Haku

21/38/81

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 21/38/81

Ratkaisu annettu: 27.11.1981

Vakuutusyhtiö on pyytänyt Tiekuljetusvakuutuksen vahinkolautakunnan lausuntoa tiekuljetuksen yleisten vakuutusehtojen 1.4.2 kohdassa olevan erityisomavastuuta koskevan määräyksen soveltamisesta. Lautakunta on saanut asiakirjoista tietää seuraavan.

Rahdinkuljettaja oli ajoneuvoyhdistelmällä kuljettamassa traktoria kuorma-auton lavalla. Kuljettaja oli ajanut lisäkuormausta varten auton peltisepänliikkeen halliin. Hallin katossa oli ollut kahdella kiskolla kulkeva nosturi. Kiskot oli leviämisen estämiseksi sidottu toisiinsa sinkillä. Kuorma-autoa halliin peruutettaessa se oli sopinut kuormineen halliin. Lisäkuormaus suoritettiin hallin nosturilla, jonka jälkeen auto oli ollut tarkoitus ajaa ulos hallista. Kuormauksen aikana nosturin kiskot olivat kuitenkin kaventuneet, jolloin sinkki oli löystynyt ja laskeutunut. Sen vuoksi autoa ulos ajettaessa sinkki oli osunut traktorin ylöspäin nousevaan pakoputkeen katkaisten sen, jolloin pakoputki oli rikkoutunut särkien myös traktorin tuulilasin.

Rahdinkuljettaja on katsonut, että kyseessä ei ole ollut tiekuljetusvakuutuksen yleisten vakuutusehtojen 1.4.2 kohdassa tarkoitettu ajotien yläpuolella oleva este, koska vahinko on sattunut sisällä hallissa eikä varsinaisella ajotiellä.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Lautakunta katsoo, että suljetussa hallissa olevaa ajotilaa ei voida pitää sellaisena ajotienä kuin tiekuljetuksen yleisten vakuutusehtojen 1.4.2 kohdassa on katsottava tarkoitetun. Sen vuoksi rahdinkuljettajan suorittaman kuljetuksen aikana hallissa sattuneeseen vahinkoon ei voida soveltaa sanotussa ehtokohdassa mainittua erityisomavastuuta.

Päätös oli yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA