Haku

5/124/85

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 5/124/85

Ratkaisu annettu: 26.08.1985

Tapahtumatiedot

Rahdinkuljettaja suoritti 15.1.1985 asiakkaansa koti-irtaimiston muuttokuljetuksen kadulta A kadulle B Helsingissä. Kuljetuksen yhteydessä kaksi muuttolaatikkoa kaatui, jolloin niihin pakatut astiastot osittain vaurioituivat ja kaiken kaikkiaan 21 yksittäistä astiaa särkyi. Näistä yhdeksän astiaa oli kahden sellaisen astiaston osia, joihin ei enää ole saatavissa täydennysosia.

Lausunnonpyytäjän kanta

Vakuutusyhtiö on suorittanut vahingosta TKSL 32 §:n mukaisena enimmäiskorvauksena 50 markkaa tavaran kokonaispainosta puuttuvaa kiloa kohti laskettuna rikkoutuneiden astioiden yhteenlasketun painon perusteella.

Lausuntopyyntö

Vakuutusyhtiö pyytää lautakunnan lausuntoa siitä, tuleeko TKSL 32 §:n mukainen enimmäiskorvaus laskea rikkoutuneiden esineiden painon perusteella vai tuleeko koko astiastoa pitää tavarana ja laskea astiastoja koskevat enimmäiskorvaukset erikseen kummankin astiaston kokonaispainon perusteella.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Lautakunta toteaa, että TKSL 32 §:n pääsäännön mukaan tavaran vähentymisestä suoritettava korvaus on laskettava tavaran arvon mukaan, joka sillä oli kuljetettavaksi otettaessa paikkakunnalla, jossa se otettiin kuljetettavaksi. Arvo lasketaan tavaran käyvän arvon mukaan. Saman lainkohdan 2 momentin mukaan on rahdinkuljettajan vastuu kuitenkin kotimaisessa kuljetuksessa rajoitettu 50 markkaan tavaran kokonaispainosta puuttuvaa kiloa kohti.

Koska kysymyksessä on muuttokuljetus, jossa tavarana on pidettävä koti-irtaimistoa sellaisenaan, lautakunta katsoo, että korvauksen enimmäismäärä lasketaan muuttokuorman kokonaispainon perusteella.

Päätös oli yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia