Haku

FINE-011143

Tulosta

Asianumero: FINE-011143 (2018)

Kategoria: Sijoitusrahastotoiminta

Ratkaisu annettu: 28.06.2018

Sijoitusrahasto. Rahaston lunastaminen. Minkä päivän arvon mukaan asiakkaan rahasto-osuudet lunastetaan?

Tapahtumatiedot

Asiakas jätti rahaston lunastustoimeksiannon 15.2.2018 klo 13.00.10. Rahasto lunastettiin seuraavan pankkipäivän arvoon.

Asiakkaan vaatimukset ja palveluntarjoajan kanta

Asiakas on valituksessaan katsonut, että palveluntarjoaja on verkkosivuillaan luvannut, että klo 13 mennessä jätetty toimeksianto toteutetaan saman päivän kurssiin. Asiakas katsoo, että kymmentä sekuntia yli klo 13 jätetty toimeksianto on tehty klo 13 mennessä.

Palveluntarjoaja on katsonut, että verkkosivuilla mainitun mukaisesti toimeksiannon lopullinen kurssi määräytyy silloin, kun rahastoyhtiö toteuttaa kaupan eikä palveluntarjoaja voi vaikuttaa tähän. Palveluntarjoaja lähettää lunastustoimeksiannot rahastoyhtiölle samana pankkipäivänä, kun toimeksianto syötetään kaupankäyntijärjestelmään, mikäli toimeksianto on syötetty ennen kello 13.00.

Ratkaisusuositus

FINE katsoo, että palveluntarjoajan käyttämä sanonta ”klo 13 mennessä” tarkoittaa yleisen kielenkäytön mukaisesti sitä, että toimeksianto on tullut jättää ennen klo 13.00 tai joka tapauksessa viimeistään klo 13.00. Erityisesti sähköisessä kaupankäynnissä sekunnillakin voi olla ratkaiseva merkitys. Tämä tarkoittaa sitä, että klo 13.00.10 jätetty toimeksianto ei ollut jätetty klo 13 mennessä.

Lopputulos

FINE katsoo, että asiakkaan rahasto-osuuksien lunastaminen vasta seuraavan pankkipäivän kurssiin on ollut asianmukaista. FINE ei suosita korvausta.

FINE

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Johtava neuvonantaja Raulos
Esittelijä 
Heino

Tulosta