Tapahtumatiedot
Lääkevahinkoilmoituksen 23.6.2022 mukaan A:lle (s. 1955) aloitettiin rintasyövän leikkaushoidon jälkeen Abraxane-solunsalpaajahoito 5.9.2019. Tätä ennen A oli saanut 12.8.2019 ja 2.9.2019 Taxotere-Capecitabine-hoidon, joka jouduttiin lopettamaan allergisen reaktion vuoksi. Abraxane-tiputuksen jälkeen A:lle ilmaantui raajoihin kipuja ja A joutui 27.9.2019 ottamaan yhteyttä sairaalaan kipujen vuoksi. A sai 30.9.2019 toisen Abraxane-tiputuksen, jonka jälkeen käsien ja jalkojen neuropatiaoireet pahenivat sietämättömiksi. A katsoi, että syövän hoitoon käytetty Abraxane-lääke oli aiheuttanut A:lle pysyvät hermokivut kaikkiin raajoihin, eivätkä kivut olleet vieläkään helpottaneet.
Vakuutusyhtiö antoi asiassa korvauspäätöksen 27.6.2023. Vakuutusyhtiö katsoi, että käytettävissä olevan selvityksen perusteella A sai todennäköisesi neuropaattisia kipuja johtuen osin Abraxane-tiputuksesta. Vakuutusyhtiö totesi, että A:lla oli myös fibromyalgia, joka osaltaan vaikuttaa kiputuntemuksia suurentavasti. A:lle oli kokeiltu eri kipulääkkeitä, mutta lääkkeillä ei ole ollut toivottua vaikutusta kipuihin. Vakuutusyhtiön mukaan matala vaste voimakkaille kipulääkityksille osoitti, että A:n kivut eivät olleet vain hermovaurioon eli polyneuropatiaan liittyviä. Vakuutusyhtiö totesi, että vakavia sairauksia tai vammoja hoidettaessa joudutaan lääkityksessä usein ottamaan tietoisia riskejä. A sairasti rintasyöpää, jonka hoitaminen edellytti tehokasta ja asianmukaista hoitoa. Vakuutusyhtiö katsoi, että osittain lääkehoidon seurauksena aiheutuneet polyneuropaattiset kivut olivat seurausta vakuutusehtojen rajoitusehdossa tarkoitetusta lääketieteellisesti välttämättömästä riskinotosta hoidettaessa sairautta, joka hoitamattomana voi olla hengenvaarallinen tai aiheuttaa vakavan ruumiinvamman. Vakuutusyhtiö ei maksanut A:lle korvausta lääkevahinkovakuutuksesta.
Asiakkaan valitus
A on tyytymätön vakuutusyhtiön korvauspäätökseen ja pyytää asiassa Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositusta. A katsoo, että lääkkeen aiheuttamat neuropaattiset haitat ovat niin merkittäviä ja kohtuuttomia, että ne tulee korvata lääkevahinkona. Neuropaattiset kivut ovat invalidisoineet A:n, ja ne alentavat hänen elämänlaatuaan merkittävästi. A ei saa kipujen vuoksi nukuttua ja hän on jatkuvasti väsynyt. A ei pysty enää liikkumaan normaalisti kipujen vuoksi, mikä aiheuttaa muita terveydellisiä haittoja, kuten painon nousua.
Vakuutusyhtiön vastine
Vakuutusyhtiö toistaa aiemman kantansa. A:lla todettu kolmoisnegatiivinen (triplanegatiivinen) rintasyöpä on vaatinut tehokasta hoitoa, ja vielä solunsalpaajalääkityksen lopettamisen jälkeen on nähty tarpeelliseksi jatkaa hoitoa sädehoidon muodossa. Erilaiset neuropatiaoireet lukeutuvat Abraxanen yleisesti tunnettuihin haittavaikutuksiin, ja ne ovat olleet hoitavan tahon tiedossa, kun lääkkeen aloittamisen välttämättömyyttä on tarkasteltu.
Asiassa on myös huomioitava A:lla ennestään diagnosoidut sairaudet, kuten fibromyalgia, selkävaivat ja lihasdystrofiasairaus, jotka omalta osaltaan vaikuttavat A:n yleiskuntoon ja joihin liittyen hänellä on ollut kipuja jo ennen solunsalpaajalääkityksen aloittamista. Näin ollen vakuutusyhtiö katsoo, että kivut eivät todennäköisesti liity ainoastaan saatuihin solunsalpaajahoitoihin.
Selvitykset
Vakuutuslautakunnalla on käytössään A:ta koskevaa lääketieteellistä selvitystä ajalta 6.6.2019–13.5.2022.
Käytettävissä olevan selvityksen mukaan A sairastaa fibromyalgiaa. Lisäksi A on ollut neurologian poliklinikalla tutkittavana perinnöllisen lihassurkastumasairauden takia ja hänellä on todettu lihasdystrofia. Asiakirjojen mukaan A:lle on tehty kolme selkäleikkausta.
A:sta tehtiin 6.6.2019 lähete kirurgin arvioon rintasyöpäepäilyn takia. Oikean rinnan kasvaimen karkeaneulanäytteessä todettiin huonosti erilaistunut triplanegatiivinen karsinooma, jonka prolifeeraatioaktiivisuus oli korkea. Plastiikkakirurgin vastaanotolla 28.6.2019 todettiin, että tunnustellen tuumorialue oli huomattavasti laajempi kuin mammografia antoi ymmärtää. A:lle tehtiin rintasyövän vuoksi 4.7.2019 oikean rinnan poisto ja vartijaimusolmuketutkimus sekä vasemmalle tasapainottava rinnan pienennysleikkaus. Tutkituissa vartijaimusolmukkeissa ei todettu kasvainkudosta.
Onkologian poliklinikan 2.8.2019 käynnillä A:lle suositeltiin liitännäissolunsalapajahoitoja, sillä kyseessä oli ärhäkkä kolmoisnegatiivinen rintasyöpä. Solunsalpaajahoito aloitettiin 2.8.2019 ja 2.9.2019 Taxotere-Capecitabine-yhdistelmällä, mutta A:n saatua allergisen reaktion Taxotere-hoito päätettiin keskeyttää. Onkologian poliklinikalla solunsalpaajahoidon jatkamista pidettiin 3.9.2019 suositeltavana huomioiden A:n korkean uusiutumisriskin rintasyöpä ja kasvaimen kolmoisnegatiivisuus. A:lle aloitettiin Abraxane-solunsalpaajahoito 5.9.2019.
A ilmoitti 27.9.2019, että Abraxane-tiputuksen jälkeen hänellä oli ilmennyt raajojen särkyä, mutta A pärjäsi oireen kanssa. A sai seuraavan Abraxane-tiputuksen 30.9.2019. 21.10.2019 kirjattiin, että A:lla oli alkanut noin kaksi viikkoa sitten todella voimakkaat neuropatiaoireet käsissä ja jaloissa. A:lla oli raajojen puutumista, tikkuilua, turvotuksen, puutuneisuuden ja kivun tunnetta. Suunniteltu seuraava Abraxane-tiputus päätettiin jättää antamatta.
A hakeutui 27.10.2019 päivystykseen kipujen pahenemisen vuoksi. 28.10.2019 arvioitiin, että Abraxanesta oli mahdollisesti tullut hankala neuropatiatyyppinen ongelma. Lisäksi todettiin, että A:lle oli tehty selkäleikkaus vuonna 1997 ja hänellä oli fibromyalgia. Selkäleikkauksen jälkeen A:lle oli kokeiltu monenlaisia hermokipulääkkeitä, mutta muun muassa Lyricasta ja Triptylistä oli tullut sivuoireita, eikä A halunnut aloittaa kumpaakaan uudelleen. Myöskään Neurontin tai Norspan-laastarit eivät olleet sopineet A:lle. Sairaalassa annetusta Oxynormista A sai hetkellisen avun. Panacod tauotettiin ja A:lle aloitettiin Cymbalta-lääkitys.
A otettiin 9.11.2019 ja 14.11.2019 uudelleen osastoseurantaan sietämättömien ylä- ja alaraajakipujen vuoksi. A:lle aloitettiin Oxycontin-lääkitys neuropaattiseen kipuun. Kipuun kokeiltiin myös Ketanest-infuusiota kaksi kertaa ilman merkittävää hyötyä. 18.11.2019 todettiin, ettei liitännäissolunsalpaajahoitoja voitu enää jatkaa haittojen vuoksi. A:lle suositeltiin sädehoitoa, joka annettiin loppuvuodesta 2019.
2.1.2020 todettiin, että A oli lopettanut Oxycontin-lääkityksen jouluna. Lääkelistalta lopetettiin myös Oxynorm ja Cymbalta. Nyt kipulääkkeenä oli Panadol 1 grammaa 3–4 kertaa vuorokaudessa. A:n mukaan voimat käsistä ja jaloista olivat olennaisesti heikentyneet solunsalpaajahoitojen jälkeen. Kipu ja hervottomuus olivat jokapäiväisiä.
Kipupoliklinikan vastaanottokäynnillä 17.3.2020 tehdyssä kliinisessä tutkimuksessa oikean käden II-säteen tunto oli jotenkin erilainen pumpulitikulla sivellen. Sormenpäissä todettiin terävällä kokeillen hyperalgesiaa. Kipuun päätettiin kokeilla vielä Tradolan-lääkitystä, joista A ei kuitenkaan hyötynyt. Kipupoliklinikalle ei sovittu kontrolleja enää 8.4.2020 jälkeen.
A oli 9.12.2020 onkologian poliklinikalla keskustelemassa neuropatiaoireista. Esitietoihin kirjattiin, että neuropatiaoireiden vuoksi heinäkuussa 2020 tehdyssä kaularangan ja oikean hartiapunoksen magneettitutkimuksessa ei todettu poikkeavia löydöksiä. Syyskuussa 2020 tehdyssä ENMG-tutkimuksessa todettiin oikean yläraajan kroonisen myopatian löydökset, juuri- tai pleksustason vaurioita ei todettu. A:n mukaan hänellä oli edelleen kaikissa raajoissa tikkuilua tai tunnottomuutta ja varpaiden alueella hiekan tuntua. Hankalimmat oireet olivat oikeassa yläraajassa, jossa oli jatkuvaa särinää ja voimattomuutta. Oikean käden toimintakyky oli heikentynyt siten, tavarat tippuivat kädestä herkästi ja kädessä oli koordinaatio-ongelmaa. Käsi oli niin sanotusti hervoton. Käsissä ja jaloissa oli edelleen jonkin verran kipua, mutta aiemmin esiintynyt voimakas polttava kipu oli väistynyt. A:lla ei ollut käytössä liikkumisen apuvälineitä. Oikeassa kädessä puristusvoima oli heikompi vasempaan verrattuna. Käden eteenkohotus ja loitonnus onnistuivat hieman vaakatason yli. A sai nostettua kädet etu- ja sivukautta ylös, mutta oikean käden liike oli jokseenkin hankalampaa. A:lla oli kipulääkityksenä ainoastaan Panacod tarvittaessa. A ei ollut halukas aloittamaan hermokipulääkityksiä uudelleen.
Onkologian poliklinikan kontrollissa 5.4.2022 todettiin, että A:lla oli edelleen neuropatiaoireita käsissä ja jaloissa tikkuilun ja kivun muodossa. A oli käyttänyt kipulääkityksenä Panadolia, mikä oli rauhoittanut kipuja hieman. A:n kanssa keskusteltiin yleisesti solunsalpaajahoitojen aiheuttamista neuropatiaoireista, joiden suhteen ei ollut enää tarjota hyviä hoitokeinoja. 13.5.2022 todettiin, että mammografiassa ja tätä täydentäneessä ultraäänitutkimuksessa ei todettu poikkeavia löydöksiä.
Ratkaisusuositus
Kysymyksenasettelu
Asiassa on kysymys siitä, tuleeko A:lle rintasyövän hoitoon käytetystä Abraxane-lääkkeestä todennäköisesti aiheutunut polyneuropatia korvata lääkevahinkona.
