Haku

5/159/87

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 5/159/87

Ratkaisu annettu: 08.05.1987

Lausunnonpyytäjä: Vakuutusyhtiö

Vakuutusehdot: Tiekuljetuksen yleiset vakuutusehdot 1979

Tapahtumatiedot

Rahdinkuljettaja otti joulukuussa 1985 kuljetettavakseen 700 kartonkia viihde-elektroniikkaa, puhelimia ym. Düsseldorfista Saksan Liittotasavallasta. Tavaran vastaanottajaksi oli merkitty helsinkiläinen tukkuliike. Tavaraa luovutettaessa todettiin erästä puuttuvan viisi kartonkia. Vakuutusyhtiö korvasi vahingon ja esitti regressivaatimuksen rahdinkuljettajalle, jonka vakuutusyhtiö torjui vaatimuksen. Rahdinkuljettajan vakuutusyhtiö perusteli kannanottoaan sillä, että kannevalta oli menetetty reklamaation myöhästymisen takia.

Lausunnonpyytäjän kanta

Vakuutusyhtiö katsoo, että kyseessä on kokonaisen kuljetusyksikön puuttuminen eli tavaran täydellinen katoaminen. Tällaisessa tapauksessa reklamaatiota ei tarvitse lainkaan tehdä eikä kannevaltaa näin ollen olisi menetetty.

Lausuntopyyntö

Vakuutusyhtiö pyytää lautakunnan lausuntoa siitä, onko kyseessä tavaran väheneminen vai katoaminen.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Lautakunta toteaa asiakirjoista käyvän ilmi, että tavaran lähettäjä on kuljetettavasta 700 kartonkia käsittävästä viihde-elektroniikkaerästä toimittanut kolme 10.12.1985 päivättyä laskua, jotka käsittävät kaikki 700 kartonkia. Tämän perusteella on katsottava, että ainakaan tavaran lähettäjä ei ole käsitellyt viisi kartonkia käsittänyttä tavaraerää erillisenä yksikkönä. Tähän nähden, ja koska koko 700 kartonkia käsittänyt tavaraerä oli osoitettu samalle vastaanottajalle, lautakunta katsoo, että se on katsottava yhdeksi kokonaisuudeksi. Tällöin viiden kartongin puuttumista on pidettävä tavara vähentymisenä, joka puolestaan edellyttää reklamaatiota TKSL 40 §:n mukaan.

Koska tavaran vastaanottaja ei ole esittänyt muistutuksia TKSL 40 §:n 1 momentin säätämän seitsemän päivän kuluessa vastaanottamisesta lukien, lautakunta katsoo, että tavaran vastaanottaja on menettänyt kannevaltansa myöhästyneen reklamaation johdosta ja että rahdinkuljettajaa ei voida pitää vastuussa tavaran katoamisesta.

Päätös oli yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia