Haku

22/141/85

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 22/141/85

Ratkaisu annettu: 24.01.1986

Lausunnonpyytäjä: Vakuutusyhtiö

Vakuutusehdot: Tiekuljetuksen yleiset vakuutusehdot 1979

Tapahtumatiedot

Lähettäjä lähetti 15.7.1985 kahdeksan 12 metrin mittaista kaukolämpöputkea Helsingistä Ilmajoelle. Rahdinkuljettajan autonkuljettaja kuormasi yksin putket taivuttaen ne kuormausvaiheessa kaksin kerroin saadakseen ne mahtumaan kuormatilaan. Vastaanotettaessa putket todettiin litistyneiksi taivutuskohdistaan. Polyeteeniputken sisällä oli kuparinen 54 mm:n putki. Rahtikirjaan oli kuljetusohjeiden kohtaan merkitty: "Huom! Putket käsiteltävä varovasti".

Lausunnonpyytäjän kanta

Vakuutusyhtiön kannan mukaan tiekuljetusvakuutus ei kata vahinkoa, jossa autonkuljettaja nimenomaisista varotuksista huolimatta aiheuttaa vaurion kuljetettavalle kuormalle, tässä tapauksessa kaukolämpöputkille taivuttelemalla niitä siten, että niiden vaurioituminen on erityistä asiantuntemusta vailla olevan henkilönkin ennakoitavissa. Vakuutusyhtiön mukaan tietoisuus siitä, että jokin teko todennäköisesti aiheuttaa vakuutustapahtuman, katsotaan törkeäksi huolimattomuudeksi, jolloin korvaus tiekuljetuksen yleisten vakuutusehtojen kohdan 1.4.3.2 mukaan evätään tai sitä vähennetään.

Lausuntopyyntö

Vakuutusyhtiö pyytää lausuntoa siitä, onko yhtiö tiekuljetuksen yleisten vakuutusehtojen kohdan 1.4.3.2. mukaan velvollinen korvaamaan putkien vaurioitumisesta aiheutuneen vahingon.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Lautakunta toteaa, että asiakirjaselvityksen mukaan kuljetettujen kaukolämpöputkien pienin taivutussäde on 2 mm (kuparisen sisäputken halkaisija 54 mm). Huomioon ottaen rahtikirjaan tehdyn kuljetusohjeen käsitellä kuljetettavia putkia varovasti sekä autonkuljettajan kuljetusliikkeelle kuljettajan vahinkoilmoituslomakkeella tekemän ilmoituksen 31.10.1985, jonka mukaan hän lastausvaiheessa ei tiennyt, että kyseisten muoviputkien sisällä on messinkiputkea ja sen, että kuljettaja toimillaan oli aiheuttanut putkien litistymisen käyttökelvottomaksi, lautakunta toteaa, että tapaukseen voidaan soveltaa tiekuljetuksen yleisten vakuutusehtojen kohtaa 1.4.3.2.

Tiekuljetusvakuutuksen myöntänyt lausunnonpyytäjä ei ole velvollinen korvaamaan putkien vaurioitumisesta aiheutunutta vahinkoa, jonka on katsottava johtuneen vakuutuksenottajan törkeäksi luonnehdittavasta varomattomuudesta kuljetettavaa tavaraa kuormattaessa.

Päätös oli yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia