdon 3.3.4 perusteella korvattavasta vahingosta.
 
Lautakunta pitää vakuutusyhtiön korvauspäätöstä asianmukaisena.
 
Tämän lausunnon antamiseen osallistuivat yksimielisesti puheenjohtaja Sisula-Tulokas sekä jäsenet Eskuri, Karimäki, Norio-Timonen ja Rusanen. Sihteerinä toimi Saarikoski.
 
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Tulosta

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia