Haku

Autoilun bonusjärjestelmissä on eroja

Vuoden alussa voimaan astunut uusi liikennevakuutuslaki on tehnyt eroja vakuutusyhtiöiden tarjoamiin bonusjärjestelmiin. FINEn uusi vertailu osoittaa, että eroja on niin lähtö- kuin maksimibonuksissakin sekä siinä, miten bonuksia menetetään vahinkojen satuttua.

FINEn vertailu selvittää liikennevakuutusten bonusjärjestelmien eroja kotimaisissa vakuutusyhtiöissä. Yhtiöiden välillä on eroja lähinnä lähtö- ja maksimibonuksissa sekä vahinkotilanteiden bonusmenetyksissä. Uutta on myös mahdollisuus useamman auton hinnoitteluun samalla bonuksella. Vertailun tiedot koskevat yksityishenkilöiden henkilöautojen vakuuttamista.

Vuoden 2017 alussa voimaan tulleen uuden liikennevakuutuslain myötä vakuutusyhtiöillä on entistä laajemmat mahdollisuudet kehittää liikennevakuutuksiin uusia bonusjärjestelmiä. Markkinoilla olevissa tuotteissa on jo eroja.

”Vakuutuksenottajalla on nyt esimerkiksi yhden vahinkohistorian perusteella mahdollista saada jopa kaikkiin omistamiinsa autoihin täydet bonukset sen sijaan, että niitä joutuisi kerryttämään joka autoon erikseen. Lähtöbonukset vaihtelevat eri yhtiöissä 0-40 % välillä ja maksimibonuksissa on eroja”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta sanoo.

Tuotteissa on vaihtelua myös siinä, miten paljon bonukset kasvavat vuodessa.

Eroja eri vakuutusyhtiöiden välillä on lisäksi siinä, miten vahinko vaikuttaa bonukseen ja vaikuttaako se yhteen vai useampaan autoon. Vahingon vaikutus bonukseen vaihtelee 0-30 %:n välillä yhtiöissä. Ensimmäinen vahinko ei välttämättä vaikuta bonukseen lainkaan jos autolla on ajettu riittävän kauan ilman vahinkoja. Se, miten pitkään autolla tulee ajaa vahingoitta jotta olisi oikeutettu ns. bonusturvaan, vaihtelee yhtiöittäin.

”Omia liikennevakuutuksiaan on hyvä tarkastella ja kilpailuttaa aika ajoin, etenkin nyt kun uuden lainsäädännön myötä yhtiöissä tehdään jatkuvaa tuotekehitystä. Pelkät bonusprosentit eivät kerro lopputulosta, vaan vasta oman auton vakuutuksen hinta osoittaa edullisuuden. Huomioitavaa on myös se, että liikennevakuutuksista korvataan edelleen samoja vahinkoja kuin aiemminkin. Lakiin perustuvan liikennevakuutusturvan sisältöön ei ole tullut juurikaan muutoksia”, Salo jatkaa.

Uusi liikennevakuutuslaki ei vaikuta kaskovakuutuksiin. Vertailussa on mukana myös kaskovakuutusten bonusvertailu.

Lue vertailu: Liikennevakuutusten bonusvertailu 2017

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!