Haku

FINE-022536

Tulosta

Asianumero: FINE-022536 (2020)

Vakuutuslaji: Lääkevahinkovakuutus

Ratkaisu annettu: 13.02.2020

Todennäköinen syy-yhteys Essure-implanttien asentamisen ja tämän jälkeen ilmenneiden oireiden välillä. Tuliko oireet korvata lääkevahinkona?

Tapahtumatiedot

Lääkevahinkoilmoituksen 17.10.2018 mukaan A:lle (s. 1975) tehtiin 16.12.2014 sterilisaatio Essure-implanteilla. Alle vuosi sterilisaation jälkeen A:lla alkoi ilmetä päänsärkyä ja turvotusta. Vähitellen tuli muitakin oireita, kuten painon nousua, kipuja vatsan alueella ja alaselässä, hampaiden kunnon romahdus, hiustenlähtöä, väsymistä, voimakasta uupumista, iho-oireita, nikkeliallergian pahentumista, ruoansulatusongelmia, muistiongelmia, näköhäiriöitä, pyörrytystä, aivosumua, yhdyntäkipuja ja tunnottomuutta. Kaikki oireet yhdessä estivät normaalin elämän ja työnteon, minkä lisäksi A:lle aiheutui runsaasti sairaudenhoitokuluja. A haki korvausta lääkevahinkovakuutuksesta.

Vakuutusyhtiö totesi korvauspäätöksessään, että oireilun korvaaminen lääkevahinkona edellyttää todennäköistä syy-yhteyttä lääkkeen käytön ja ilmenneiden oireiden välillä. Yhtiö totesi, että tämänhetkiset tutkimustulokset osoittavat, että nikkeliallergian esiintyminen on mahdollista, mutta harvinaista Essure-implanttien yhteydessä. Nikkeliallergian olemassaolo ei merkittävästi korreloi oireiden esiintymiseen, koska nikkeli ei vatsaontelossa ole kosketuksessa hien suoloihin, eikä sitä pidetä vasta-aiheena Essure-implanttien laitolle. Kuukautisten muuttumisen kivuliaiksi ja runsaiksi ei ole tutkimuksissa vahvistettu olevan yhteydessä Essureen, jos implantit ovat paikoillaan. Yhtiö katsoi, että A:n vatsaoireiden ja kipujen taustalla on todennäköisesti ollut gastriitti ja suoliston ärsytystila. Masennusoireita A:lla oli esiintynyt jo ennen Essure-implanttien laittoa, eivätkä saatavilla olevat tutkimukset tue Essuren ja masennusoireiden välistä yhteyttä. Masennus ja stressi saattoivat yhtiön mukaan selittää osan A:n oireista. Yhtiö katsoi, etteivät A:n moninaiset oireet olleet todennäköisesti aiheutuneet Essure-sterilisaatiosta. Tällä perusteella A:n korvaushakemus hylättiin.

Asiakkaan valitus

A ilmoittaa tyytymättömyytensä vakuutusyhtiön korvauspäätökseen ja pyytää asiassa Vakuutuslautakunnan ratkaisusuositusta. A toteaa, että korvattavaksi haetut oireet alkoivat Essure-implanttien asettamisen jälkeen. Kun A yhdisti oireet Essureen, hän pyysi implanttien poistoa. Välittömästi poistoleikkauksen jälkeen vatsan turvotus, aivosumu ja kivut katosivat. Päänsäryt helpottuivat ja uupumus ja väsymys katosivat muutamassa kuukaudessa. Iho-oireet hävisivät ja A pystyi jälleen syömään gluteenia sisältävää ruokaa normaalisti. Myös kuukautiset normalisoituivat.

A toteaa, ettei hän ole koskaan ollut masentunut. A oli syönyt vuosia Triptyliä päänsäryn estoon. Vuonna 2016 Triptyl pyrittiin lopettamaan ja tähän liittyi ahdistusoireita. Tuolloin määrättyä Cipralexia A ei koskaan edes aloittanut, vaan jatkoi Triptylin käyttöä. Tämä ei liity mitenkään Essuren aiheuttamiin oireisiin. Myöskään vakuutusyhtiön päätöksessä viitatut laktoosi-intoleranssi ja sappirakon polyypit eivät liity asiaan. Yhtiön väitteet raskaasta elämäntilanteesta eivät pidä paikkaansa. A:n elämäntilanteessa ei oireiden aikaan ollut muuta raskasta kuin Essuren aiheuttamat ongelmat.

Vakuutusyhtiön vastine

Vakuutusyhtiö toistaa vastineessaan aiemman kantansa.

Lääketieteellinen selvitys

Vakuutuslautakunnalla on käytössään A:ta koskevaa lääketieteellistä selvitystä ajalta 4.7.2014–24.10.2018.  

Kaupunginsairaalan gynekologin tekstin 16.12.2014 mukaan A:lle on tehty sterilisaatio Essure-menetelmällä. Tekstin 17.3.2015 mukaan implanttien on jälkitarkastuksessa todettu olevan paikallaan.

Terveyskeskuksen sairauskertomusmerkinnän 18.3.2015 mukaan A:lla on muutaman vuoden ajan ollut käytössä Triptyl-lääkitys päänsärkyjen estoon. Tekstin 23.9.2016 mukaan A on hakeutunut vastaanotolle päänsäryn vuoksi. A on lopettanut Triptylin käytön kolme viikkoa aikaisemmin. Nyt A:lla on ollut aiempaa vastaavaa päänsärkyä, johon on liittynyt ohimoilla ja otsalla ilmennyttä pistelyä, polttelua ja puristusta. Vastaanottopäivänä ja edellisenä päivänä on ollut kaulalla puristuksen tunnetta, kipua kainaloiden tai solisluiden kohdalla, silmäoireita, näön sumeutta ja kertaalleen kaksoiskuviakin. Buranasta ja Panacodista ei ole ollut apua. Oireiden vuoksi A on saanut paniikkioireita, joita on Triptylin käytön aikana ollut vähemmän. A:lle on tehty vastaanotolla BDI- (15 pistettä, lievä masennus) ja BAI-kyselyt (38 pistettä, vaikea ahdistus). A:lle on määrätty Cipralex- ja Triptyl-lääkitykset ja hänet on ohjattu depressiohoitajalle tilanteen kartoitukseen ja keskusteluihin.

Terveyskeskuslääkärin vastaanotolla 5.4.2017 A on tuonut esille silloin tällöin esiintyneet vihlaisevat alavatsakivut sekä vatsan turvotteluoireet. Vatsa on ajoittain iltaa kohden turvonnut reilusti. A:lle on ohjelmoitu verikokeet keliakian poissulkuun sekä laktoosigeenitesti. Merkinnän 18.4.2017 mukaan laboratoriokokeissa ei ole todettu muuta poikkeavaa kuin laktoosigeenitestissä löydös, ja A:lle on suositeltu vähälaktoosista tai laktoositonta ruokaa. Sairaanhoitajan merkinnän 26.6.2017 mukaan A on 24.6.2017 ollut päivystyksessä sappikivikohtauksen vuoksi ja saanut suonensisäisesti Litalginia, josta on ollut apua. Terveyskeskuslääkärin merkinnän 26.6.2017 mukaan A:lle on määrätty vatsakivun vuoksi Librax-lääke. Tekstin 13.9.2017 mukaan A:lla on keväästä alkaen esiintynyt ylävatsan kipukohtauksia, joissa kipu on pääsääntöisesti tuntunut navan yläpuolella. Litalgin on auttanut kipuun. Sappirakon ultraäänitutkimuksessa 11.9.2017 on nähty yksittäinen, 5 mm kokoinen polyyppi, joka ei lääkärin arvion mukaan selitä oireita. Kipujen taustalla on mietitty mahdollisesti gastriittia ja A:ta on ohjeistettu vähentämään kahvin juomista ja katsomaan ruokavaliotaan. A:sta on tehty konsultaatiopyyntö gastroenterologille.

Kaupunginsairaalan gynekologin tekstin 28.11.2017 mukaan A on tullut tutkittavaksi terveyskeskuslääkärin lähetteellä, koska on epäillyt Essure-sterilisaation jälkeen ilmenneen painonnousun, kuukautisten runsastumisen, yhdyntäkipujen ja alavatsakipujen ja alavatsan turvotuksen olevan yhteydessä Essureen. Sterilisaation jälkeen A on kokenut itsensä myös poikkeavan väsyneeksi ja on jaksanut olla töissä enää kolme tuntia vuorokaudessa. Vastaanotolla tehdyssä ultraäänitutkimuksessa Essure-implanttien on todettu olevan paikoillaan molemmin puolin. A on toivonut implanttien poistoa ja hänelle on selvitetty poistotoimenpiteen kulku ja riskit.

Terveyskeskuslääkärin puhelinkontaktimerkinnän 21.12.2017 mukaan A:lla on ilmennyt heitättävää huimausta, jonka vuoksi hän on käynyt päivystyksessä. Tuolloin ei ole todettu neurologisessa statuksessa poikkeavaa eikä kaatavaa huimausta. Selkä on ollut jumissa, mutta ischias-tyyppisiä oireita ei ole todettu. Käsiä on puuduttanut, mutta mitään voimapuutoksia ei ole todettu. A:lle on tehty fysioterapialähete ja määrätty kipulääkkeeksi tarvittaessa Panadol sekä lihaksia rentouttamaan yöksi Sirdalud. Nännipihan alueella rinnassa on esiintynyt kutiavaa ihottumaa ja A on raapinut sitä rikki. Ihottumaan on määrätty Hydrocortisonia ja Skin Cure -rasvaa ja kutinaa tarvittaessa Cetiriziniä. Terveyskeskuslääkärin vastaanotolla 4.4.2018 on lisätty Triptyl-lääkkeen annostusta uudelleen alkaneiden päänsärkyjen vuoksi ja lisäksi on aloitettu Indometin. Vatsansuojalääkkeeksi ja mahdollista refluksioiretta helpottamaan on aloitettu Somac. Vastaanotolla 18.4.2018 A on muiden asioiden ohella tuonut esiin vatsavaivat, joiden lääkäri on arvioinut sopivan ärtyvän suolen oireyhtymään.

Hammashoidon kertomusten 31.1.2017–5.11.2018 mukaan A:ta on hoidettu useiden hampaiden lohkeamien ja hampaiston tulehdusten vuoksi. Paikkaushoitojen lisäksi hampaisiin on tehty juurihoitoja. Hammas D. 46 on poistettu 23.5.2017. Terveyskeskuslääkärin korva-, nenä- ja kurkkutautien poliklinikalle 20.4.2018 tekemän lähetteen mukaan A on tupakoinut askin päivässä 30 vuoden ajan.   

Toimenpidekertomuksen 22.5.2018 mukaan A:lle on tehty munanjohtimien ja Essure-implanttien poisto vatsaontelon tähystyksessä. Merkinnän 3.7.2018 mukaan toimenpiteen yhteydessä otetuissa kudosnäytteissä on todettu munatorvissa reaktiivista muutosta implantteihin liittyen eli fibroosia ja tulehdusta, mutta ei muuta poikkeavaa.

Ratkaisusuositus

Kysymyksenasettelu

Asiassa on kysymys siitä, tuleeko A:lla Essure-implanttien asettamisen jälkeen ilmenneet moninaiset oireet korvata Essuren aiheuttamana lääkevahinkona.

Sovellettavat vakuutusehdot

Lääkevahinkovakuutuksen ehtojen (voimassa 1.1.2017 alkaen) kohdan 2 (Lääke) mukaan (…) lääkkeellä tarkoitetaan myös lääkemääräyksellä toimitettavaa tai terveydenhuollon ammattilaisen toimenpidettä vaativaa kehon sisäistä ehkäisyvalmistetta. (…)

Ehtojen kohdan 4 (Lääkevahinko) mukaan lääkevahingolla tarkoitetaan ruumiillista sairautta tai vammaa tai psyykkistä sairautta, jonka vahingonkärsineen käyttämä, ehtojen kohdassa 2 tarkoitettu lääke on todennäköisesti aiheuttanut. (…)

Asian arviointi

Lääkevahinkovakuutuksesta korvataan henkilövahinko, jonka vahingonkärsineen käyttämä, vakuutusehtojen tarkoittama lääke on todennäköisesti aiheuttanut. Tämä tarkoittaa, että vahingolla voi olla useita mahdollisia syitä, mutta lääkkeen käyttö on kaikki syyt kokonaisuutena huomioiden todennäköisin. Syy-yhteyden arvioinnissa otetaan huomioon lääkkeellä hoidettava sairaus tai vamma, korvauksen hakijan muut sairaudet ja kokonaisterveydentila, hänen saamansa hoito ja hoitotoimenpiteet sekä kyseinen lääke ja muu mahdollinen lääkitys. Syy-yhteys arvioidaan lääketieteellisen tietämyksen ja kokemuksen perusteella. Pelkästään ajallinen yhteys eli se seikka, että oireet ovat ilmaantuneet lääkkeen käytön aikana tai pian käytön jälkeen, ei riitä todistamaan lääkkeen käytön ja vahingon välistä todennäköistä syy-yhteyttä.

Vakuutuslautakunnan käyttöön toimitettujen selvitysten mukaan A:lle on tehty Essure-sterilisaatio 16.12.2014. A on vaatinut lääkevahinkovakuutuksesta korvattavaksi moninaisia sterilisaation jälkeen ilmenneitä tai pahentuneita oireita, kuten hiustenlähtö, turvotus, painonnousu, nikkeliallergian paheneminen, päänsäryt, selkäkivut, muistin heikkeneminen ja ”aivosumu”, kuukautisten runsastuminen, yhdyntäkivut, hammasongelmat, uupumus ja iho-oireet.

Vakuutuslautakunta toteaa, että osalle A:n moninaisista oireista löytyy kilpailevia syitä. Esimerkiksi päänsärystä A:n on kuvattu kärsineen jo ennen Essure-implanttien laittoa ja hampaistossa on todettu runsaasti tulehdusmuutoksia. Lautakunta katsoo, etteivät Essure-implantit ole näitä kilpailevia syitä todennäköisempiä oireiden aiheuttajia. Muiden A:n kokemien oireiden syy-yhteys Essure-implantteihin ei lautakunnan käsityksen mukaan ole niin todennäköinen, että kyseessä olisi lääkevahinkovakuutuksen ehtojen mukaan korvattava lääkevahinko. Vakuutuslautakunta pitää vakuutusyhtiön kielteistä korvauspäätöstä vakuutusehtojen mukaisena.

Lopputulos

Vakuutuslautakunta ei suosita muutosta vakuutusyhtiön korvauspäätökseen.

Vakuutuslautakunta oli yksimielinen.


VAKUUTUSLAUTAKUNTA

Puheenjohtaja Norio
Sihteeri Laine

Jäsenet:
Jokelainen
Järvinen
Mervaala
Soinila

Tulosta