Tapahtumatiedot
Vakuutettu (s. 1937) loukkasi vasemman olkapäänsä 4.10.2012 talkootöissä nostaessaan peräkärryä, jossa oli painava lasti rakennustavaraa ja työkaluja. Samalla, kun vakuutettu nosti vasemmalla kädellään peräkärryä sen aisasta, kärry nytkähti äkillisesti taaksepäin, jolloin vakuutetun vasen käsi retkahti ja olkapäässä tuntui voimakas vihlaisu sekä muljahdus. Vakuutetun olkapäässä todettiin kiertäjäkalvosimen repeämä, joka korjattiin leikkauksella 6.11.2013. Vakuutettu haki korvausta hoitokuluista sekä kivusta ja särystä talkoovakuutuksesta.
Vakuutusyhtiö on kieltäytynyt korvaamasta olkapään hoitokuluja 8.10.2012 jälkeiseltä ajalta, koska yhtiön mukaan ne eivät ole aiheutuneet tapaturmasta 4.10.2012 vaan siitä riippumattomasta oireilusta. Yhtiön mukaan tapaturman vammamekanismi on ollut melko pienienerginen, ja se on voinut aiheuttaa olkapäähän venähdystasoisen vamman, jonka tulisi parantua muutamissa viikoissa. Vakuutetulle tehdyssä olkapääleikkauksessa ei ole löydetty tapaturmaperäisiä vammoja. Sen sijaan leikkauksessa on todettu sairausperäisiä löydöksiä ja rappeumaperäisiä muutoksia, jotka eivät ole yksityistapaturmavakuutuksen perusteella korvattavia. Yhtiö on lisäksi todennut, että muut kuin lääkärin määräämät vamman vuoksi tarpeelliset lääkkeet eivät ole vakuutuksesta korvattavia. Edelleen yhtiön mukaan tapaturmavakuutuksessa ei ole erillistä korvausta kivusta ja särystä.
Asiakkaan valitus
Vakuutettu on vaatinut, että yhtiö maksaa hänelle korvausta olkapään hoitokuluista myös 8.10.2012 jälkeiseltä ajalta. Lisäksi vakuutettu on vaatinut korvausta kipukärsimyksestä, jota hänelle aiheutui siitä, että vakuutusyhtiö pitkitti hakemuksen käsittelyä eikä korvannut olkapään aiheellisia tutkimuksia.
Peräkärry, jota nostaessa vakuutettu loukkasi olkapäänsä, oli valtavan raskaassa noin 600 kilon painolastissa. Peräkärryn renkaan takana oli kuoppa, minkä takia kärry liikahti äkillisesti, kun vakuutettu nosti kärryä sen aisasta. Kärryn liike oli pieni ja nopea nytkähdys mutta sen verran voimakas, että vakuutetun käsi repeytyi pahaan asentoon ja hän tömähti polvilleen. Olkapään kivut alkoivat tapaturmahetkellä ja jatkuivat sietämättömän kovina, kunnes leikkaushoito korjasi olkapään ja kipu loppui. Vakuutettu oli kertonut tapaturmasta lääkärille ensimmäisellä lääkärikäynnillä, mutta koska hän oli valittanut rintakipua, oireita oli tutkittu akuutimpana sydänperäisenä asiana.
Kyseessä ei ole venähdysvamma vaan kiertäjäkalvosimen repeämä, joka on korjattu leikkauksella 6.11.2013. Olkapään kuntoutus on edelleen kesken. Tapaturman jälkeen käsikipua ehti olla niin kauan ennen korjausleikkausta, ettei käsi välttämättä enää toivu ennalleen. Vamman syynä on ollut 4.10.2012 sattunut tapaturma eikä nivelsairaus tai kuluma. Vakuutetulla on hyvä peruskunto ja hän urheilee paljon. Vakuutetun olkapäässä todettu kuluma on vähäistä, eikä olkapäässä ollut kipuja ennen tapaturmaa. Jokaisella vakuutetun ikäisellä ja nuoremmillakin henkilöillä on lieviä kulumia nivelissä.
Vakuutusyhtiön vastine
Vakuutusyhtiö on vastineessaan todennut, että vakuutetulle on 4.10.2012 sattunut vakuutusehtojen mukainen tapaturma. Kuvattua tapaturmamekanismia ei kuitenkaan voida pitää tyypillisenä ja voimakkuudeltaan sellaisena, että se ilman tapaturmasta riippumattomien tekijöiden oleellista myötävaikutusta voisi aiheuttaa olkapäähän kiertäjäkalvosimen repeämän. Yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan kiertäjäkalvosimen jänteet repeävät vain hyvin voimakasenergisten tapaturmien yhteydessä, joissa myös olkanivel menee sijoiltaan. Vakuutetulla ei ole todettu olkanivelen sijoiltaanmenoa. Leikkauksessa on todettu kiertäjäkalvosinjänteen pinnetila, joka altistaa jännevaurioille sekä jänteen rappeumaa, joka heikentää jännettä.
Vakuutetun olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä ei ole syy-yhteydessä sattuneeseen tapaturmaan, vaan on todennäköistä, että repeämä on pääosin rappeumaperäinen. Hoidon tarve 8.10.2012 jälkeiseltä ajalta ei ole johtunut vakuutetulle aiheutuneesta, vakuutuksesta korvattavasta olkapään venähdysvammasta.
Lääketieteellinen selvitys
Lautakunnalla on käytettävissään sairauskertomusmerkinnät 8.10.2012, 6.2.2013 ja 21.8.2013 sekä leikkauskertomus 6.11.2013.
Tapaturman jälkeisellä ensimmäisellä lääkärikäynnillä 8.10.2012 vakuutettua tutkittiin vasemmalla puolella rintaa tuntuvan jomotuksen johdosta. Sairauskertomusmerkinnän mukaan jomotus tuntui erityisesti makuulla, ja kipu säteili myös vasempaan käteen. Kipua pidettiin epätyypillisenä sydänperäiseksi kivuksi. Diagnoosina oli rintakehän luu-lihasrakenteiden kipu.
Sairauskertomusmerkinnän 6.2.2013 mukaan vakuutettu oli talkootapahtumassa lokakuussa nostanut peräkärryä, missä tilanteessa oli tullut äkillinen vihlaisu vasempaan olka-hartiaseutuun. Vakuutetulla oli edelleen lepo- ja rasituskipua sekä liikekipua. Kliinisessä tutkimuksessa aktiivinen taivutus ja sivunosto olivat kumpikin 170 astetta, olkalisäke-solisluunivel ei aristanut ja olka oli stabiili. Tilaa pidettiin kiertäjäkalvosimen venähdyksestä tai repeämästä aiheutuvasta ärsytyksestä johtuvana.
Sairauskertomusmerkinnän 21.8.2013 mukaan olkapään tila oli aiempaa vastaava ja yökivut hankalat. Oireiston johdosta vakuutetulla epäiltiin ylemmän lapalihaksen jänteen repeämää ja tähystystä esitettiin tehtäväksi.
Vakuutetun olkapää leikattiin 6.11.2013. Leikkauskertomuksen mukaan vakuutetulla todettiin ylemmän lapalihaksen jänteen sekä hauiksen pitkän pään jänteen repeämä vetäytymisineen. Ylemmän lapalihaksen jänteen repeämä kiinnitettiin. Nivelpinnoilla todettiin nivelrikkoa, rustoreunuksen rappeumaa ja ahtauttava olkalisäke, jonka johdosta tehtiin avarrus.
Asiantuntijalausunto
Lautakunta on pyytänyt asiantuntijalausunnon kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Matti Karjalaiselta. Karjalainen on lausunnossaan todennut, että terve jännerakenne ei vaurioidu kuvatulla vammamekanismilla eli kuormittavan noston ja venähdyksen yhteydessä. Kiertäjäkalvosimen repeämä aiheuttaa vahinkotapahtuman yhteydessä kovan kivun ja toiminnan menetyksen sekä johtaa hoitoon hakeutumiseen ja tulee havaituksi. Vakuutetun olkapäässä ei ole ollut alkuvaiheessa oireistoa tai löydöksiä ja liikelaajuudet ovat käynnin 6.2.2013 yhteydessä olleet hyvät. Leikkauksessa 6.11.2013 todetut muutokset ovat ennen tapaturmaa kehittyneitä rakenteiden rappeumia, eikä niissä ole tapahtunut muutosta esitetyn nostoliikkeen yhteydessä. Vahinkotapahtumasta aiheutuneen venähdysvamman voidaan yleisen lääketieteellisen tietämyksen perusteella todeta parantuneen lyhyen ajan kuluessa jo ennen 6.2.2013 tapahtunutta uutta hoitoon hakeutumista.
Ratkaisusuositus
Kysymyksenasettelu
Asiassa on kysymys siitä, onko vakuutetulla todettu olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämä syy-yhteydessä 4.10.2012 sattuneeseen tapaturmaan vai onko sen katsottava olevan seurausta tapaturmasta riippumattomista, sairausperäisistä muutoksista.
Sovellettavat vakuutusehdot
Vakuutusehtojen kohdan 1 mukaan vakuutuksen tarkoituksena on näiden ehtojen ja yleisten sopimusehtojen mukaisesti korvata sovitun vakuutusturvan laajuudessa vakuutustapahtumasta aiheutuvia kuluja.
Vakuutusehtojen kohdan 1.3 mukaan vakuutuksesta ei korvata vakuutustapahtumasta riippumatonta sairautta, vammaa, vikaa tai tuki- ja liikuntaelimistön rappeutumista tai suun ja hampaiden sairaudesta johtuvaa hampaiston tai hampaiden kiinnityskudosten heikentymistä, vaikka se olisi ollut oireeton ennen vakuutustapahtumaa.
Vakuutusehtojen kohdan 2 mukaan vakuutuksesta maksetaan korvausta hoitokuluista, päiväkorvausta, haittakorvausta ja kuolemantapauskorvausta vakuutussopimuksen mukaisesti.
Vakuutusehtojen kohdan 2.1 mukaan, jos korvattavasta vakuutustapahtumasta riippumattomat seikat ovat olennaisesti vaikuttaneet vamman syntyyn tai sen paranemisen pitkittymiseen, maksetaan hoitokuluja, päivärahaa ja haittakorvausta vain siltä osin kuin hoidon, työkyvyttömyyden tai haitan on lääketieteellisen tietämyksen perusteella katsottava aiheutuneen korvattavasta vakuutustapahtumasta.
Vakuutusehtojen kohdan 2.2.2 mukaan hoitokulujen korvattavuus edellyttää, että tutkimus, hoito, lääkkeet ja lääkinnälliset välineet ovat lääkärin määräämiä ja yleisesti hyväksytyn lääketieteellisen kokemuksen mukaan tarpeellisia vamman tutkimiseksi ja hoitamiseksi.
Asian arviointi
Yksityistapaturmavakuutuksessa on korvauksen suorittamisen edellytyksenä, että korvausvaatimuksen perusteena olevan tilan ja hoidontarpeen voidaan todeta olevan lääketieteellisessä syy-yhteydessä tapaturmaan. Syy-yhteyden toteaminen perustuu lääketieteelliseen tutkimustietoon eri vammatyypeistä ja niitä aiheuttavista tekijöistä sekä sen ohella yksittäisessä tapauksessa saatuihin tietoihin tapaturman sattumistavasta, vammamekanismin voimakkuudesta ja todetun vamman laadusta. Syy-yhteyttä arvioitaessa kiinnitetään huomiota ennen kaikkea siihen, miten hyvin todettujen vammojen ja oireiden laatu sopii yhteen kuvatun tapaturmamekanismin kanssa. Sen sijaan syy-yhteyttä ei voida pitää todistettuna vain ajallisen yhteyden perusteella eli pelkästään sen pohjalta, että oireet ovat ilmaantuneet kuvatun vahingon jälkeen.
Vakuutettu loukkasi vasemman olkapäänsä 4.10.2012 nostaessaan peräkärryä, jossa oli painava lasti rakennustavaraa ja työkaluja. Vakuutetulla todettiin tapaturman jälkeen olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämä, joka korjattiin leikkauksella 6.11.2013.
Vakuutettu on valituskirjelmässään korostanut, että peräkärry, jota nostaessa tapaturma sattui, oli äärimmäisen painavassa lastissa. Lautakunta toteaa, että kuvattu tapaturmamekanismi rinnastuu tästä huolimatta omaan tahdonvoimaiseen voimanponnistukseen, eikä se lääketieteellisen tietämyksen perusteella ole yksinään voinut aiheuttaa tapaturman jälkeen todettuja olkanivelen jännevaurioita. Näiden vammojen syntymiseen on täytynyt olla olennaisesti vaikuttamassa vahinkotapahtumasta riippumaton jännekudosta heikentänyt rappeuma.
Lautakunta katsoo, että kuvattu tapaturmamekanismi sopii aiheuttamaan olkapäähän lähinnä ohimenevän venähdystyyppisen vamman, jonka osuus olkapään oireilusta on tullut riittävästi korvatuksi jo ennen 6.2.2013 tapahtunutta uutta hoitoon hakeutumista.
Lääketieteellisen tutkimustiedon mukaan terve kiertäjäkalvosinjänne on erittäin luja. Sen tapaturmaisia repeämiä aiheutuu lähinnä vain voimakkaiden ulkoisten vahinkotapahtumien yhteydessä, esimerkiksi tilanteissa, joissa myös olkanivel menee sijoiltaan. Jännekudoksen rappeuma kuitenkin heikentää kiertäjäkalvosimen kestokykyä ja altistaa sen repeämiselle jo vähäisempienkin vahinkotapahtumien yhteydessä. Lääketieteellisen tutkimustiedon perusteella varsinkin yli 50-vuotiailla henkilöillä olkanivelen kiertäjäkalvosimen rappeuma on erittäin yleinen tila ja rappeumamuutosten osuus revenneissä jänteissä on todettu erittäin suureksi. Vähitellen kehittyvään kudosrappeumaan ei myöskään aina liity selkeitä oireita, joten pelkästään olkapään aiemman oireettomuuden perusteella rappeuman olemassaoloa ei voida sulkea pois.
Ensimmäistä tapaturman jälkeistä lääkärikäyntiä koskevassa sairauskertomusmerkinnässä 8.10.2012 ei ole mainintaa tapaturmasta, ja käynnillä on tutkittu sydänperäisiä oireita. Sairauskertomusmerkinnässä on kuitenkin mainittu, että kipu säteilee myös vasempaan käteen. Olkapään oireita on ensimmäisen kerran tutkittu lääkärikäynnillä 6.2.2013 eli neljä kuukautta tapaturman jälkeen. Pitkä viive hoitoon hakeutumisessa viittaa yleisesti siihen, että tapaturmasta on aiheutunut lievä vamma, kuten ruhje-, isku- tai venähdystasoinen vamma. Lautakunta pitää sinänsä uskottavana, että sydänperäisten syiden poissulkeminen on ollut tapaturman jälkeen päällimmäisenä. Lautakunnan hankkiman asiantuntijalausunnon mukaan kiertäjäkalvosimen repeämä aiheuttaa kuitenkin vahinkotapahtuman yhteydessä kovan kivun ja toiminnan menetyksen sekä johtaa hoitoon hakeutumiseen ja tulee havaituksi. Neljän kuukauden viive hoitoon hakeutumisessa tukee siten osaltaan sitä johtopäätöstä, että vammojen ja tapaturman välillä ei ole syy-yhteyttä.
Vakuutetulle 6.11.2013 tehdyssä olkapään leikkauksessa on todettu nivelpinnoilla nivelrikkoa, rustoreunuksen rappeumaa sekä ahtauttava olkalisäke. Nämä muutokset ovat ennen tapaturmaa kehittyneitä rakenteiden rappeumia eikä niissä ole tapahtunut muutosta esitetyn nostoliikkeen yhteydessä. Lautakunnan käsityksen mukaan nämä tapaturmasta riippumattomat rappeumaperäiset tekijät ovat olennaisesti myötävaikuttaneet hoidon tarpeeseen.
Edellä mainituilla perusteilla lautakunta katsoo, että vakuutetun olkapään pitkittynyt hoidon tarve ei ole lääketieteellisessä syy-yhteydessä kyseessä olevaan tapaturmaan. Vakuutuslautakunta ei suosita lisäkorvausta 8.10.2012 jälkeiseltä ajalta.
Vakuutusehtojen mukaan vakuutuksesta korvataan lääkärin määräämät vamman hoitamiseksi tarpeelliset lääkkeet. Lääkkeet, jotka on ostettu ilman lääkärin määräystä, eivät siten tule vakuutuksesta korvattaviksi. Vakuutuksesta korvataan vakuutusehtojen mukaisesti sovitun vakuutusturvan laajuudessa vakuutustapahtumasta aiheutuvia kuluja. Tapaturmavakuutuksessa ei ole erillistä korvausta kivusta ja särystä. Näin ollen vakuutetun vaatimaa korvausta kipukärsimyksestä ei korvata yksityistapaturmavakuutuksen perusteella.
Lopputulos
Lautakunta pitää vakuutusyhtiön päätöstä vakuutusehtojen mukaisena eikä suosita lisäkorvausta.
Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Rissanen, puheenjohtaja
Pöllänen, sihteeri
Jäsenet:
Ahlroth
Kummoinen
Lehti
Niklander