Haku

3/219/91

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 3/219/91

Ratkaisu annettu: 21.03.1991

Lausunnonpyytäjä: Vakuutusyhtiö

Rahdinkuljettaja: Kuljetusliike

Vahingonkärsinyt: Lähettäjä

TAPAHTUMA

Rahdinkuljettaja on 8.5.1990 ottanut kuljetettavakseen 9.000 kg kananrehua. Kuljettaja suoritti kuljetuksen ja kuorman purkamisen aikaisemman käytännön mukaisesti. Rahdinkuljettajalle on myöhemmin ilmoitettu, että rehu oli purettu väärän kanalan siiloon ja että purettu rehu oli sekoittunut siilossa olleeseen rehuun. Rehujen sekoittuminen teki niistä käyttökelvottomia. Rahdinkuljettaja on aikaisemmin kuljettanut kananrehua vastaanottajan kummankin kanalan siiloon. Kysymyksessä olevan toimituksen kuljettaja ei ollut tietoinen, että oli olemassa toinenkin kanala.

Lausuntopyyntö

Lautakunnalta on pyydetty lausuntoa siitä, onko rahdinkuljettaja vastuussa tapahtuneesta vahingosta tiekuljetussopimuslain perusteella.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Tiekuljetussopimuslain 27 §:n 1 momentin mukaan rahdinkuljettaja on vastuussa tavaran katoamisesta, vähentymisestä tai vahingoittumisesta sen kuljetettavaksi ottamisen ja luovuttamisen välisenä aikana.

Lain 28 §:n 1 momentin mukaan rahdinkuljettajalla ei kuitenkaan ole tällaista vastuuta, jos hän näyttää, että tavaran vahingoittuminen on johtunut lähettäjän tai vastaanottajan virheestä.

Vahinko on syntynyt siitä, että tavara on purettu väärään siiloon.

Lähettäjä ei ole esillä olevassa tapauksessa antanut rahdinkuljettajalle riittäviä ohjeita siitä, mihin tavara on purettava.

Lautakunta toteaa, että rahdinkuljettajalla ei ole tiekuljetussopimuslaissa tarkoitettua vastuuta tapahtuneesta vahingosta.

Päätös oli yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA