Haku

FINE-64791-Y6F9L

Tulosta

Asianumero: FINE-64791-Y6F9L (2025)

Vakuutuslaji: Yksityistapaturmavakuutus

Ratkaisu annettu: 29.01.2025

Sormivamma. Pysyvän haitan korvaus. Tuliko haittaluokkaa korottaa?

Tapahtumatiedot

A (s.1963) oli vahinkoilmoituksen mukaan tehnyt kotona remonttihommia 26.2.2022. A oli sirkkelöinyt listaa ja sirkkeli osui vasempaan käteen, minkä seurauksena A:n vasemman käden etusormesta, keskisormesta ja nimettömästä irtosi osa sormista pois, pikkurillistä katkesi ojentava jänne. A haki korvausta pysyvästä haitasta yksityistapaturmavakuutuksestaan.

Vakuutusyhtiö korvasi pysyvän haitan korvauksen haittaluokka kahden (2) mukaan. Vakuutusyhtiö arvioi haitan haittaluokituksen kohdan 1.3, Yläraajat kokonaisuutena mukaan 27.2.2023 päivätyn E-lausunnon tilakuvaukseen vedoten. Lausunnossa kuvattiin A:n sormien liikkeen jääneen vajaaksi ja niissä on tuntovaimentumaa. Vammakäteen jäi pysyvä kylmänarkuus sekä kipua niin kuormituksessa kuin levossakin.

Asiakkaan valitus

A on tyytymätön vakuutusyhtiön korvauspäätökseen ja pyytää asiassa Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositusta. A vaatii, että hänelle maksetaan tapaturmasta aiheutunut pysyvä haitta haittaluokan kolme (3) mukaan, kun haittaluokassa on jo huomioitu 1 haittaluokan vähennys ei-dominantti käsi huomioiden. Lisäksi korvaukselle tulee maksaa viivästyskorkoa.

A:n mukaan haittaluokkaa määritettäessä tulee ottaa huomioon haittaluokituksen kohdan 1.4 Yläraajan monimuotoinen alueellinen oireyhtymä, sillä se huomioi myös hermovauriokivun kohdan 1.3 vammakuvausta paremmin. Sirkkelivamma on A:n mukaan aiheuttanut kiistatta A:n hermovamman. A viittaa fysiatrin 27.6.2023 käynnin merkintöihin, joiden mukaan A:lla todettiin hermovauriot. Käyntimerkinnän 8.3.2024 mukaan voimat olivat merkittävästi alentuneet vammakädessä ja kylmä aiheutti kipuprovokaation. Värimuutoksia ei todettu.  Sormissa 3–4 todettiin koukistusvajetta sekä virheasento.

A kuvaa käden nykytilaa ja toteaa, että ei pysty käyttämään vasenta kättään aiempaa vastaavalla tavalla sormien liikerajoitusten ja jatkuvan kivulloisuuden vuoksi. Myös puristusvoima sekä pinsettiotteissa että koko kämmenessä on alentunut merkittävästi aiempaan verrattuna ja käden hienomotoriikassa on ongelmia.

Pysyvän haitan arvioinnissa tulee A:n mukaan huomioida hermovaurion aiheuttaman kiputila, alentunut sorminäppäryys, kosketusarkuus sekä huono kylmänsieto.

A pyytää lisäksi lautakuntaa hankkimaan asiantuntijalausunnon sopivalta fysiatriaan erikoistuneelta lääkäriltä, mikäli vakuutusyhtiö ei suostu maksamaan vaadittua lisäkorvausta. A:n hermovaurion on havainnut ja hoitanut käsikirurgin sijaan fysiatri, joka pystyy A:n näkemyksen mukaan käsikirurgia kokonaisvaltaisemmin arvioimaan vasemman käden toimintakyvyn alenemaa.

Vakuutusyhtiön vastineeseen antamassaan lisäkirjelmässä A toteaa, että haittaluokituksia voi käyttää analogisena tukena silloinkin, kun vahingonkärsineellä ei ole jotain tiettyä diagnoosia. A:n kohdalla CRPS-kiputilan aiheuttamaan vammakuvaukseen on vedottu juuri hermovauriokivun ja sitä seuranneen merkittävän voimanalennuksen seurauksena. Näitä pysyvänä haittana korvattavia toiminnanvajauksia ei A:n mukaan ole huomioitu samalla tavoin yläraajaa kokonaisuutena kuvaavassa vammakuvauksessa. Vakuutusyhtiön vetoamassa kohdassa ylärajaan karkea voima on vähän alentunut, kun taas A:lla sen on havaittu alentuneen Jamar-mittausten perusteella merkittävästi. Vasemman yläraajan voima on 1/4 osaa siitä, mitä se on ollut ennen vammautumista, vaikka kyse on ei-dominoivasta kädestä. Tämä puoltaa A:n mukaan joko CRPS-vammakuvauksen käyttämistä tulkinta-apuna tai haitan arvioimista  yläraajojen kokonaisuuden osalta keskivaikean toiminnanvajavuuden perusteella. Jälkimmäisessä merkittävä voimanalentuma aiheuttaa vähintään haittaluokan 4 mukaisen pysyvän haitan.

Vakuutuslautakunnan hankkiman asiantuntijalausunnon johdosta annetussa lisäkirjelmässä A viittaa kyseiseen asiantuntijalausuntoon, jossa haitan on arvioitu asettuvan jopa haittaluokkaan viisi (5). Tästä syystä A pyytää lautakuntaa harkitsemaan haittaluokan kaksi (2) mukaisen lisäkorvauksen maksamista, jolloin pysyvä haitta olisi haittaluokan neljä (4) mukainen ei-dominantin raajan vähennys huomioiden. Vähintäänkin asiantuntijalausunto tukee A:n mukaan haittaluokan yksi (1) mukaisen lisäkorvauksen maksamista.

Vakuutusyhtiön vastine

Vakuutusyhtiö toistaa vastineessaan aiemman kantansa ja viittaa tarkempien perusteluiden osalta aiemmin antamiinsa korvauspäätöksiin ja niissä esitettyihin perusteluihin. Vakuutusyhtiö lisää, että A:lla ei ole todettu CRPS-kipuoireyhtymään viittaavaa oiretta, jonka vuoksi pysyvää haittaa ei voida arvioida haittaluokituksen kohdan 1.4 perusteella. Kipuoire on otettu huomioon vakuutusyhtiön aiemmin annetuilla päätöksillä, joissa haitta on arvioitu haittaluokituksen kohdan 1.3 perusteella.

Vakuutusyhtiö antoi asiassa uuden päätöksen 12.11.2024 saatuaan tiedoksi Vakuutuslautakunnan hankkiman asiantuntijalausunnon. Uudessa päätöksessä vakuutusyhtiö arvioi pysyvän haitan olevan haittaluokka kolme (3) ei dominantin raajan vähennys huomioituna.

Lääketieteelliset selvitykset

Vakuutuslautakunnalla on käytössään A:ta koskevaa lääketieteellistä selvitystä ajalta 26.2.2022 – 8.3.2024.

Päivystyskäyntimerkinnän 26.2.2022 mukaan A:lle oli sattunut sirkkelivamma vasempaan käteen. III sormen kärjessä tunto oli peukalon puolelta alentunut.  IV-sormen keskijäsenestä kynnen alta alkaen oli viisto vamma. III-sormessa oli syvempi haava, joka meni keskinivelen yli. Myös IV- ja V-sormissa haava oli haava keskinivelen kohdalla. V-sormessa oli melko pinnallinen repaleinen haava. II-sormen kärjessä oli hieman epäselvä kapillaarireaktio.  II-sormen kärkinivelessä ja III- ja IV-sormien keskinivelen kohdalla todettiin ojentajajänteen vamma ja röntgentutkimuksessa murtumat II sormen kärkinivelessä sekä III- ja IV- sormissa keskijäsenissä keskiniveliin ulottuen.. Röntgentutkimuksen lausunnossa 28.2.2022 todettiin myös runsaita rappeumaperäisiä muutoksia.

27.2.2022 päivätyn leikkauskertomuksen mukaan tehtiin käsimurtuman K-piikitys, kärkinivelen luudutus sekä sormen ojentajajänteen ompelu.

E-lääkärinlausunnossa 14.3.2022 sormissa todettiin jonkin verran turvotusta, arkuutta ja kipua. E-lääkärinlausunnon 23.3.2022 merkinnän mukaan poistettiin piikit ja aloitettiin mobilisaatio. Jatkotoimenpiteenä varattiin aika ompeleiden poiston jälkeen fysioterapeutille sekä lastan valmistusta varten.

14.4.2022 päivätyssä E-lääkärinlausunnossa mainitaan ihon ja arpien olleen siistit. Nivelet olivat joustavat, mutta käsittelyarat. Kudosaineenvaihdunta oli käynnistynyt.  Jatkosuunnitelmana kirjattiin fysioterapian jatkaminen ja käden käyttö kivun ja fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

E-lääkärinlausunnon 4.5.2022 käyntimerkinnän mukaan kuntoutustilanne edistyi odotetusti. Turvottelu oli lieventynyt ja sen myötä liikeratoja oli saatu avattua sormista. Kipuilua ja arkuutta oli esiintynyt edelleen. Mobilisoinneissa loppujoustot olivat vielä napakan elastisia/kovia keski- ja kärkinivelen tasoilla, joskin asteittaista edistymistä oli saavutettu. Nyrkistys oli vielä selvästi vajavaista, noin 35 %: n tasolla. Lääkäri suositti fysioterapialähetteessä jäljellä olevien fysioterapiakertojen vapauttamista kuntoutuskäyttöön.

30.5.2022 päivätyn E-lääkärilausunnon mukaan tilanne oli edennyt, mutta turvottelu vaikeutti vasemman vammakäden mobilisointia ja käyttöä eniten, kun sormien koukistus oli heikkoa.

E-lääkärinlausunnon 20.7.2022 fysioterapiapalautteen mukaan tilanne oli edistynyt pikku hiljaa. Liikeradat olivat edelleen korostuneen rajoitteiset haitaten käden käyttöä. Turvottelu oli lieventynyt ja sen myötä liikeratoja saatiin sormista avattua. Loppujoustoissa todettiin lisääntyvästi elastisuutta etenkin rystysten osalta. Mobilisoinneissa loppujoustot olivat vielä napakan elastisia/kovia kärki- ja keskinivelen tasoilla. Ääriasentoihin liittyvä kipuilua/arkuutta esiintyi edelleen lievänä ääriasennoissa.

22.8.2022 päivätyn E-lääkärinlausunnon mukaan turvotus oli vähentynyt huomattavasti, sormien II ja V keskinivelet koukistuivat jo 60 astetta mutta sormien III-IV keskinivel vain muutaman asteen. Molemmissa oli varsin reilu sivuttaiskääntö. Jatkosuunnitelmaksi kirjattiin fysioterapian jatkaminen, missä voisi kiinnittää huomiota tikuttelevaan hermoon ja ohjata potilaalle sen karaisua käsittelemällä sitä kivun mukaan ja hieroa irti arvesta.

7.9.2022 päivätyn E-lääkärilausunnon fysioterapiapalautteen mukaan liikeradallisesti rajoittuneisuutta oli selvimmin III-V-sormien keski- ja kärkinivelissä, joissa koukistussuunta oli liikemääräisesti 10-20 asteen luokkaa. Loppujoustot olivat napakan elastisia, ja ojennussuunta oli lähellä täyttä liikerataa. III-sormen kärkisormiluun alueella todettiin paikallisesti tunnottomuutta, paikallisesti tunnon herkistymää ja kylmänarkuutta. Jatkohoidoksi kirjattiin II-V- sormien aktiivinen ja passiivinen mobilisaatio ja tunnottomuuteen ja yliherkkyyteen III-sormen karaisuhoidot.

27.2.2023 päivätyn käsikirurgin E-lausunnon mukaan röntgenkuvassa nähtiin II-V -sormien virheasennot ja nivelvauriot. Kliinisesti II-sormen keskinivelen koukistus oli 80 astetta, ja kärkinivelen 0. III-sormen keskinivelen koukistus oli 0 astetta ja erittäin kivulias. Kärkinivelen koukistus oli myös 0 astetta. IV-sormen keskinivelen koukistus oli 5 ja kärkinivelen 0 astetta. V-sormen kärki- ja keskinivelen koukistus oli 5 astetta. III-sormessa todettiin voimakasta hermokipua keskijäsenen alueella. III- ja IV- sormien keskinivelissä oli 20 asteen virheasento.  Lausunnossa todettiin, että sormet olivat jäykistyneet huonoihin asentoihin ja niissä oli pysyvä kipu sekä kylmänarkuus. Tarttuminen ei onnistunut ja voima oli olematon.

Fysiatrian potilaskertomusmerkinnän 26.6.2023 mukaan sormien arpitilanne kuvattiin hyväksi, mutta 2-4 sormissa oli selkeä kevyen kosketuksen hermokipua ja tuntoherkkyyttä. Keskisormen pään tunto oli heikko. Pinsettiotteet onnistuivat, mutta olivat heikot sormissa 3-5. Koukistukset olivat aktiivisesti vaatimattomat, eivätkä koukistuneet passiivisestikaan.

Fysiatrin vastaanottokäynnin 8.3.2024 tilakuvauksen mukaan Jamar-puristusvoimat olivat 46/10 kg eli vasemmalla puolella oli merkittävä lasku. Pinsettiote ei onnistunut 3-4 sormien osalta ja niissä todettiin virheasennot. Koukistus ei onnistunut vasemmalta rystyniveliä lukuun ottamatta. Kliinisesti tilanteen todettiin vakiintuneen ja herkistymistä eniten keskisormessa.

Asiantuntijalausunto

Vakuutuslautakunta on pyytänyt asiassa asiantuntijalausunnon dosentti, LKT, DI, kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Aarne Kiviojalta, jolla on myös liikennelääketieteen erityispätevyys.

Kivioja käy lausunnossaan läpi tapahtumatietoja ja Vakuutuslautakunnalle toimitettua lääketieteellistä selvitystä.

Kivioja toteaa, että A:lla todettiin tapaturman jälkeen vasemmassa kädessä kämmenselän puolella peukaloa lukuun ottamatta sormissa haavoja, murtumia ja jännevammoja. III sormen kärjessä tunto oli peukalon puolelta alentunut. Röntgenkuvauksessa todettiin murtumat II sormen kärkinivelessä sekä III ja IV sormissa keskijäsenissä keskiniveliin ulottuen. Nivelissä todettiin lisäksi runsaasti rappeumaperäisiä muutoksia. Sormissa II-V todettiin ojentajajännevaurioita.

Käsikirurgin tilakuvauksen 27.2.2023 mukaan III-V sormet liikkuvat käytännössä vain rystynivelistään. Fysiatrin lausunnosta 8.3.2024 pikkusormen tila ei selkeästi tule esiin. CRPS-oireyhtymää ei ole diagnosoitu.

Kiviojan mukaan A:n pysyvä haitta on arvioitavissa haittaluokituksen kohdan 1.1 ja 1.3 mukaan. Haittaluokituksen kohdan 1.1 kohdan mukaan kolmen sormen menetys vastaisi haittaluokkaa 4 dominantissa kädessä. Tässä tapauksessa III-V sormien tyvinivelet (rystynivelet) toimivat, mutta toisaalta toimintahaittaa on myös II sormessa (kärkijäsen jäykistetty) ja sormissa on virheasentoa ja nivelvaurioita. Kun vielä mukaan otetaan keskisormen kosketusyliherkkyys, voidaan päätyä haittaluokkaan 4.

Yläraajat kokonaisuutena 1.3 kriteerein arvioituna on kuvattu merkittävä voiman alenema sekä näppäryys toimimattomien sormien vuoksi selvästi alentuneeksi. Näillä perustein kokonaisuus sijoittuu luokkaan keskivaikea toiminnanvajavuus ja siinä luokkaan 4-5.

Kivioja toteaa, että huomioiden, että kyseessä on ei-dominantti käsi, lopullinen haittaluokka on 3 (kolme).

Ratkaisusuositus

Kysymyksenasettelu

Asiassa on kysymys A:lle tapaturman 26.2.2022 seurauksena jääneen pysyvän haitan haittaluokasta.

Sovellettavat lainkohdat ja vakuutusehdot

Sovellettavien henkilövakuutusehtojen (voimassa 1.1.2021 alkaen) kohdan 9 (Tapaturman korvaukset) alakohdan 9.5 (Tapaturmaisen haitan turva) alakohdan 9.5.1 (Pysyvän haitan määritelmä) mukaan pysyvällä haitalla tarkoitetaan lääketieteellisesti arvioitua yleistä pysyvää haittaa, joka tapaturmasta aiheutuu vakuutetulle. Pysyvää haittaa määritettäessä huomioidaan ainoastaan tapaturmasta aiheutuneen vamman laatu ja siitä aiheutuva toiminnallinen haitta, ei vammautuneen yksilöllisiä olosuhteita, kuten ammattia tai harrastuksia. Pysyvää haittaa määritettäessä ei huomioida vakuutetun niitä vikoja tai sairauksia, jotka eivät johdu tästä korvattavasta tapaturmasta.

Pysyvän haitan suuruus määritetään vahinkohetkellä voimassa olleen valtioneuvoston antaman työtapaturma- ja ammattitautilakiin perustuvan haittaluokituspäätöksen mukaisesti.

Haittaluokituksessa vammat on jaettu vaikeusasteen mukaisiin haittaluokkiin 1–20. Haittaluokka yksi vastaa viiden prosentin lääketieteellistä haittaa ja seuraavat luokat kukin viisi prosenttiyksikköä korkeampaa haittaa. Haittaluokka 20 vastaa täyttä 100 prosentin haittaa.

Ehtojen kohdan 9.5.2 (Pysyvän haitan korvaus) mukaan pysyvän haitan korvaus maksetaan, kun haitta on muodostunut pysyväksi, kuitenkin aikaisintaan vuoden kuluttua tapaturmasta. Korvausta ei makseta pysyvästä haitasta, joka ilmenee vasta kolmen vuoden kuluttua tapaturmasta tai myöhemmin. Korvauksena maksetaan pysyvän haitan haittaluokkaa vastaava osa tapaturman sattumishetkellä voimassa olevasta vakuutusmäärästä.

Jos haittaluokka vamman pahentumisen vuoksi muuttuu ennen kuin kolme vuotta on kulunut siitä, kun haitta on voitu arvioida pysyväksi, lisäkorvauksena maksetaan haittaluokkien erotusta vastaava määrä. Myöhemmin korvauksen määrää ei vamman pahentumisen johdosta tarkisteta.

Pysyvän haitan korvauksen maksamisen edellytyksenä on, että turva on voimassa tapaturman sattuessa.

Työtapaturma- ja ammattitautilaissa tarkoitetusta haittaluokituksesta annetun valtioneuvoston asetuksen 768/2015 haittaluokkataulukon kohdan 1.1, Sormet ja välikämmenluut, mukaan sormien III – V kukin jäsen vastaa 1/3 sormea. Laskemalla yhteen menetetyt sormien jäsenet ja jakamalla näin saatu luku luvulla 3 saadaan luku, joka osoittaa, kuinka monen kokonaisen sormen III – V menetystä vamma vastaa. Peukalon ja etusormen jäsenten menetykset käsitellään erikseen. Huonoon asentoon jäykistynyt sorminivel vastaa amputaatiota tästä nivelestä. Toiminnalliseen asentoon jäykistetystä nivelestä aiheutuva haitta on vähäisempi. Tunnoton tai kosketukselle huomattavan yliherkkä osa sormesta vastaa puolta kyseisen sormen osan menetyksestä. Vähintään puoleksi menetetty sormijäsen vastaa koko jäsenen menetystä. Kolmen sormen (paitsi peukalo) menetys vastaa haittaluokka 4.

Haittaluokkataulukon kohdan 1.3, Yläraajat kokonaisuutena, mukaan kyseessä on yläraajan lievä toiminnanvajaus ja haittaluokka 0–3, kun karkea voima on vähän alentunut, näppäryys vähän alentunut, mutta raajalla voi kuitenkin kirjoittaa, napittaa ja ommella, ja liikkuvuus on vähän rajoittunut ja keskivaikea toiminnanvajaus ja haittaluokka 4-8, kun voima on melkoisesti alentunut (vaikea pidellä lujasti työkalua tai nostaa noin 10 kilon painoista esinettä), näppäryys huomattavasti alentunut, mutta raajalla voi kuitenkin syödä ja kammata, liikkuvuus paljon rajoittunut.

Asian arviointi

Yksityistapaturmavakuutuksesta korvattavalla pysyvällä haitalla tarkoitetaan lääketieteellisesti arvioitua yleistä haittaa, joka vammasta aiheutuu vakuutetulle. Arviossa otetaan huomioon lääketieteellisistä selvityksistä ilmenevä vamman tai sen aiheuttaman toiminnanvajavuuden laatu, mutta ei vakuutetun yksilöllisiä olosuhteita, kuten ammattia tai harrastuksia. Haitan määrittämisessä käytetään tapaturmavakuutuslainsäädäntöön perustuvaa haittaluokitusta, tässä tapauksessa valtioneuvoston asetusta 768/2015.

A on vaatinut, että Vakuutuslautakunta hankkii asiantuntijalausunnon sopivalta fysiatriaan erikoituneelta lääkäriltä. Lautakunta viittaa ohjesääntönsä 9 §:än, jonka mukaan lautakunta voi omasta aloitteestaan kuulla asiantuntijaa tai hankkia asiantuntijalausunnon.  Asiantuntijalääkäri ei tutki asiakasta, vaan lautakunta antaa ratkaisusuosituksensa sille toimitetun kirjallisen aineiston, kuten lääkärinlausuntojen, perusteella. Ratkaisu annetaan lopulta kokonaisarvioinnin perusteella. Vakuutuslautakunta on hankkinut asiantuntijalausunnon kirurgian, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Aarne Kiviojalta. Lautakunta ei näe perusteita hankkia muita lisälausuntoja.

A:lle sattui tapaturma 26.2.2022, kun hän oli sirkkelöinyt listaa ja sirkkeli oli osunut A:n vasempaan käteen. Vahinkotapahtuman jälkeisessä röntgentutkimuksessa todettiin murtumat vasemman käden II-sormen kärkinivelessä sekä III- ja IV- sormien keskijäsenissä keskiniveliin ulottuen. Ojentajajännevaurioita todettiin II-V sormissa. Lisäksi sormissa todettiin haavoja kämmenselän puolella peukaloa lukuun ottamatta. III-sormen kärjessä tunto oli peukalon puolelta alentunut.

27.2.2023 päivätyn käsikirurgin E-lausunnon mukaan röntgenkuvassa nähtiin II-V -sormien virheasennot ja nivelvauriot. II- sormen kärkinivelen koukistus oli 0 astetta ja III-sormen keskinivelen ja kärkinivelen koukistus oli 0 astetta. IV-sormen keskinivelen koukistus oli 5 ja kärkinivelen 0 astetta. V-sormen kärki- ja keskinivelen koukistus oli 5 astetta. Lisäksi III-sormessa todettiin voimakasta hermokipua keskijäsenen alueella.

8.3.2024 päivätyssä fysiatrin lausunnossa Jamar -puristusvoimat olivat 46/10 kg, III-IV sormissa vasemmalla ei ollut lainkaan koukistusta rystyniveltä lukuun ottamatta. Pinsettiote ei onnistunut III-IV -sormien osalta ja niissä todettiin virheasennot. Kliinisesti tilanteen todettiin vakiintuneen ja herkistymistä todettiin eniten keskisormessa.

A on vaatinut, että haitan määrittelyssä otetaan huomioon haittaluokituksen 1.4 Yläraajan monimuotoinen alueellinen oireyhtymä.

Vakuutuslautakunta toteaa, että haittaluokituksen kohdan 1.4 mukaan CRPS-oireyhtymän aiheuttama haitta arvioidaan taulukon mukaan kokonaisuutena eikä sitä voida yhdistää tai laskea yhteen muun yläraajasta aiheutuvan vammakohtaisen haitan kanssa. Haitan arviointi haittaluokituksen kohdan 1.4, Yläraajan monimuotoinen alueellinen kipuoireyhtymä (CRPS) perusteella edellyttää CRPS-diagnoosia. Huolimatta siitä, että A:n sormissa ja vammakädessä on todettu kipuoireita ja kylmä- ja tuntoherkkyyttä, käytettävissä olevan selvityksen perusteella A:lla ei ole diagnosoitu oikean yläraajan CRPS-oireyhtymää. Näin ollen Vakuutuslautakunta katsoo, että haitta voidaan määritellä joko haittaluokituksen kohdan 1.1, Sormet ja välikämmenluut tai kohdan 1.3, Yläraajat kokonaisuutena mukaan.

Vakuutuslautakunta viittaa käytössään olleeseen lääketieteelliseen ja muuhun selvitykseen sekä hankkimaansa asiantuntijalausuntoon ja katsoo, A:n vasemman käden sormien tila vastaa tilakuvauksen 27.2.2023 mukaan haittaluokituksen kohdan 1.1. haittaluokkaa 4, mistä tehdään yhtä haittaluokkaa vastaava alennus ottaen huomioon, että kyseessä on A:n huonompi käsi. Lopullinen haittaluokka on näin ollen 3. Samaan haittaluokkaan päästään haittaluokituksen kohdan 1.3 mukaista keskivaikeaa toiminnanvajausta koskevaa kuvausta soveltaen.

Ottaen huomioon, että vakuutusyhtiö on oikaissut päätöstään ja maksanut A:lle pysyvän haitan korvauksen haittaluokka kolmen (3) mukaisesti, lautakunta ei suosita lisäkorvauksen maksamista.

Lopputulos

Vakuutuslautakunta ei suosita muutosta asiassa.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.

VAKUUTUSLAUTAKUNTA

Puheenjohtaja Luukkonen
Sihteeri Taivalantti

Jäsenet:
Korkeamäki
Kummoinen
Rahijärvi
Sibakov

Tulosta