Haku

FINE-046633

Tulosta

Asianumero: FINE-046633 (2024)

Kategoria: Arvopaperinvälitystoiminta

Ratkaisu annettu: 10.06.2024

Onko pankin verkkopalvelun virheistä aiheutunut asiakkaalle korvattavaa vahinkoa? Kaupankäyntijärjestelmän toimimattomuus. Verkkopalvelu. Myyntitoimeksianto. Ulkomainen osake.

Tapahtumatiedot

Asiakas on osakeyhtiö, joka on tehnyt sijoituspalveluista sopimuksen pankin kanssa 28.1.2021. Asiakas on reklamoinut pankille verkkopalvelun toimintaan liittyen useita kertoja 19.3.2021 lähtien.

Asiakkaan valitus

Asiakas vaatii osakkeiden likviditeetin menetyksestä n. 10 % asiakkaan arvo-osuustilin arvosta eli 30.000 euroa. Lisäksi asiakas vaatii kirjanpidon lisäkustannuksista 80 euroa kuukaudessa 12 kuukaudelta eli 960 euroa.

Asiakas on esittänyt FINElle tehdyssä korvausvaatimuksessa, että pankin arvo-osuustilin toiminnassa on jatkuvia ongelmia, joita pankki korjaa. Laajat, toistuvat ja pysyväisluonteiset ongelmat ovat tiivistettynä seuraavat:

Pankin arvo-osuustilillä osakkeet menettävät likviditeettinsä. Keskeinen tekijä osakkeiden arvoa sijoituskohteena arvioitaessa on nimenomaan niiden likviditeetti. Koska ulkomaisten osakkeiden likviditeetti on selkeästi alentunut pankin arvo-osuustilillä, on tästä aiheutunut asiakkaalle suoraa vahinkoa osakkeiden arvon alenemisena sijoitusluokkana. Tuoreimpana esimerkkinä tästä on Albioma-yrityksen osake. Kun yritys lupasi maksaa osakkeenomistajille tietynlaisen osingon, pankin arvo-osuustili muutti osakkeen "bonukseksi", jolla ei ole likviditeettiä. Käytännössä pankki hävitti asiakkaan osakkeet, joilla käydään kauppaa pörssissä joka päivä, ja taikoi tilalle "bonuksen", jollaisen olemassaolosta muu maailma ei tiedä mitään. Samanlaisia osakkeiden likviditeetin katoamisia on tapahtunut vuoden aikana toistuvasti.

Koska pankin arvo-osuustili menettää toistuvasti kontaktin reaalimaailman osakekauppaan, arvo-osuustilin laskelmat osakkeiden arvosta ja niillä käytävistä kaupoista menevät sekaisin ja siten kokonaan pois käytöstä. Tämän takia asiakkaan ulkoinen kirjanpitäjä on joutunut tekemään toistuvasti ylimääräistä manuaalista työtä, kun pankin lupaamat arvo-osuustiliin liittyvät palvelut eivät ole toimineet. Kirjanpitäjä on laskuttanut nämä työt asiakkaalta, mistä on aiheutunut asiakkaalle suoraa taloudellisesta vahinkoa.

Asiakkaan aiemmat reklamaatiot pankille

Asiakas on Sijoituslautakunnalle tekemässään korvausvaatimuksessa viitannut pankille aiemmin tehtyihin reklamaatioihin, joissa on todettu seuraavaa:

Pankin arvo-osuustiliin liittyvissä palveluissa on jatkuvia virheitä ja ongelmia. Ongelmat ovat ilmenneet monella eri tavalla:
1) Ostettujen osakkeiden tiedot eivät ole näkyvissä tai niistä näytetään väärät tiedot.
2) Osakkeiden myyntiin käytetyt linkit / painikkeet eivät ole saatavilla.
3) Osakkeiden myyntitoimeksiannot eivät mene läpi osakkeiden välittäjille.
4) Osakeostojen tiedot ovat pitkiä aikoja näkymättömiä kirjanpitäjälle.
5) Arvo-osuustilin palvelujen veloitus on läpinäkymätöntä.

1) Ostettujen osakkeiden tiedot eivät ole näkyvissä tai niistä näytetään väärät tiedot.
Keväällä 2021 kävi ilmeiseksi, että kansainvälisten osakkeiden tiedot hävisivät toistuvasti näkyvistä. Esimerkiksi seuraavien osakkeiden tiedot olivat monta kuukautta pois näkyvistä kokonaan: Acciona S.A., Bausch Health Companies, Canadian Pacific Railway, Lonza Group AG ja Sika AG Reg.

Asiakas reklamoi asiasta 2.8.2021. Sen lisäksi, ettei yhtiöiden tiedot eivät ole näkyvissä, joistain yhtiöistä näytetään väärät tiedot. Asiakas reklamoi yhdestä esimerkistä 2.8.2021, kun yrityksen BONHEUR ASA SHS arvoksi väitettiin arvo-osuustilillä 216,00 NOK/20,67 EUR per osake, vaikka osakkeen arvo oli 2.8.2021 pörssien sulkeuduttua 283,00 NOK per osake.

2) Osakkeiden myyntiin käytetyt linkit/painikkeet eivät ole saatavilla.
Paitsi että osakkeiden tiedot eivät olleet näkyvissä, pankin palvelusivustolta puuttuivat myyntipainikkeet. Käytännössä nuo osakkeet eivät olleet siis myytävissä. Asiakas reklamoi asiasta 2.8.2021, ja pankki etsi kiertotien myydä osakkeet ilman myyntipainiketta. Pankki ei korjannut palvelua niin, että arvo-osuustilin sivustolle olisi tullut myyntipainikkeet näille osakkeille kuten kaikille muillekin osakkeille.

3) Osakkeiden myyntitoimeksiannot eivät mene läpi osakkeiden välittäjille.
Sen lisäksi, että osan osakkeista tiedot eivät näy ja niillä ei ole arvo-osuustilillä myyntipainiketta, niistä annetut myyntitoimeksiannot eivät mene osakkeiden välittäjille. Asiakas teki asiasta useamman reklamaation, ja hänelle annettiin ylimielisiä ja ristiriitaisia vastauksia: samassa vastauksessa todettiin toimeksiannon olleen jonossa, jonka purkamiseen meni monia tunteja, ja samalla todettiin, että toimeksiannot on automatisoitu ja ne käsitellään sekunnin murto-osassa. Käytännössä toimeksiannot käsitellään hyvin nopeasti, ja ruuhkaisempienkin osakkeiden käsittelyyn menee kiireisimpinäkin päivinä alle minuutti.

Tätä ongelmaa esiintyi useamman osakkeen kohdalla. 16.8.2021 ja 17.8.2021 DASSAULT SYSTEMES SE -osakkeen myynti ei onnistunut. Ensin pankin asiakaspalvelija vastasi, että kaupat toteutuivat myöhemmin, koska asiakkaan edellä oli ollut muita toimeksiantoja. Asiakkaan viestin jälkeen pankista kerrottiin, että kyseisen osakkeen kohdalla on ollut teknisiä ongelmia, jotka eivät välttämättä olleet pankin järjestelmässä.

Asiakas reklamoi 12.10.2021 siitä, ettei myyntitoimeksiantoa käsitelty. Asiakkaan myyntitoimeksiantoa 12.10.2021 SIKA AG:n osakkeesta ei toimeenpantu, vaikka osakkeen kurssi oli suurimman osan päivästä selkeästi raja-arvon yläpuolella. Pankista ilmoitettiin, että osakkeen välityksessä pankin sivustolla on ollut ongelmaa. Viikon päästä, 19.10.2021, asiakas yritti myydä SIKA AG:n osakkeet uudelleen, ja jälleen kävi niin, ettei toimeksianto mennyt lävitse. Pankista vastattiin, että pankin verkkopalvelussa oli osakkeella kaupankäynnissä tekninen häiriö viikolla 41–42, joka on korjattu.

Asiakkaan toimittamien kuvakaappausten takia pankki ei voinut enää väittää, ettei virheitä palveluissa ole, mutta pankki ei silti ota mitään vastuuta viikkoja ja kuukausia jatkuvista virheistä, joita se ei korjaa reklamaatioista huolimatta.

4) Osakeostojen tiedot ovat pitkiä aikoja näkymättömiä kirjanpitäjälle.
Asiakkaan ulkoisella kirjanpitäjällä on oikeus nähdä kaikki asiakkaan arvo-osuustilin tapahtumat ja tilastolliset yhteenvedot, jotta hän voisi tehdä ajantasaisen kirjanpidon vaivattomasti. Tässä on ollut jatkuvasti vaikeuksia, joista asiakas reklamoi pankille jo 15.3.2021. Välillä arvo-osuustilin tiedot näkyvät kirjanpitäjälle, välillä eivät. Viimeisin ongelma alkoi marraskuun 2021 lopussa. Asiakas reklamoi asiasta pankille 9.12.2021 ja uudelleen 16.12.2021. Reklamaatioista huolimatta asiaa ei korjattu, ja kirjanpitäjä joutui tekemään ylimääräistä työtä arvoltaan 75,33 euroa.

5) Arvo-osuustilin palvelujen veloitus on läpinäkymätöntä.
Asiakkaalta veloitetaan arvo-osuustililtä suoraan epämääräisiä summia. Esimerkiksi 7.12.2021 asiakkaan tililtä veloitettiin 20,89 euroa omaisuudenhoidosta ulkomaisia säilytyspalkkioita ajalla 1.–30.11.2021.

Palveluntarjoajan vastine

Arvo-osuustilillä olevien osakkeiden likviditeetistä

Asiakas on valituksessaan FINEIle todennut pankin arvo-osuustilillä olevien osakkeiden menettävän likviditeettinsä. Asiakas on nostanut esimerkkinä Albioma-osakkeen ja kertonut pankin arvo-osuustilin muuttavan osakkeen "bonukseksi". Ranskalaiset yhtiöt tarjoavat osakkeenomistajilleen mahdollisuuden osallistua ns. Loyalty Bonus -ohjelmaan, jossa osakkeenomistaja sitoutuu omistamaan Loyalty Bonus -osakkeet tietyn ajan, jonka jälkeen hän on oikeutettu tiettyihin etuihin. Loyalty Bonus -­ohjelma on osakkeenomistajille vapaaehtoinen ja asiakkaat ovat halutessaan voineet olla osallistumatta siihen.

Pankki on lähettänyt asiakkaalle tiedot ohjelman ehdoista, jonka mukaan ylimääräiseen osinkoon oikeuttavaan Loyalty Bonus -ohjelmaan osallistuvien osakkeenomistajien osakkeita säilytetään rekisteröitynä vähintään yli kaksi täyttä vuotta yhtäjaksoisesti. Saadakseen Loyalty Bonus -osingon ei rekisteröityjä osakkeita voi siirtää, myydä tai lainata tämän kahden vuoden aikana. Mikäli konversio kantaosakkeesta rekisteröityihin osakkeisiin tehtiin ennen vuoden 2021 loppua, on ne oikeutettu ylimääräiseen osinkoon ja mahdolliseen bonusantiin vuonna 2024. Mikäli osakkeenomistaja kuitenkin haluaa tuona kahden vuoden aikana myydä osakkeet, tulee rekisteröinti purkaa ja osakkeet konvertoida takaisin kantaosakkeeksi. Tällöin omistaja menettää ylimääräisen Loyalty Bonus -­osingon. Mahdolliset konvertointiin liittyvät kulut sekä muut kulut ja verot veloitetaan osakkeenomistajilta.

Edelleen asiakkaalle on ehdoissa kerrottu, että mikäli asiakas osallistuu ko. yhtiötapahtumaan, pankki ei arvioi rahoitusvälineen asianmukaisuutta taikka soveltuvuutta asiakkaalle. Tämän vuoksi asiakas vastaa yksin sijoituspäätöksensä ja rahoitusvälineitä koskevien toimeksiantojen taloudellisista seurauksista veroseuraamuksineen, eikä asiakas ole oikeutettu saamaan näistä aiheutuvista vahingoista tai tappioista korvausta pankilta. Osallistumalla yhtiötapahtumaan asiakas vastaa siitä, että asiakas on oikeutettu osallistumaan yhtiötapahtumaan sen ehtojen mukaisesti.

Asiakas on 7.12.2021 allekirjoittamallaan lomakkeella ilmoittanut pankille haluavansa konvertoida Albioman osakkeet rekisteröidyiksi osakkeiksi ja osallistua Loyalty Bonus -­ohjelmaan sekä samalla lomakkeella hyväksynyt edellä esitetyt ehdot. Asiakkaan tahdonilmaisun mukaisesti Albioman kantaosake on konvertoitu 4.1.2022 Loyalty Bonus -osakkeeksi, joka ei ole kaupankäynnissä. Mikäli asiakas ei olisi halunnut konvertoida Albioman omistuksiaan, asiakas olisi voinut ilmoittaa asiasta pankille tai olemalla vastaamatta tarjoukseen.

Koska asiakas on vapaaehtoisesti ja ilman pankista saatua kehotusta tai neuvoa ilmaissut tahtonsa konvertoida osakkeet ja hyväksynyt konversion ehdot, hänen vetoomuksensa koskien pankista johtuvaa osakkeiden epälikvidiyttä on perusteeton. Näin ollen pankki katsoo, että asiakkaan korvausvaatimus n. 10 % yhtiön arvo-osuustilin arvosta eli 30.000 euroa on perusteeton.

Asiakkaan ja pankin vastuut sekä pankin huolellisuusvelvoite

Pankin Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen ehtojen kohdan "Toimeksiantojen hoitaminen" mukaan pankin on hoidettava näiden ehtojen mukaiset velvollisuutensa huolellisesti ja ammattitaitoisesti. Mikäli pankki toimii vastoin tätä sopimusta ja aiheuttaa näin vahinkoa, pankki on velvollinen korvaamaan aiheuttamansa vahingon. Osapuoli ei vastaa toiselle sopijapuolelle aiheutuneesta välillisestä vahingosta. Lisäksi pankki ei vastaa asiakkaalle mahdollisesti aiheutuvasta taloudellisesta vahingosta, kuten esimerkiksi tulon menetyksestä, saamatta jääneestä tuotosta, kurssitappiosta, muissa sopimussuhteissa aiheutuvista häiriöistä, kolmannen osapuolen vaatimuksista taikka muusta pankin taholta vaikeasti ennakoitavasta vahingosta.

Pankki ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu kolmansilta tahoilta saadusta virheellisestä tai puutteellisesta tiedosta taikka siitä, että pankki ei saa kolmannelta osapuolelta tietoa.

Pankki ei vastaa markkinapaikan toiminnasta tai sen mahdollisesti asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta. Myös ylivoimainen este, kuten häiriö tietoliikenteessä tai tietojärjestelmässä, on sopimusehdoissa suljettu korvausvastuun ulkopuolelle.

Pankin Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen ehtojen mukaan asiakkaan ulkomaisia arvopapereita säilytetään pankin valitseman koti- tai ulkomaisen palveluntarjoajan hallussa (alisäilyttäjä). Alisäilyttäjän hallussa oleviin tileihin sovelletaan paikallista lainsäädäntöä. Ulkomaisiin arvopapereihin liittyvät asiakkaan oikeudet voivat siksi olla erilaiset kuin kotimaisiin arvopapereihin liittyvät oikeudet mm. kaupanselvityksen, tilikirjausten ja sijoittajansuojan ja muun lainsäädännön osalta.

Pankki ei vastaa vahingosta, joka asiakkaalle aiheutuu liikkeeseenlaskijan, alisäilyttäjän, keskusvastapuolen, arvopaperikeskuksen tai selvitysyhteisön virheestä taikka liikkeeseenlaskijalta, alisäilyttäjältä, keskusvastapuolelta, arvopaperikeskukselta, selvitysyhteisöltä tai alisäilyttäjältä saadusta virheellisestä tiedosta taikka saamatta jääneestä tiedosta. Pankki ei vastaa liikkeeseenlaskijalta tai sen asiamieheltä, keskusvastapuolelta, arvopaperikeskukselta, selvitysyhteisöltä tai alisäilyttäjältä saamiensa suoritusten oikeellisuudesta. Mikäli alisäilyttäjä peruuttaa suorittamansa maksun tai arvopapereiden siirron esimerkiksi virheellisen veron tai alisäilyttäjän virheen vuoksi, peruuttaa pankki maksun asiakkaalta veloittamalla asiakkaan rahatiliä tai poistamalla arvopaperit asiakkaan arvopaperisäilytyksestä.

Edelleen pankki ilmoittaa verkkosivuillaan:

Käydessäsi kauppaa kansainvälisillä osakkeilla huomioi seuraavat asiat:

  • kotimaisesta kaupankäynnistä poikkeavat kaupankäynti- ja säilytyskulut sekä mahdolliset selvityskulut
  • verotuskäytännöt ja euroalueen ulkopuolelle sijoitettaessa valuuttakurssiriski
  • mahdollisesti käytössä olevat pörssierät
  • kotimaan kaupankäynnistä poikkeavat toimeksiantojen pituudet sekä muut kyseiseen pörssiin kohdistuvat erityispiirteet.

Pankin Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen ehtojen mukaan asiakas voi antaa rahoitusvälineitä koskevia osto- tai myyntitoimeksiantoja suullisesti, kirjallisesti, pankin verkkopalvelun kautta tai muulla asiakkaan kanssa erikseen sovitulla tavalla. Pankki kirjaa suullisen toimeksiannon sisällön. Toimeksianto tulee voimaan, kun pankki on saanut riittävät tiedot, hyväksynyt sen ja ottanut sen vastaan.

Asiakas on kertonut pankille yhteydenotoissaan, että tiettyjä ulkomaalaisia osakkeita ei ole pystynyt myymään suoraan pankin arvo-osuustililtä tai osakkeiden tiedot eivät ole päivittyneet. Pankin asiakaspalvelu ja pankki asiakkaalle annetuissa vastauksissa on ohjeistanut asiakasta, että kaikkia osakelajeja ei oteta kaupankäyntiin pankin verkkosivuilla. Asiakasta on ohjeistettu vaihtoehtoisesti tekemään toimeksianto puhelimitse pankin asiakaspalveluun, jossa kauppa toteutetaan joko heti tai siirretään meklarin toteuttavaksi. Asiakkaalle on myös ohjeistettu, että jos osta / myy -painikkeet puuttuvat, mutta laji löytyy pankin verkkopalvelun kurssit ja markkinat -sivustolta, kauppaa voi käytä tätä kautta. Näistä vaihtoehtoisista myyntikanavista on kerrottu asiakkaalle myös verkkoviestitse pankin asiakaspalvelusta.

Asiakkaalle on myös erikseen todettu, että kaupankäynnissä on esiintynyt ja esiintyy ajoittain häiriötilanteita. Tämän vuoksi asiakasta on pyydetty olemaan mahdollisissa ongelmatilanteissa olemaan yhteydessä pankkiin puhelimitse, jotta pankki voi hoitaa osakekaupankäynnin meklarin kautta. Sijoituslautakunta on mm. tapauksessaan FINE-024738 vahvistanut, että palveluntarjoajalla on mahdollisuus rajoittaa verkkopalvelun toimimattomuudesta aiheutuvia vahinkoja ja että asiakkaan tulee olla yhteydessä palveluntarjoajaan muita keinoja käyttämällä, jos toimeksiantoa ei voi jättää verkkopankissa.

Asiassa ei ole osoitettu aiheutuneen vahinkoa pankin toimista johtuen. Lisäksi asiakas ei ole osoittanut yrittäneensä rajoittaa esittämäänsä vahinkoa esimerkiksi käyttämällä asiakkaalle ohjeistettuja vaihtoehtoisia palvelukanavia. Pankki on ohjeistanut asiakasta useita kertoja ja yksilöinyt vaihtoehtoisia palvelukanavia, joita asiakas voi käyttää ja asiakkaan voidaan näin ollen katsoa olleen näistä vaihtoehtoisista toimeksiantokanavista tietoinen.

Näin ollen pankki katsoo, että pankki on täyttänyt huolellisuusvelvoitteensa eikä asiakkaalle korvattavaa vahinkoa ole tapauksessa syntynyt.

Arvo-osuustilin raportit

Asiakas on antanut kirjanpitäjälle tiedonsaanti- ja käyttöoikeuden arvo-osuustililleen. Asiakkaan kirjanpitäjä on päässyt tarkastelemaan kaikkia niitä yhtiön raportteja, jotka kuuluvat asiakkaan säilytyksen piirin. Joidenkin osakkeiden kaikkia tietoja, esimerkiksi hankintahintaa, ei ole pankista riippumattomista syistä mahdollista saada raportille, jolloin raportilla näytetään vain luovutusaika ja luovutushinta. Tämän vuoksi luovutusvoittoraportille ei muodostu voitto / tappio -tietoa. Asiakkaalle on myös vastauksena asiakkaan yhteydenottoon kerrottu, että vuodenvaihteen raportit (Omaisuusote ja pääomatulot) eivät olleet muodostuneet 14.1.2022, vaan ne tulevat näkyviin tammikuun loppuun mennessä. Pankki on ohjeistanut asiakasta olemaan yhteydessä pankkiin saadakseen toivomansa muutokset raportteihin. Asiakkaan esittämät kirjanpitäjän lisätyöt eivät ole aiheutuneet pankin toiminnasta. Näin ollen asiakkaan korvausvaatimus 960 euroa kirjanpidon lisäkustannuksista 12 kuukaudelta on perusteeton.

Yhteenveto

Kokoavasti pankki katsoo, että asiakas ei ole esittänyt näyttöä siitä, että hänelle olisi syntynyt pankin toiminnasta johtuvaa välitöntä vahinkoa. Kaiken edellä esitetyn perusteella pankki katsoo, että pankki ei ole velvollinen korvaamaan asiakkaalle vahingonkorvauksena vaadittua summaa.

Selvitykset

Asiakas on toimittanut kuvankaappauksia mm. pankin verkkopalvelusta, osakekursseista ja arvo-osuuksien raportoinnista. Lisäksi asiakas on toimittanut kirjanpitäjältä saamiaan laskuja ja sähköpostin.

Asiakas on allekirjoituksellaan 7.12.2021 ilmoittanut haluavansa konvertoida ALBIOMA SA -osakkeensa rekisteröidyiksi osakkeiksi ja osallistua Loyalty Bonus -ohjelmaan. Asiakirjassa on kerrottu tarkemmin osakkeiden konvertoinnista.

Asiassa on lisäksi toimitettu pankin Säästämisen ja sijoittamisen sopimus, jonka asiakas on allekirjoittanut sähköisesti 28.1.2021, ja sopimuksen ehdot.

Ratkaisusuositus

Kysymyksenasettelu

Asiakkaan ja pankin välisen riitaisuuden ratkaisemiseksi Sijoituslautakunnan on arvioitava, onko pankin verkkopalvelussa ja raportoinnissa ollut sellaisia virheitä, joista on aiheutunut asiakkaalle korvattavaa vahinkoa.

Sovellettavat sopimusehdot

Pankin Säästämisen ja sijoittamisen sopimuksen Yleisten ehtojen Vastuunrajoitus-kohdan mukaan:

”Osapuoli ei vastaa toiselle sopijapuolelle aiheutuneesta välillisestä vahingosta.

Lisäksi pankki ei vastaa asiakkaalle mahdollisesti aiheutuvasta taloudellisesta vahingosta, kuten esimerkiksi tulon menetyksestä, saamatta jääneestä tuotosta, kurssitappiosta, muissa sopimussuhteissa aiheutuvista häiriöistä, kolmannen osapuolen vaatimuksista taikka muusta pankin taholta vaikeasti ennakoitavasta vahingosta.

Pankki ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu kolmansilta tahoilta saadusta virheellisestä tai puutteellisesta tiedosta taikka siitä, että pankki ei saa kolmannelta osapuolelta tietoa.

Pankki ei vastaa markkinapaikan toiminnasta tai sen mahdollisesti asiakkaalle aiheuttamasta vahingosta. Jos markkinapaikan toiminnasta aiheutuu asiakkaalle vahinkoa, pankki ryhtyy kohtuulliseksi katsottaviksi toimiin korvauksen perimiseksi markkinapaikalta markkinapaikan sääntöjen mukaan. Pankki maksaa viipymättä asiakkaalle kuuluvan osuuden saadusta korvauksesta."

Ehtojen Ylivoimainen este -kohdan mukaan:

”Osapuoli ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu ylivoimaisesta esteestä.

Ylivoimaisella esteellä tarkoitetaan sellaista seikkaa, joka estää sopijapuolen täyttämästä velvoitettaan ja on ennalta arvaamaton, sopijapuolen toimin torjumaton ja kausaalisessa syysuhteessa velvoitteen täyttämättä jättämiseen. Ylivoimainen este voi olla muun muassa häiriö sähkön jakelussa, tietoliikenteessä tai tietojärjestelmissä, tulipalo, luonnonmullistus, maanjäristys, sota, kapina ja lakko, työsulku tai muu työtaistelutoimenpide.

Osapuoli voi vedota ylivoimaiseen esteeseen vain, jos esteestä on ilmoitettu toiselle sopijapuolelle niin pian kuin se on ollut mahdollista tai sopijapuolella on muutoin ollut este tiedossa. Vastuusta vapautumisen edellytyksenä on lisäksi, että osapuoli on pyrkinyt mahdollisuuksien mukaan rajoittamaan toiselle osapuolelle aiheutuvaa vahinkoa.”

Sopimuksen arvopaperivälityksen ja kaupankäynnin ehtojen Pankin vastuu -kohdan mukaan:

”Pankki ei vastaa vahingosta, joka asiakkaalle aiheutuu liikkeeseenlaskijan, alisäilyttäjän, keskusvastapuolen, arvopaperikeskuksen tai selvitysyhteisön virheestä taikka liikkeeseenlaskijalta, alisäilyttäjältä, keskusvastapuolelta, arvopaperikeskukselta, selvitysyhteisöltä tai alisäilyttäjältä saadusta virheellisestä tiedosta taikka saamatta jääneestä tiedosta. Pankki ei vastaa liikkeeseenlaskijalta tai sen asiamieheltä, keskusvastapuolelta, arvopaperikeskukselta, selvitysyhteisöltä tai alisäilyttäjältä saamiensa suoritusten oikeellisuudesta.”

Asian arviointi

Likviditeetin menetys

Asiakas on vaatinut vahingonkorvausta esittämistään pankin verkkopalvelun häiriöistä, joista on aiheutunut arvo-osuustilillä olevien osakkeiden likviditeetin menettämistä. Asiakas on vaatinut korvauksena n. 10 % asiakkaan arvo-osuustilin arvosta eli 30.000 euroa.

Asiakas on Sijoituslautakunnalle esitetyn korvausvaatimuksen perusteeksi esittänyt esimerkkinä Albioma-yrityksen osakkeen likviditeetin menetyksen. Pankki on todennut, että Albioma on tarjonnut osakkeenomistajilleen mahdollisuuden osallistua ns. Loyalty Bonus -ohjelmaan, jossa osakkeenomistaja sitoutuu omistamaan Loyalty Bonus -osakkeet tietyn ajan, jonka jälkeen hän on oikeutettu tiettyihin etuihin. Asiakas on 7.12.2021 allekirjoittamallaan lomakkeella ilmoittanut pankille haluavansa konvertoida Albioman osakkeet rekisteröidyiksi osakkeiksi ja osallistua Loyalty Bonus -­ohjelmaan sekä hyväksynyt lomakkeella esitetyt ehdot. Sijoituslautakunta katsoo, että em. lomakkeella on selvästi todettu ohjelman ehdot ja asiakas on allekirjoituksellaan hyväksynyt ne.

Asiakas on FINElle tekemässään reklamaatiossa viitannut aiempiin pankille tekemiinsä reklamaatioihin, joissa asiakas on tuonut esiin erilaisia verkkopalvelun ongelmia ja virheitä. Pankki on asiakkaalle antamissaan vastauksissa antanut toimintaohjeita asiakkaalle vastaisuuden varalle, pyytänyt asiakkaalta tarkempia tietoja virheistä, esittänyt selvitystä virheiden syistä ja viitannut sopimusehtoihinsa pankin vastuiden osalta.

Asiakas ei ole esittänyt selvitystä siitä, miten näistä väitetyistä virheistä olisi aiheutunut asiakkaalle vahinkoa. Asiakas on esittänyt aiemmin pankille korvausvaatimuksena 300 euroa sijoitustoiminnan siirtämisestä aiheutuvista kuluista ja 650 euroa virheiden selvittämiseen kuluneesta ajasta ja siitä aiheutuneista ansionmenetyksistä. Asiakas ei ole Sijoituslautakunnalle tekemässään reklamaatiossa vaatinut näitä korvattavaksi, vaan on esittänyt korvauksena likviditeetin menetyksestä 30.000 euron korvausvaatimuksen.

Sijoituslautakunta toteaa, että asiakkaan korvausvaatimus osakkeiden likviditeetin menetyksestä on yksilöimätön ja yleisluontoinen. Lautakunta katsoo, että asiassa ei ole näytetty asiakkaalle aiheutuneen sellaista taloudellista vahinkoa, josta pankki olisi sopimusehtojen mukaan korvausvastuussa.

Kirjanpitäjän kulut

Asiakas on vaatinut korvausta siitä, että asiakkaan ulkoinen kirjanpitäjä on joutunut tekemään toistuvasti ylimääräistä manuaalista työtä, kun pankin lupaamat arvo-osuustiliin liittyvät palvelut eivät ole toimineet. Asiakas ei ole esittänyt ylimääräisen työn syystä muuta selvitystä kuin sen, että asiakkaan luovutusvoittolaskelman viimeisellä sivulla oleva Voitot yhteensä ja Tappiot yhteensä -kohdat ovat olleet tyhjät.

Pankin mukaan asiakas on antanut tiedonsaanti- ja käyttöoikeudet kirjanpitäjälle, minkä vuoksi kirjanpitäjä pääsee tarkastelemaan kaikkia niitä yhtiön raportteja, jotka kuuluvat säilytykseen. Eri tasoisiin säilytyksiin sisältyy erilaisia raportteja. Joidenkin osakkeiden kaikkia tietoja, esimerkiksi hankintahintaa, ei ole pankista riippumattomista syistä mahdollista saada raportille, jolloin raportilla näytetään vain luovutusaika ja luovutushinta.

Sijoituslautakunta katsoo, että asiassa on jäänyt näyttämättä pankin raportoinnissa olevan sellaista virhettä, josta olisi aiheutunut asiakkaalle vahinkoa.

Lopputulos

Sijoituslautakunta ei suosita korvausta.

Sijoituslautakunta oli yksimielinen.

SIJOITUSLAUTAKUNTA

Puheenjohtaja Norros
Sihteeri Heino

Jäsenet:
Kajala
Ovaska
Räty-Ivanov
Tapanila

Tulosta