Sovellettavat lainkohdat ja vakuutusehdot
Lääkevahinkovakuutuksen ehtojen (voimassa 1.1.2021 alkaen) kohdan 4 (Lääkevahinko) mukaan lääkevahingolla tarkoitetaan ruumiillista sairautta tai vammaa tai psyykkistä sairautta, jonka vahingonkärsineen käyttämä, ehtojen kohdassa 2 tarkoitettu lääke on todennäköisesti aiheuttanut. (…)
Ehtojen kohdan 6.1 mukaan lääkevahinkoa ei korvata, mikäli sairaus tai vamma on seurausta lääketieteellisesti välttämättömästä riskin ottamisesta hoidettaessa sairautta tai vammaa, joka hoitamattomana olisi hengenvaarallinen tai saattaa aiheuttaa vaikean ruumiinvamman. (…)
Asian arviointi
Vakuutusyhtiö on arvioinut, että A:lla todetut polyneuropaattiset kivut ovat todennäköisesti osittain aiheutuneet Abraxane-lääkkeen käytöstä. Riita koskee sitä, onko kyseessä ollut vakuutusehdoissa tarkoitettu välttämättömän riskinoton seuraus, joka ei oikeuta korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta.
Vakuutuslautakunta toteaa, että lääkkeiden käyttöön liittyy aina erilaisten haittavaikutusten mahdollisuus. Vakavia sairauksia tai vammoja hoidettaessa joudutaan lääkityksessä usein ottamaan tietoisia riskejä. Lääkevahinkovakuutuksen ehdoissa on rajattu korvattavuuden ulkopuolelle vahingot, jotka ovat aiheutuneet välttämättömästä riskinotosta sellaista sairautta tai vammaa hoidettaessa, joka hoitamattomana voi olla hengenvaarallinen tai aiheuttaa vaikean ruumiinvamman.
Vakuutuslautakunnan käyttöön toimitetun lääketieteellisen selvityksen mukaan A:lla todettiin kesällä 2019 oikean rinnan kolmoisnegatiivinen syöpä, joka leikattiin 4.7.2019. Leikkauksen jälkeen A:lle suositeltiin liitännäissolunsalpaajahoitoja huomioiden rintasyövän korkea uusiutumisriski ja kasvaimen kolmoisnegatiivisuus. A:lle aloitettiin ensin solunsalpaajahoito Taxotere-Capecitabine-yhdistelmällä, mutta A:n saatua allergisen reaktion solunsalpaajahoitoa jatkettiin Abraxane-lääkkeellä 5.9.2019 ja 30.9.2019. Heti ensimmäisen Abraxane-tiputuksen jälkeen A:lle tuli raajakipuja, jotka pahenivat toisen annoksen jälkeen. Solunsalpaajahoitojen jälkeisiin polyneuropaattisiin kipuihin on kokeiltu useita voimakkaita kipulääkityksiä ilman merkittävää hyötyä. Onkologian poliklinikan kontrollikäynnillä 5.4.2022 A:lla oli edelleen neuropatiaoireita käsissä ja jaloissa tikkuilun ja kivun muodossa. Kipulääkityksenä oli käytössä Panadol.
Vakuutuslautakunta katsoo, että A:n polyneuropatia sopii Abraxane-lääkkeen todennäköisesti aiheuttamaksi. A:lla on todettu korkean riskin aggressiivinen rintasyöpä, jonka hoito on edellyttänyt solunsalpaajahoitoa. Kyse on Vakuutuslautakunnan näkemyksen mukaan ollut vakuutuksen rajoitusehdossa tarkoitetusta välttämättömästä riskinotosta hoidettaessa sairautta, joka hoitamattomana olisi hengenvaarallinen. Siten A:lle rintasyövän hoitoon määrätystä Abraxane-lääkkeestä todennäköisesti aiheutunut polyneuropatia ei oikeuta korvaukseen lääkevahinkovakuutuksesta. Vakuutuslautakunta pitää vakuutusyhtiön päätöstä vakuutusehtojen mukaisena.
Lopputulos
Vakuutuslautakunta ei suosita muutosta vakuutusyhtiön korvauspäätökseen.
Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.
VAKUUTUSLAUTAKUNTA
Puheenjohtaja Norio
Sihteeri Pulkkinen
Jäsenet
Jokelainen
Järvinen
Mervaala
Soinila