Tapahtumatiedot
A (s. 1960) on työsuhteen päättymisen 30.6.2019 jälkeen hakenut eläkesäätiöltä vanhuuseläkettä 1.7.2019 alkaen 22.5.2019 allekirjoittamallaan eläkehakemuksella. A on ollut oikeutettu saamaan työeläkelakien mukaista työkyvyttömyyseläkettä 1.12.2018 alkaen. A on kuulunut eläkesäätiössä eläkeryhmään 8, jossa hänen vanhuuseläkeikänsä on 58 vuotta. A:lle on myönnetty eläkesäätiön 27.2.2020 antamalla päätöksellä lisäeläketurvan mukainen vanhuuseläke 1.7.2019 alkaen. Eläkepäätöksen mukaan eläke on yhteensovitettu lakisääteisen työeläkkeen kanssa. Tämän vuoksi lisäeläkettä ei ole jäänyt maksettavaksi.
Asiakkaan vaatimukset ja vakuutuslaitoksen kanta
A on tyytymätön eläkesäätiön lisäeläkepäätökseen. A vaatii lisäeläkkeen maksamista 1.7.2019 alkaen 1625,63 euroa kuukaudessa sekä viivästyskorkoa takautuvalle suoritukselle. A tuo esille eläkesäätiön taseeseen eläketapahtumaa varten varatun eläkevastuun. Lisäksi A toteaa, että kyseessä on työsuhteeseen olennaisena osana kuuluva etu palvelussuhteen päätyttyä. Lisäeläke on 35 vuoden aikana kertynyttä siirrettyä palkanmaksua verojen optimoinnin suhteen. Valituksessaan A tarkastelee käsitteitä yhteensovittaminen ja rajoittaminen. A toteaa, että eläkesäätiön säännöissä vanhuuseläkkeen kohdalla ei mainita yhteensovittamista, joten sitä ei voida soveltaa. A kuuluu eläkeryhmään 8, jonka vanhuuseläkettä eläkesäätiön sääntöjen 13 § ei määritä rajoitettavaksi. A toteaa, että työkyvyn heikkeneminen ja siitä seurannut työkyvyttömyyseläke ovat vanhuuseläkkeeseen nähden toisistaan riippumattomia ja eriaikaisia tapahtumia, eivätkä ne liity toisiinsa eläkesäätiön kannalta.
Eläkesäätiö kiistää A:n vaatimuksen ja viittaa asiassa 27.2.2020 annettuun eläkepäätökseen ja laskelmaan. Eläkesäätiö toteaa, että eläkesäätiössä järjestetty lisäeläke on etuusperusteinen lisäeläke, jonka tarkoituksena on eläkeryhmän mukaan mahdollistaa aikaisempi eläkeikä sekä määrätty kokonaiseläkkeen taso suhteessa eläkkeen perusteena olevaan palkkaan. Vakuutetun eläkeoikeuden sisältöä ei voida päätellä sillä perusteella, kuinka paljon vakuutuslaitos on vakuutettua kohtaan varannut eläkevastuuta, eikä vakuutetun sääntöjen mukaisen eläkeoikeuden sisältö määräydy yksin vakuutetun palvelussuhteen keston perusteella.
Eläkesäätiö toteaa, että vanhuuseläkeoikeudesta määrätään eläkesäätiön sääntöjen 8 §:ssä. Sen eläkeryhmää 8 koskevasta 8 momentista ilmenee yksiselitteisesti, että tässä eläkeryhmässä eläkesäätiön vanhuuseläkettä laskettaessa noudatetaan sääntöjen 13 §:ää ja että eläkesäätiön vanhuuseläke voi olla 13 §:ssä mainittujen eläkkeiden ja korvausten kanssa yhteensä 60 prosenttia eläkkeen perusteena olevasta palkasta. Tämä 13 §:n mukainen menettely koskee sääntöjen mukaan kaikkia 8 §:n mukaisia vanhuuseläkkeitä, myös eläkeryhmään 8 kuuluvien vanhuuseläkettä. Eläkeryhmän 8 kohdalla korkein kokonaiseläkkeen taso (60 prosenttia) on ilmaistu sääntöjen 8 §:n 8 momentissa.
A:n tapauksessa hänelle maksettava lakisääteinen työeläke ylittää yksinään 60 prosenttia kokonaiseläkkeen tasosta. Eläkesäätiön sääntöjen 13 §:n mukaisesti vanhuuseläkkeen rajoittamisessa huomioidaan myös TyEL:n mukainen työkyvyttömyyseläke. Eläkesäätiön vanhuuseläkettä ei jää A:lle sääntöjen mukaan maksettavaksi. Eläkesäätiö toteaa, että säännöt on kirjoitettu siten, että vakuutettu ei voi saavuttaa kokonaiseläketasoa, joka selkeästi ylittäisi hänen eläkkeensä perusteena olevan palkan. Eläkesäätiö katsoo, että A:n lisäeläke on laskettu eläkesäätiön sääntöjen mukaisesti.
Säännöt
Eläkesäätiön sääntöjen 5 §:n (Eläkeryhmät) mukaan eläkesäätiön toimintapiirissä olevat henkilöt kuuluvat eri eläkeryhmiin joko syntymäajan tai eläkkeeseen oikeuttavan palvelusajan ja eläkeiän mukaan seuraavasti: (…)
Eläkeryhmä 8
näiden sääntöjen 9 §:n mukainen eläkeikä ja VEL 10 §:n 1 momentin mukaisesti laskettavaan eläkkeeseen oikeuttavaa palvelusaikaa 30.6.1995 mennessä alle 15 vuotta.
Eläkesäätiön sääntöjen 8 §:n (Vanhuuseläke) 8 momentin (Eläkeryhmä 8) eläkeryhmään 8 kuuluvan henkilön, jolla on 30.6.1995 mennessä VEL 10 §:n 1 momentin mukaisesti laskettavaan eläkkeeseen oikeuttavaa sekä eläkesäätiöön kuuluvaan tai kuuluneeseen työnantajaan TEL 6 §:n mukaan eläkeajaksi luettavaa palvelusaikaa yhteensä vähintään 30 vuotta, vanhuuseläkkeen määrä on sen suuruinen, että se yhdessä tässä pykälässä mainittujen eläkkeiden sekä jäljempänä 13 §:ssä mainittujen eläkkeiden ja korvausten kanssa on 60 prosenttia 7 §:n 1 momentissa tarkoitetusta eläkkeen perusteena olevasta palkasta (karttumatakuu).
Eläkesäätiön sääntöjen 13 §:n (Vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeen rajoittaminen) 1 momentin mukaan näiden sääntöjen 8 §:n mukaisen vanhuuseläkkeen ja 11 §:n mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen määrä rajoitetaan siten, että se yhdessä
TEL:n ja lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelain (jäljempänä LEL), taitelijoiden ja eräiden erityisryhmiin kuuluvien työntekijäin eläkelain (jäljempänä TaEL) sekä merimieseläkelain (jäljempänä MEL) mukaisen, TyEL 92 ja 93 §:n mukaisesti vähennetyn, ilman TyEL 81 §:n mukaista kertakorotusta ja ilman TyEL 82 §:n mukaista muuntamista määräytyvän vanhuus- ja työkyvyttömyyseläkkeen,
TyEL:n, TyELVPL:n ja TyEL muut VPL:n mukaisen, TyEL 92 ja 93 §:n mukaisesti vähennetyn, ilman TyEL 81 §:n mukaista kertakorotusta ja ilman TyEL 82 §:n mukaista muuntamista määräytyvän vanhuus-, osittaisen varhennetun vanhuus-, työkyvyttömyys- ja työuraeläkkeen,
(…)
Ratkaisusuositus
Asiassa on kyse siitä, onko eläkesäätiöllä oikeus rajoittaa A:n lisäeläketurvan perusteella myönnettyä vanhuuseläkettä A:n työeläkelakien perusteella saadun työkyvyttömyyseläkkeen perusteella. Osapuolet eivät ole erimielisiä lisäeläkkeen laskennan perusteena olevista summista.
