Haku

Ranne rikki, kylkiluu murtunut – tapaturma vai ei?

Asiakkaat miettivät, miksi he eivät saa korvauksia yksityistapaturmavakuutuksestaan. Erityisesti kysymyksiä on herättänyt se, mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa.

FINEn asiantuntija Mira Aarteen mukaan tapaturman määritelmää on toisinaan vaikea ymmärtää.

"Ongelma on usein se, että asiakas kokee tilanteen tapaturmaksi, vaikka niin ei kuitenkaan ole. Asiakkaat ihmettelevät, mikä on ulkoinen tekijä tapaturmassa. Jos vamman aiheuttaa selkeästi lihasten venyttelyyn tarkoitettu putkirulla, pelitilanteessa keilapallo tai jumpatessa kuntopallo niin miten ihmeessä se ei muka olisi ulkoinen tekijä?", Aarre sanoo.

Vastaus riippuu siitä, mitä asiakkaalle on tapahtunut. Jos keilapallo tipahtaa varpaalle niin kyllä - ulkoinen tekijä on varpaan murskannut. Aina näin ei kuitenkaan ole, vaan ratkaisevaa on se, mitä kahvakuulalla taikka muulla välineellä oli tekemässä.

”Tapaturmassa ratkaisevaa ei koskaan ole seuraus, joka voi olla merkittäväkin toiminnanvajaus, vaan se, onko asiakkaalle sattunut vakuutusehdoissa tarkoitettu tapaturma. Kaikki tapaturmaksi miellettävät tilanteet eivät ole tapaturmia. Korvattavaksi hyväksyttävät tapaturmat määritellään vakuutusehdoissa tarkasti. Muut, kuin tämän määritelmän mukaiset vahingot eivät oikeuta korvauksen saamiseen. Viime kädessä muutoksenhaussa ratkaistaan, onko tapaturmassa ollut ulkoista tekijä vai ei", Aarre painottaa.

Seuraavissa tapaturma-asioita sisätävissä ratkaisusuosituksissa on tarkasteltu ulkoisen tekijän määritelmää ja pohditaan tapaturman käsitettä:

FINE-012571 Kylkiluu murtui foam rollerilla rullatessa

https://www.fine.fi/ratkaisutietokannat/ratkaisu/fine-012571.html?q=&asiasanat=&n=FINE-012571&category=Vakuutuslautakunta&kategoria=&asiaryhma=&vakuutuslaji=&lakipykalat=&ratkaisun_antaja=&date_from=&date_to=&elem_id=1

VKL 482/13 Keilaamisen yhteydessä syntynyt rannevamma

VKL 194/14 Olkanivel meni sijoiltaan kuntopalloa heitettäessä

Lue myös Mira Aarteen uusin blogi: Klassikon paluu. Siinä avataan lisää tapaturman käsitettä esimerkkitapauksin.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia