Haku

FINE-70448-T8J0H

Tulosta

Asianumero: FINE-70448-T8J0H (2025)

Vakuutuslaji: Sairausvakuutus

Ratkaisu annettu: 25.04.2025

Vakuutusturva lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalta. Käden ruhjevamman jälkeinen työkyvyttömyysaika. Kuinka pitkältä ajalta vakuutetulle tuli maksaa työkyvyttömyysajan päiväkorvausta?

Tapahtumatiedot

A (s. 1988) on vakuutettuna henkilövakuutuksessa, joka sisältää turvan sairauden tai tapaturman aiheuttaman lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalta. Vakuutuksesta maksetaan päivärahaa täyden työkyvyttömyyden ajalta. A kaatui 15.10.2023 ja loukkasi oikean kätensä. Tapaturman jälkeen ongelmana oli erityisesti oikean käden IV ja V kämmenluiden alueen kipu. A haki työkyvyttömyysajan päiväkorvausta ajalta 15.10.–31.12.2023.

Vakuutusyhtiö maksoi päiväkorvauksen ajalta 15.10.–30.11.2023 vakuutussopimuksen mukaisella 21 päivän omavastuulla vähennettynä. Työkyvyttömyysajan 1.–31.12.2023 osalta yhtiö antoi päätöksen 2.1.2024. Yhtiö totesi, että A oli lääketieteellisen selvityksen perusteella saanut kaatumisen seurauksena oikean kämmenselän ruhjevamman. Murtumia ei ollut todettu. Ruhjevammaa on hoidettu konservatiivisesti ja paranemisennuste on ollut alusta asti hyvä. Oireina on ollut säteilevä kipu IV ja V sormien rystysten seudussa. Käsikirurgin arvion 13.11.2023 mukaan ainoa hyvä hoito on aloittaa aktiiviset harjoitteet ja arkiaskareet. Käsikirurgi ei suositellut käden käytön rajoituksia tai sairauslomaa. A tekee työkseen toimistotyyppistä työtä. Yhtiö totesi, että ruhjevammat paranevat yleisen lääketieteellisen kokemuksen mukaan kuudessa viikossa. Yhtiö katsoi, ettei A ollut enää 1.12.2023 alkaen vakuutusehdoissa tarkoitetulla tavalla täysin työkyvytön, eikä korvausta tästä ajankohdasta lähtien enää voitu maksaa.

Asiakkaan valitus

A ilmoittaa tyytymättömyytensä vakuutusyhtiön korvauspäätökseen ja pyytää asiassa Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositusta. A vaatii, että työkyvyttömyysajan päiväkorvaus maksetaan myös ajalta 1.–31.12.2023.

A liukastui ja kaatui oikean kätensä päälle 15.10.2023 kantaessaan tavaroita autolle. Seurauksena oikean käden kämmenselkä ja rystysten alue vahingoittuivat. Tapaturman jälkeen kipua säteili jatkuvasti A:n IV ja V sormien rystysten seudulla. Kädessä ei todettu murtumaa, mutta se oli kaatumisen jälkeen tuettuna 13.11.2023 saakka, jolloin tuki poistettiin käsikirurgin vastaanotolla. A:ta kehotettiin tuolloin aloittamaan käden käyttö kotiaskareissa ja hänelle tehtiin lähete fysioterapiaan. A hakeutui uudelleen lääkärin vastaanotolle 1.12.2023, koska vammasta johtuen töiden tekeminen oli hankalaa, kipu oli lisääntynyt ja se aiheutti unettomuutta. A:lle kirjoitettiin samana päivänä sairauslomaa 1.–31.12.2023.

Käsikirurgi on todennut potilaskertomuksessa 13.11.2023 muun muassa, ettei kipu ole juurikaan helpottanut. Kipu on paikantunut IV ja V kämmenluiden alueelle. Näiden väli on testattuna ollut hieman tavanomaista löysempi, jonka on todettu sinänsä sopivan murtuman jälkitilan aiheuttamaksikin. Testaus on aristanut, joten nivelsiteen tuoretta vammaa (venähdystä) on pidetty mahdollisena. Turvotuksen ja vamman on arvioitu provosoineen kipuyliherkistymisen, minkä vuoksi kyynärluunpuoleisten sormien käyttö on ollut vaikeaa. Käsikirurgi ei ole 13.11.2023 jatkanut sairauslomaa, koska se on ollut muutenkin jatkumassa 30.11.2023 saakka. Vamman hoitoa on jatkettu aktiivisilla ja passiivisilla harjoitteilla, fysioterapialla sekä kotiaskareiden tekemisellä. Voimakkaiden kipujen ja käden työntekoa koskevien haasteiden vuoksi A on hakeutunut uudelleen lääkäriin 1.12.2023. Lääkärinlausunnossa 1.12.2023 lääkäri ei ole kirjannut ylös kaikkia A:n kertomia vaivoja vammaan liittyen, vaan sairauslomaa on kirjoitettu lyhyin perusteluin. Oletettavasti kyseisen lausunnon yksityiskohtien puute on osaltaan vaikuttanut vakuutusyhtiön kielteisen päätöksen antamiseen 2.1.2024.

A on käynyt vamman vuoksi lääkärissä 1.8.2024. Tällöin vammasta aiheutuvia haittoja A:n työntekoon on käyty tarkemmin läpi. Kyseisessä yleislääketieteen erikoislääkärin kirjoittamassa B-lausunnossa todetaan muun muassa, että oikean V sormen rystynen on muita rystysiä matalampi ja V sormi harottaa sivulle, eli pysyvä virheasento on jäänyt. V sormi on selvästi oikean käden muita sormia kömpelömpi. V rystysen alueella on todettu arkuutta. A:n oikea käsi ei ole vamman jälkeen kuntoutunut täysin, vaan siitä on jäänyt lievä pysyvä haitta. Näillä löydöksillä on todettavissa vahva näyttö siitä, että A ei ole joulukuussa 2023 ollut työkuntoinen tuoreen vamman jälkitilan vuoksi. A ei ole kyennyt tekemään näyttöpäätetyötä kokopäiväisesti, vaan jo kuuden tunnin jälkeen tapaturmassa vahingoittuneen rystysen aluetta alkaa pakottaa ja A joutuu keskeyttämään työnteon.

Vakuutusyhtiön korvauspäätöksessä 2.1.2024 on todettu, että A tekee toimistotyyppistä työtä. Tämä kuitenkin pitää vain osittain paikkansa, sillä A:n toimenkuva yrittäjänä ei muodostu pelkästä näyttöpäätetyöstä. Yrityksellä on oma jalostamo ja asuntojen hallinnointia, joten A:n tehtäviin kuuluu myös fyysisiä suoritteita, kuten esimerkiksi painavien tavaroiden siirtämistä, remontointia, maalausta ja taimien istutusta. Vaikka näyttöpäätetyötä voikin tietyissä tilanteissa olla mahdollista tehdä yhdellä kädellä, ei A:n fyysinen työ ole ollut mahdollista joulukuussa 2023. Kotiaskareiden aloittaminen ei ole myöskään tarkoittanut sitä, että A olisi sen perusteella ollut työkykyinen tekemään näyttöpäätetyötä täysipäiväisesti. A ei siten ole ollut edes osittain kykenevä tekemään tavanomaista työtään joulukuussa 2023.

Vakuutusyhtiön vastineen johdosta toimittamassaan lisäkirjelmässä A toteaa, ettei vakuutusehdoissa ole määritelty, mitä osittaisella työkyvyllä tarkoitetaan ohimenevän työkyvyttömyyden tilanteissa tai ylipäänsä. A:n työ yrittäjänä on esimerkiksi hallitoiminnan osalta pelkästään fyysistä, eikä hän ole pystynyt tekemään tätä työtä vain yhdellä kädellä. Jalostamoliiketoimintaa hänen ei ole ollut vastaavasti mahdollista aloittaa lainkaan. Sen lisäksi A:n omistaman metsän hoitaminen jäi koko syksyltä, kuin myös puiden pätkiminen ja halkominen (noin 60 mottia). A:n arvion mukaan hänen päivittäisestä työnkuvastaan joulukuussa 2023 noin 80 prosenttia olisi sisältänyt jonkinasteista fyysistä työtä, jota ei ollut mahdollista tehdä vain yhdellä kädellä. Asiassa tulee huomioida, että lääkärin joulukuulle 2023 kirjoittaman sairausloman perusteella A ei ole ollut osittain työkykyinen edes näyttöpäätetyöhön. Lisäksi elokuun 2024 lääkärikäynnillä A on kertonut, että hän ei ole vielä tuolloinkaan kyennyt tekemään näyttöpäätetyötä yli 6 tuntia kerralla, vaikka tapaturmasta oli kulunut jo noin 10 kuukautta. Tämä tukee sitä, että käden toimintakyky on ollut merkittävästi heikompi joulukuussa 2023. Lääkärikäynnillä 1.12.2023 lääkäri on aivan oikein kirjoittanut, että A:n työ ei ole pelkkää toimistotyötä, vaan että hän ”työntää käsin trailerilla olevaa venettä”. Johtuen lääkärin heikosta suomen kielen taidosta lääkärintodistuksen sisältö on kuitenkin jäänyt yksityiskohdiltaan huomattavan puutteelliseksi, eikä siihen ollut merkitty kaikkia A:n lääkärille kertomia työtehtäviä, jotka eivät olleet mahdollisia vamman vuoksi.

Vakuutusyhtiön vastine

Vakuutusyhtiö toistaa vastineessaan aiemman kantansa.

A:lla on todettu oikean käden ruhjevamma. Käsikirurgi on jo marraskuun 2023 alkupuolella pitänyt ainoana hyvänä hoitona aktiivisten ja passiivisten harjoitteiden aloittamista ja suositellut fysioterapiaa. Hän ei ole nähnyt tarvetta sairauslomalle 30.11.2023 jälkeen. Yleislääkärin vastaanotolla 1.12.2023 A on kertonut, että pikkusormen alueella on ollut heikkoutta sekä rasituksen jälkeen turvotusta ja kipua. Tilakuvauksen mukaan oikean käden IV ja V kämmenluiden kohdalla on ilmennyt kipua ja pientä turvotusta on ollut havaittavissa. Pikkusormen voima on ollut vasempaan käteen verrattuna alentunut. Käden on kuvattu väsyvän hiirtä käyttäessä. Oireilun on todettu hankaloittavan työskentelyä ja lisäävän kipua. Kivun on kerrottu aiheuttavan unettomuutta. Näillä perusteilla hoitava lääkäri on pitänyt A:ta työkyvyttömänä ja määrännyt sairauslomaa ajalle 1.–31.12.2023.

Vakuutusyhtiö katsoo, että A on ollut ruhjevamman vuoksi työkyvytön 15.10.–30.11.2023. Yleisen lääketieteellisen tietämyksen mukaan ruhjevammat paranevat kuudessa viikossa. Myöskään A:n tapauksessa ruhjevamman jälkitila ei käytössä olevan selvityksen perusteella ole ollut enää 30.11.2023 jälkeen sellainen, että se olisi täysin tai edes merkittävältä osin estänyt hänen työskentelynsä. Lausunnosta 1.12.2023 ilmenevän kliinisen tilakuvauksen mukaan käden oireisto kuvautuu lievänä ja kohdistuu lähinnä pikkusormeen ja käden ulkosyrjän rystysiin. Kun huomioidaan käytettävissä olevista lääketieteellisistä selvityksistä ilmenevä oikean käden toimintakyvyn rajoitteiden vähäisyys, A:n terveydentilan ei voida katsoa olleen 1.–31.12.2023 sellainen, että se olisi estänyt hänen työskentelynsä. Siltä osin, kuin A on viitannut lääkärikäyntiä 1.8.2024 koskeviin hoitokertomusmerkintöihin, yhtiö katsoo, että käden tilaa ja sen vaikutusta työkykyyn ei voi luotettavasti arvioida näin pitkän ajan kuluttua takautuvasti.

A:n lisäkirjelmän johdosta antamassaan lisävastineessa vakuutusyhtiö toteaa, että asiassa esitetystä selvityksestä ei ilmene, että A:n työ olisi lisäkirjelmässä esitetyin tavoin pääosin, jopa 80 % fyysistä. Selvityksestä ei myöskään ilmene, että työ olisi sen laatuista, että se edellyttäisi pääosin molempien käsien käyttämistä. Käytössä olevan selvityksen mukaan A toimii yrittäjänä useassa eri yrityksessä. Hoitokertomusmerkinnässä 18.10.2023 todetaan nimenomaisesti, että työ joissakin A:n yrityksissä edellyttää molempien käsien käyttämistä. A-todistuksissa 26.10.2023 ja 9.11.2023 ei ole mainintaa työn fyysisyydestä. A:n ammatiksi on näissä todistuksissa kirjattu sijoitusneuvoja. Käytössä olevassa selvityksessä ei kuvata sellaista toimintakyvyn alenemaa suhteessa A:n työn vaatimuksiin, että A:n voitaisiin katsoa olleen 1.–31.12.2023 työkyvytön korvaukseen oikeuttavalla tavalla.

Lääketieteellinen selvitys

Vakuutuslautakunnalla on käytössään A:ta koskevaa lääketieteellistä selvitystä ajalta 18.10.2023–1.8.2024.

Yleislääkärin sairauskertomustekstin 18.10.2023 esitietojen mukaan A on edellisenä lauantaina liukastunut ja kaatunut, jolloin oikea käsi on jäänyt alle ja kipeytynyt. Vastaanotolle tullessa kipu on jatkunut ja kädessä on ollut liikerajoitusta. A on ottanut Buranaa ja Panadolia, joista ei ole ollut paljon apua. A on oikeakätinen ja tekee toimistotyyppistä työtä. Toisaalta mainitaan, että A:lla on eri yrityksiä, joista osassa A tekee fyysistä työtä ja joutuu käyttämään molempia käsiä. Röntgenkuvassa ei ole todettu murtumaan viittaavaa ja hoidoksi on määrätty rannetuki ja kipuun Ardinex (ibuprofeeni-kodeiini). A:lle on kirjoitettu sairauslomaa 18.–25.10.2023.

Yleislääkärin etäkontaktia 20.10.2023 koskevan tekstin mukaan A on kertonut, että rystynen on kipeä ja V sormen rystynen ”hävinnyt”. A on ohjattu magneettikuvaukseen ja ortopedin tai käsikirurgin vastaanotolle. Ardinex-lääkkeestä on määrätty miedompi versio. Käsikirurgin etäkontaktia 26.10.2023 koskevan tekstin mukaan magneettitutkimuksessa ei ole todettu tuoretta murtumaa. Käsi on edelleen ollut kipeä. A:lle on suositeltu sairauslomaa kuukauden ajan vammasta (15.10.–12.11.2023). A-todistukseen 26.10.2023 A:n ammatiksi on merkitty sijoitusneuvoja. Käsikirurgin etäkontaktia 9.11.2023 koskevan tekstin mukaan A:n oikea käsi ei ole toipunut lainkaan. Kädessä on edelleen ollut hankalaa särkyä painottuen IV ja V kämmenluihin. Käsikirurgi on katsonut tilanteen vaativan uutta arviota vastaanotolla. A:n mukaan käden tilanne ei ole sallinut fyysistä työntekoa vielä lainkaan. Sairauslomaa on jatkettu 30.11.2023 saakka. A-todistukseen 9.11.2023 on edelleen merkitty A:n ammatiksi sijoitusneuvoja.

Käsikirurgin vastaanottokäyntiä 13.11.2023 koskevan tekstin mukaan A on ollut kontrollissa oikean käden suhteen. Ongelmaksi on muodostunut hankala särky käden ruhjevamman jälkeen. Tutkittaessa on todettu lievää turvotusta IV ja V kämmenluiden tasolla. Tunnustellen etenkin V kämmenluun mutta myös IV kämmenluun alueella on todettu voimakasta arkuutta. Ranne ei A:n mukaan ole ollut kipeä, joskin tutkittaessa vaihtelevaa aristusta on todettu myös siinä. Kipu on keskittynyt IV ja V kämmenluiden etäiseen päähän ja etenkin näiden väliin, jossa on todettu tunnustellen aristusta. Tämä väli on ollut testattuna hieman tavanomaista löysempi, jonka on sinänsä arveltu sopivan murtuman jälkitilan aiheuttamaksikin. Testaus on aristanut, millä perusteella käsikirurgi on pitänyt mahdollisena sormien tyvinivelten välisen nivelsiteen vammaa. Tyvinivelten ojennus on ollut täysi. IV ja V sormien taivutus on ollut kivun vuoksi selvästi rajoittunut ja etenkin syvän koukistajalihaksen aktivaatiota on ollut vaikea löytää, vaikka se on kyllä tullut esiin. V sormi on harittanut lepoasennossa kyynärluun suuntaisesti. Kun sormi on painettu kiinni IV sormeen, A on saanut pidettyä sen paikallaan, mutta aktiivisessa lähennyksessä on ollut vaikeuksia. Käsikirurgi on arvioinut, että kokonaisuus sopii ruhjevamman jälkitilaksi ja mahdollisesti on tullut venähdys kämmenluiden välisten lihasten jänteiden alueelle tai tyvinivelten väliseen nivelsiteeseen. Turvotus ja vamma ovat provosoineet kipuyliherkistymisen ja nyt on ollut vaikeuksia käyttää kyynärluun puoleisia sormia. Ainoa hyvä hoito käden tilaan on aloittaa aktiiviset harjoitteet samoin kuin auttaa sormia passiivisesti täyteen taivutukseen. Käden on saanut ottaa arkiaskareissa käyttöön ja myös V sormen lähennyksen harjoittelua on suositeltu. A:lle on tehty fysioterapialähete. Käden käyttöön ei ole määrätty rajoitteita.

Yleislääkärin B-lausunnon 1.12.2023 mukaan A on tullut vastaanotolle sairauslomatodistusta varten, koska oikea käsi ei ole toiminut edelleenkään. A on kertonut, että pikkusormen alueella on ollut heikkoutta sekä rasituksen jälkeen turvotusta ja kipua. Tutkittaessa on todettu oikean käden IV ja V kämmenluiden kohdalla kipua ja rystyset pudonneet. Lisäksi on todettu pientä turvotusta. Pikkusormen voima on ollut alentunut vasempaan käteen verrattuna. A:n työnkuvasta lausunnossa todetaan, että A työntää käsin trailerilla olevia veneitä. Toimistotyössä A käyttää hiirtä ja siinä käsi väsyy ja kipeytyy. Sairauden vaikutuksesta työkykyyn todetaan, että työkyky on hankalaa ja lisää kipua. Kipua on myös öisin, mikä aiheuttaa unettomuutta. Sairauslomaa on jatkettu 31.12.2023 saakka.

Yleislääkärin B-lausunnossa 1.8.2024 todetaan A:n oikean käden nykytilasta, että oikea V rystynen on muita rystysiä matalampi ja V sormi harottaa sivulle, eli siihen on jäänyt pysyvä virheasento. Oikean käden sormien koukistus ja ojennus sujuvat ja tunto on säilynyt. Kuitenkin V sormen pienimotoriikka ei toimi samalla tavalla kuin muiden sormien motoriikka, V sormi on selvästi kömpelömpi edelleen. V rystysen seudulla on arkuutta. A tekee yrittäjän työtä, johon kuuluu sekä näyttöpäätetyötä että fyysistä työtä. Käden vamman jälkeen käsi ei ole kestänyt 8 tunnin näyttöpäätetyötä, koska jo 6 tunnin jälkeen alkaa pakotus V rystysen alueella ja työn joutuu keskeyttämään. Sormen kömpelyys myös hidastaa työn tekoa. Yrityksellä on oma jalostamo ja asunnot. Fyysisiin työtehtäviin kuuluu esimerkiksi jalostamon ja asuntojen remontointia, maalaamista ja uudelleen rakentamista, taimien istutusta ja painavien tavaroiden kantamista, siirtämistä tai nostamista. Kontrollikäynnin 1.8.2024 löydösten perusteella yleislääkäri toteaa, että A:n oikea käsi ei ole vamman jälkeen kuntoutunut täysin, vaan vammasta on jäänyt pysyvä lievä haitta. Näillä löydöksillä on vahva näyttö siitä, ettei A ole joulukuussa 2023 ollut työkuntoinen tuoreen vamman jälkitilan vuoksi.

Ratkaisusuositus

Kysymyksenasettelu

Asiassa on kysymys A:n oikeudesta työkyvyttömyysajan päivärahaan ajalta 1.–31.12.2023.

Sovellettavat vakuutusehdot

Sopimuskirjan 19.4.2021 mukaan A:n vakuutus sisältää lyhytaikaisen työkyvyttömyyden turvan sairauden ja tapaturman varalta.

Työkyvyttömyysvakuutuksen ehtojen (voimassa 1.3.2020 alkaen) kohdan 50.1 mukaan, jos vakuutettu tulee vakuutuksen voimassa ollessa sairauden tai tapaturman johdosta työkyvyttömäksi, maksetaan päivärahaa niin monelta päivältä, kuin työkyvyttömyyttä on vakuutuksen voimassa ollessa yhtäjaksoisesti jatkunut yli omavastuuajan. Korvauksen maksaminen ja omavastuuajan laskeminen alkavat aikaisintaan lääkärinhoidon alkamispäivästä. Päivärahakorvaus maksetaan kuukausittain jälkikäteen.

Ehtojen kohdan 50.2 mukaan työkyvyttömäksi katsotaan vakuutettu, joka ei kykene tavalliseen työhönsä eikä muuhunkaan työhön, jota ikä ja ammattitaito huomioon ottaen on pidettävä hänelle sopivana ja kohtuullisen toimeentulon turvaavana.

Ehtojen kohdan 51 mukaan päivärahaa ei makseta, jos työkyvyttömyys (…) aiheutuu siitä, että vakuutettu on osittain työkyvytön (…).

Asian arviointi

Lyhytaikaisen työkyvyttömyyden varalta olevasta vakuutuksesta maksetaan päivärahakorvausta vakuutussopimuksen mukaisesti, jos vakuutettu tulee sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvyttömäksi. Työkyvyttömyyttä korvaavissa vakuutuksissa korvauksen maksaminen edellyttää, että vakuutettu on työkyvytön vakuutusehtojen työkyvyttömyyden määritelmän mukaisesti. Tämän vakuutuksen vakuutusehtojen mukaan työkyvyttömäksi katsotaan vakuutettu, joka on sairauden tai vamman vuoksi kokonaan kykenemätön tekemään tavanomaisia työtehtäviään tai muuta työtä, jota ikä ja ammattitaito huomioon ottaen on pidettävä hänelle sopivana ja kohtuullisen toimeentulon turvaavana. Osittaisesta työkyvyttömyydestä ei makseta päiväkorvausta.

Suomen voimassa olevan oikeuden mukaan korvauksen hakijan velvollisuutena on näyttää toteen vakuutuksesta korvattavan vakuutustapahtuman, kuten vakuutusehtojen määritelmän mukaisen työkyvyttömyyden, sattuminen. Vapaaehtoista vakuutusta koskevassa korvausasiassa esitettyä selvitystä arvioidaan kokonaisuutena. Yksistään hoitavan lääkärin näkemys esimerkiksi vakuutetun työkyvyttömyydestä ei ratkaise asiaa. Keskeistä selvityksen merkityksen arvioinnissa on se, kuinka selvitys suhtautuu muuhun asiassa esitettyyn todisteluun.