FINE toteaa, että työntekijän oikeus saada lisäeläkettä eläkesäätiöstä perustuu aina eläkesäätiön sääntöihin. Lisäeläkejärjestelyssä on kyse siitä, että työnantaja on eläkesäätiön kautta järjestänyt työntekijöilleen lakisääteisen työeläkejärjestelmän tuottamaa laajempia eläke-etuja eli täydentänyt työntekijöidensä lakisääteistä vähimmäiseläketurvaa. Eläkesäätiön sääntöjen perusteella lisäeläkkeellä pyritään siihen, että työntekijöiden lakisääteinen eläke ja siihen liittyvä lisäeläketurva yhdessä muodostavat eläkesäätiön säännöissä erikseen määritellyn suuruisen kokonaiseläketurvan.
Lisäeläkkeen luonne täydentävänä eläkkeenä vanhuuseläkkeen osalta ilmenee eläkesääntöjen 8 §:stä eläkeryhmään kahdeksan kuuluvien osalta 8 momentista. Sen mukaan vanhuuseläkkeen määrä on sen suuruinen, että se yhdessä tässä pykälässä mainittujen eläkkeiden sekä jäljempänä sääntöjen 13 §:ssä mainittujen eläkkeiden ja korvausten kanssa on 60 prosenttia säännöissä määritellystä eläkepalkasta. Näin ollen, jos eläkesäätiön toimintapiiriin kuuluva työntekijä saavuttaa säännöissä määritellyn kokonaiseläketurvan tason jo lakisääteisen työeläkejärjestelmän kautta eikä kokonaiseläketurvan täydentämistä siten tarvita, hänelle ei jää suoritettavaksi eläkesäätiön lisäeläkettä.
Työeläkevakuutusyhtiö on myöntänyt A:lle työeläkelainsäädännön mukaisen työkyvyttömyyseläkkeen 1.12.2018 alkaen. Eläkesäätiön sääntöjen 8 §:n 8 momentin ja 13 §:n mukaan mainittu eläke otetaan huomioon lisäeläkkeen mukaista vanhuuseläkettä laskettaessa. Eläkelaskelman 27.2.2020 mukaan A:n eläkepalkka on vuoden 2019 tasossa 2.709,39 euroa kuukaudessa, mistä summasta 60 prosentin suuruisen kokonaiseläkkeen määrä on 1.625,63 euroa kuukaudessa vuoden 2019 tasossa. Lakisääteisen työkyvyttömyyseläkkeen määrä on laskelman mukaan 2.092,12 euroa kuukaudessa. Eläkesäätiön sääntöjen mukaan eläke on yhdessä muiden eläkkeiden ja korvausten kanssa 60 prosenttia eläkepalkasta. Koska A:n lisäeläkkeen määrässä on vähennyksenä huomioitava A:n saama lakisääteinen työkyvyttömyyseläke, ei lisäeläkettä jää maksettavaksi, koska lakisääteinen työkyvyttömyyseläke ylittää A:n eläkesäätiön sääntöjen mukaisen vanhuuseläkkeen määrän. FINE katsoo, että eläkesäätiöllä on sääntöjensä 8 §:n ja 13 §:n perusteella oikeus rajoittaa A:n lisäeläkkeen määrää siten, että eläkettä vähentävänä tekijänä otetaan huomioon A:lle myönnetty lakisääteinen työkyvyttömyyseläke. Sanotun vähennyksen johdosta lisäeläkettä ei jää A:lle maksettavaksi.
Selvyyden vuoksi FINE toteaa, ettei sillä ole toimivaltaa käsitellä A:n ja hänen entisen työnantajansa välisiä, työsuhteeseen liittyviä asioita.
Lopputulos
FINE ei suosita muutosta eläkesäätiön päätökseen.
FINE
Vakuutus- ja rahoitusneuvonta
Jaostopäällikkö Laine
Esittelijä Ylönen