Haku

Uutiset ja tiedotteet

  Oppaat

   Autoilijan tärkeimmät vakuutukset ja mitä ne kattavat?

   Autoilijan tärkeimmät vakuutukset ovat lakisääteinen liikennevakuutus ja vapaaehtoinen autovakuutus eli kaskovakuutus.

   Liikennevakuutus on pakollinen vakuutus, josta korvataan liikennevahingon syyttömän osapuolen henkilö- ja omaisuusvahinkoja, esimerkiksi sairaanhoitokuluja ja vaurioituneen auton korjauskustannuksia. Liikennevakuutus korvaa myös syyllisen osapuolen henkilövahinkoja, mutta ei ajoneuvon vaurioita, vaan niitä voidaan korvata syyllisen osapuolen omasta kaskovakuutuksesta.

   Ilman liikennevakuutusta autolla ei saa ajaa. Ajoneuvon uuden omistajan tai haltijan on otettava liikennevakuutus hankkimalleen ajoneuvolle seitsemän päivän kuluessa sen ostopäivästä. Jos ajoneuvossa ei ole edellisen omistajan voimassa olevaa liikennevakuutusta tai se ostetaan joltain muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta (ns. väliomistajalta), liikennevakuutus on otettava heti ostopäivänä. Jos autolla ei ajeta lainkaan, sen voi ottaa pois liikennekäytöstä, jolloin vakuutusmaksuja ei tältä ajalta tarvitse maksaa, mutta on myös muistettava, ettei autolla saa ajaa.

   Kannattaako kaskovakuutus kuitenkin ottaa?

   Kaikkien vakuutusten kohdalla tulee jokaisen ensin itse miettiä, miten kattavaa turvaa haluaa vahinkojen varalle ja mitä siitä on valmis maksamaan. Kaskovakuutuksen voi ottaa laajempana tai suppeampana sen mukaan kuinka kattavaa vakuutusturvaa haluaa.

   Jos auton arvo on alhainen ja auto on vanha, laaja kaskovakuutus ei ehkä kannata, koska laajan kaskovakuutuksen hinta on yleensä vähintään muutamia satoja euroja vuodessa. Uudemmissa autoissa laaja kaskovakuutus yleensä on hyvä olla, sillä pienetkin vahingot voivat aiheuttaa suuria korjauskuluja. Rahoitusyhtiöt yleensä edellyttävät laajaa kaskovakuutusta, jos auto ostetaan rahoituksella.

   Suppeammat kaskovakuutukset korvaavat tyypillisesti ainakin hirvieläin-, palo- ja varkausvahinkoja. Laajemmat kaskovakuutukset korvaavat näiden lisäksi erilaisia törmäysvahinkoja, esimerkiksi kolaroinnista aiheutuneita peltivaurioita. Laajoissa kaskovakuutuksissa voi olla mukana myös monenlaisia muita vakuutusturvia, esimerkiksi sijaisautovakuutus.

   Vertaile vakuutuksia ja tutustu laskureihin netissä

   Vakuutusyhtiöillä on nettisivuillaan laskureita, joilla voi selvittää kaskovakuutuksen kattavuuden ja hinnan. Useimmiten vakuutuksen sisältö avautuu parhaiten tuoteselosteesta tai -oppaasta, jossa kerrotaan pääkohdat helpommin ja ymmärrettävämmin kuin varsinaisissa vakuutusehdoissa.

   Vakuutuksen hintaan vaikuttaa myös bonus, joka on alennus vakuutusmaksuista. Mitä turvallisemmin ajat, sitä edullisempi vakuutus on. Sekä kasko- että liikennevakuutuksessa olevien bonusten pääperiaate on sama, eli vahingottomat vuodet alentavat vakuutusmaksua, kun bonusprosentti nousee.

   Uutisen asiantuntijana on FINEn vakuutusasiantuntija Hanna Salo. Kuuntele myös IhanFINE -podcastin jakso, jossa Hanna selventää auton vakuuttamisen periaatteita, bonuksia ja törmäysvahinkojen selvittelyä. Podcastiin täältä >>,

   Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

   Palaute julkaisusta

   Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

   Kiitos!

   Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

   Muuta evästeasetuksia