Tapahtumatiedot
Vakuutettu (s. 1956) loukkasi oikean olkavartensa 2.3.2012 tehdessään kuntosalilla hauislihasliikettä käsipainolla. Noston alkaessa hänen olkavartensa liukui tukena olleen penkin selkänojaa pitkin. Vakuutettu yritti noston aikana korjata käden asentoa, jolloin olkavarsi joutui väärään asentoon, kyynärnivelessä kuului rusahdus ja siinä tuntui voimakasta kipua. Vakuutettu hakeutui lääkäriin 5.3.2012, ja hänellä todettiin myöhemmin hauislihaksen etäisen pään jänteen kiinnityksen repeämä. Jänteen kiinnitystoimenpide suoritettiin 17.4.2012. Vakuutettu haki hoitokuluista korvausta yksityistapaturmavakuutuksesta.
Vakuutusyhtiö on kieltäytynyt korvaamasta vakuutetulle aiheutuneita hoitokuluja. Yhtiön mukaan kuvattu vahinkomekanismi on niin lievä, ettei se aiheuttaisi repeämää terveessä hauisjänteessä, vaan vahinko on pääasiallisesti aiheutunut hauislihaksen jänteiden rappeumamuutoksista.
Asiakkaan valitus
Vakuutettu on ilmoittanut olevansa tyytymätön vakuutusyhtiön päätökseen. Hänen käsityksensä mukaan kyse ei voi olla rappeumasta, vaan vamma on syntynyt tapaturmaisesti. Rappeumasta ei ole merkintää yhdessäkään lääkärinlausunnossa. Irronnut hauislihas on kiinnitetty paikalleen leikkauksessa. Leikkauksen tehneen lääkärin antaman lausunnon mukaan vamma on tapaturmainen ja sellainen, joka syntyy äkillisestä voimanponnistuksesta.
Vakuutusyhtiön vastine
Vakuutusyhtiö on vastineessaan todennut, että vakuutetulle on sattunut vakuutusehtojen mukainen tapaturma. Kuvattu vammamekanismi ei kuitenkaan ole energialtaan riittävä aiheuttamaan repeämää terveessä hauisjänteessä. Kyse on pääasiallisesti hauislihaksen jänteiden rappeumamuutoksista, jotka ovat heikentäneet jänteen vetolujuutta ja aikaansaaneet repeämän voimailutilanteessa.
Lääketieteellinen selvitys
Lautakunnalla on käytettävissään sairauskertomusmerkintä 5.3.2012, lausunto ultraäänitutkimuksesta 16.3.2012, E-lääkärinlausunto 23.3.2012 ja leikkauskertomus 17.4.2012.
Tapaturman jälkeisellä ensimmäisellä lääkärikäynnillä 5.3.2012 vakuutetulla on todettu kyynärtaipeessa ja kyynärvarren sisäsivulla verenpurkauma sekä tunnustellen lievää arkuutta ja kuopan tuntua olkavarren etupuolella kyynärtaipeessa. Liikkeet ovat olleet sujuvat.
Ultraäänitutkimuksessa 16.3.2012 hauislihaksen sisäsivulla on todettu repeämää vetäytymisineen sekä verenpurkaumaa.
E-lääkärinlausunnon 23.3.2012 mukaan vakuutetun kyynärnivelen ja kyynärvarren liikkeet ovat normaalit, hauislihas vetäytynyt olkavarren puoleen väliin ja jänne tunnettavissa olkalihaksen päällä. Kliinisen tilan perusteella hauiksen etäisen pään kiinnityksen repeämä on selkeä.
Hauisjänne on kiinnitetty toimenpiteessä 17.4.2012. Leikkauskertomuksesta selviää, ettei ultraäänitutkimuksessa havaittua lihasrepeämää todettu leikkauksessa.
Asiantuntijalausunto
Lautakunta on pyytänyt asiantuntijalausunnon kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Karjalaiselta. Karjalainen on lausunnossaan todennut, että esitetyn sinänsä tavanomaisen kuormittavan liikesuorituksen yhteydessä tapahtunut venähdys on vammamekanismiltaan lieväasteinen ja sen yhteydessä syntyvä lihaksen tai jänteen repeämä johtuu tapahtumaa edeltävästä rakenteiden rappeumakehityksestä. Vakuutetulla todettu lihaskiinnityksen repeämä ei korjaannu itsestään, vaan sen hoitona 17.4.2012 suoritettu toimenpide on sinänsä ollut tarpeellinen. Karjalaisen mukaan tapaturmasta aiheutuneen venähdyksen hoitokuluina on kuitenkin perusteltua korvata vain ensimmäinen tutkimuskäynti 5.3.2012, ultraäänitutkimus 16.3.2012 ja ortopedin vastaanottokäynti 23.3.2012. Myöhemmät hoidot ovat aiheutuneet vakuutetulla todetusta jänteen kiinnityksen repeämästä, jonka taustalla on rakenteen tapahtumaa edeltävä heikentyminen.
Ratkaisusuositus
Kysymyksenasettelu
Asiassa on kysymys siitä, onko vakuutetulla todettu hauislihaksen etäisen pään jänteen kiinnityksen repeämä syy-yhteydessä 2.3.2012 sattuneeseen tapaturmaan vai onko sen katsottava olevan seurausta tapaturmasta riippumattomista, sairausperäisistä muutoksista.
Sovellettavat vakuutusehdot
Vakuutusehtojen kohdan 1 mukaan yksityistapaturmavakuutuksesta korvataan vakuutuksen voimassa ollessa sattuneita tapaturmia ja muita ehdoissa erikseen mainittuja vakuutustapahtumia.
Vakuutusehtojen kohdan 4.3 mukaan tapaturmasta riippumatonta sairautta, vikaa, vammaa tai tuki- ja liikuntaelimistön rappeutumaa ei korvata, vaikka se olisi ollut oireeton ennen tapaturmaa.
Jos nämä tapaturmasta riippumattomat seikat ovat olennaisesti myötävaikuttaneet tapaturmasta aiheutuneen vamman syntyyn tai sen paranemisen pitkittymiseen, maksetaan hoitokuluja, päiväkorvausta ja haittakorvausta vain siltä osin kuin hoidon, työkyvyttömyyden tai haitan on lääketieteellisen tietämyksen perusteella katsottava aiheutuneen korvattavasta tapaturmasta.
Asian arviointi
Yksityistapaturmavakuutuksessa on korvauksen suorittamisen edellytyksenä, että korvausvaatimuksen perusteena olevan tilan ja hoidontarpeen voidaan todeta olevan lääketieteellisessä syy-yhteydessä tapaturmaan. Korvauksenhakijan velvollisuutena on esittää näyttöä tapaturman ja korvausvaatimuksen perusteena olevan vamman välisestä syy-yhteydestä. Jos korvauksenhakijan selvitystä syy-yhteyden olemassaolosta on pidettävä riittävänä, on vakuutuksenantajan velvollisuutena osoittaa vahingon tai sen seurausten aiheutuneen vakuutuksen korvauspiirin ulkopuolelle jäävästä syystä, jotta vakuutuksenantaja vapautuisi korvausvelvollisuudestaan.
Syy-yhteyden toteaminen perustuu lääketieteelliseen tutkimustietoon eri vammatyypeistä ja niitä aiheuttavista tekijöistä sekä sen ohella yksittäisessä tapauksessa saatuihin tietoihin tapaturman sattumistavasta, vammamekanismin voimakkuudesta ja todetun vamman laadusta. Syy-yhteyttä arvioitaessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea siihen, miten hyvin todettujen vammojen ja oireiden laatu sopii yhteen kuvatun tapaturmamekanismin kanssa. Sen sijaan syy-yhteyttä ei voida pitää todistettuna vain ajallisen yhteyden perusteella eli pelkästään sen perusteella, että oireet ovat ilmaantuneet kuvatun vahingon jälkeen.
Vakuutettu on loukannut oikean olkavartensa 2.3.2012 tehdessään kuntosalilla hauislihasliikettä käsipainolla. Vakuutetun olkavarsi on noston aikana liukunut tukena olleen penkin selkänojaa pitkin ja joutunut väärään asentoon vakuutetun yrittäessä samanaikaisesti korjata asentoa, jolloin kyynärnivelessä on kuulunut rusahdus ja siinä on tuntunut voimakasta kipua. Vakuutetulla on tapaturman jälkeen todettu hauislihaksen etäisen pään jänteen repeämä.
Hauislihaksen alapään jänteen repeämälle tyypillinen vammamekanismi on koukistuneen kyynärnivelen äkillinen ojentuminen esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilö raskasta esinettä nostaessaan horjahtaa ja kyynärnivel ojentuu vastentahtoisesti hauiksen ollessa jännittyneenä. Vakuutuslautakunnan ratkaisukäytännössä on katsottu, että esimerkiksi teknisesti väärin lähtenyt frisbeen heitto, jossa vakuutetun käteen on aiheutunut liian suuri voima, on ollut voimakkuudeltaan ja laadultaan riittävä aiheuttamaan hauislihaksen alapään jänteen repeämän (VKL 24/13).
Nyt käsiteltävässä asiassa ei ole esitetty selvitystä siitä, kuinka painavaa käsipainoa vakuutettu on nostanut hauislihasliikettä tehdessään. Koska käsipainoa on käytetty voimaharjoittelussa, on se oletettavasti ollut painoltaan tuntuva. Lautakunta pitää kuvattua tapaturmamekanismia voimakkuudeltaan ja laadultaan riittävänä aiheuttamaan vakuutetulla todetun jännerepeämän.
Asiantuntijalääkäri on lautakunnalle antamassaan lausunnossa päätellyt, että vakuutetulla todettu jännerepeämä on aiheutunut tapaturmaa edeltävästä rakenteiden rappeumakehityksestä. Vakuutetulle suoritetussa ultraäänitutkimuksessa ja hauisjänteen kiinnitystoimenpiteessä ei kuitenkaan ole tehty kysymyksessä olevan jänteen rappeumaan viittaavia löydöksiä. Esitetyn lääketieteellisen selvityksen perusteella vakuutetulla ei ole todettu sellaista tapaturmasta riippumatona sairautta, vikaa tai rappeutumaa, joka olisi vakuutusehtojen 4.3 kohdan edellyttämällä tavalla myötävaikuttanut vamman syntyyn tai sen paranemisen pitkittymiseen.
Edellä mainituilla perusteilla lautakunta pitää vakuutetun hauislihaksen etäisen pään jänteen repeämää tapaturmasta 2.3.2012 johtuvana. Repeämän hoitokulujen osalta lautakunta pitää myös leikkauksen 17.4.2012 kuluja yksityistapaturmavakuutuksesta korvattavina.
Lopputulos
Lautakunta suosittaa vakuutusyhtiötä korvaamaan hauislihaksen jännerepeämän hoitokulut yksityistapaturmavakuutuksen perusteella.
Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Rissanen, puheenjohtaja
Pöllänen, sihteeri
Jäsenet:
Ahlroth
Kummoinen
Lehti
Niklander