Vakuutuslautakunta toteaa, ettei vakuutusehdoissa ole tarkemmin määritelty, mitä täydellä työkyvyttömyydellä tarkoitetaan. Lautakunta katsoo, ettei ehtoa tule tulkita siten, että korvauksen maksamisen edellytyksenä olisi vakuutetun täydellinen työkyvyttömyys kaikkiin työtehtäviinsä. Tarkemman määritelmän puuttuessa lautakunta on vakiintuneessa käytännössään pitänyt perusteltuna huomioida ehtoa sovellettaessa työeläkelainsäädännön mukaisen täyden työkyvyttömyyden määritelmän, jonka mukaan vakuutettu katsotaan täysin työkyvyttömäksi, jos hänen työkykynsä on heikentynyt vähintään kolmella viidesosalla.

Vakuutuslautakunnan käytössä olevan lääketieteellisen selvityksen mukaan A on 15.10.2023 liukastunut ja kaatunut, jolloin oikea käsi on jäänyt vartalon alle ja kipeytynyt. Kädessä on todettu ruhjevammaan sopivat löydökset. Käsikirurgin vastaanotolla 13.11.2023 todettiin IV ja V kämmenluiden seudulla lievää turvotusta ja voimakasta tunnusteluaristusta. IV ja V sormien taivutus on ollut kivun vuoksi selvästi rajoittunut ja sormien syvän koukistajalihaksen aktivaatiota on ollut vaikea löytää. V sormi on harittanut kyynärluun suuntaan ja aktiivisessa lähentämisessä on ollut vaikeuksia. Käsikirurgi on ohjeistanut käden aktiiviset ja passiiviset harjoitteet, antanut luvan ottaa käden arkiaskareissa käyttöön ja määrännyt fysioterapiaa. Käden käyttöön ei ole määrätty rajoitteita. Yleislääkäri on 1.12.2023 jatkanut A:n sairauslomaa vielä 1.–31.12.2023. Vastaanotolla on tuolloin todettu IV ja V kämmenluiden kohdalla kipua ja pientä turvotusta ja V sormen voiman alentumista vasempaan käteen verrattuna. A:n työnkuvasta esitetyt selvitykset vaihtelevat. Ensimmäisen lääkärikontaktin 18.10.2023 tekstissä mainitaan, että A tekee toimistotyyppistä työtä, mutta toisaalta mainitaan myös, että A:lla on eri yrityksiä, joissa osassa tekee fyysistä työtä ja joutuu käyttämään molempia käsiä. A-todistuksissa 26.10.2023 ja 9.11.2023 A:n ammatiksi on merkitty sijoitusneuvoja. B-lausunnossa 1.12.2023 mainitaan, että A työntää työssään käsin trailerilla olevia veneitä ja käyttää toimistotyössä hiirtä. Käden kipu on rajoittanut näitä työtehtäviä, koska työskentely on lisännyt kipua ja lisäksi öinen kipu on aiheuttanut unettomuutta. Vakuutuslautakunnalle toimittamassaan lisäkirjelmässä A on esittänyt, että hänen työnsä olisi loppuvuodesta 2023 ollut 80 % fyysistä.

Vakuutuslautakunta toteaa, että A:lla todetun kaltaiset ruhjevammat paranevat yleensä nopeasti, muutamien viikkojen kuluessa. Vastaanottokäynnillä 1.12.2023 todetut toiminnanrajoitteet kuvautuvat vähäisinä: A:n oikeassa kädessä on todettu kipua ja pientä turvotusta IV ja V kämmenluiden alueella. Ottaen huomioon lausunnossa kuvattujen toiminnallisten rajoitteiden vähäisyys sekä A:n työnkuvaa koskevat ristiriitaiset selvitykset Vakuutuslautakunta katsoo asiassa jäävän osoittamatta, että A:n työkyky olisi ollut alentunut vähintään kolmella viidesosalla 1.–31.12.2023. Lautakunta pitää vakuutusyhtiön kielteistä päätöstä päivärahasta tältä ajalta vakuutusehtojen mukaisena.

Lopputulos

Vakuutuslautakunta ei suosita muutosta vakuutusyhtiön korvauspäätökseen.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.

VAKUUTUSLAUTAKUNTA

Irene Luukkonen Kaisa Laine

puheenjohtaja sihteeri

Jäsenet:
Helenius
Kummoinen
Rahijärvi
Sibakov

Tulosta