Haku

14/107/84

« Takaisin Tulosta

Diaarinumero: 14/107/84

Ratkaisu annettu: 04.10.1984

Tapahtumatiedot

Lähettäjä lähetti 1.6.1983 vastaanottajalle laikkalähetyksen, joka koostui rahtikirjamerkintöjen mukaan kahdesta yhteensä 55 kg:n ja yhdestä 1 kg:n painoisesta laikkakartongista. Rahdinkuljettaja toimitti lähetyksen 1.6.1983. Rahtikirjaan on tehty käsin merkintä "Tämän asiakas saanut" yhden kartongin osalta. Rahtikirjaan on leimattu määräpaikan tulopäivän leimaksi 1.6.1983. Rahdinkuljettaja on ilmoittanut lähettäjälle kirjallisesti 7.7.1983, että kaksi kartonkia laikkoja oli kadonnut. Lähettäjä puolestaan oli tehnyt rahdinkuljettajalle kirjallisen reklamaation 21.6.1983.

Vakuutusyhtiö on korvannut kadonneet laikat ja esittänyt rahdinkuljettajalle regressivaatimuksen 19.1.1984. Rahdinkuljettajan vakuutusyhtiö on torjunut 2.3.1984 regressivaatimuksen sen perusteella, että rahdinkuljettajalle ei ole tehty muistutusta TKSL:n 40 a §:n mukaisessa järjestyksessä.

Yhtiön kanta

Lausuntoa pyytänyt vakuutusyhtiö katsoo, että kysymys on kokonaisten, rahtikirjassa eriteltyjen tavarayksiköiden puuttumisesta, minkä vuoksi puuttumista on pidettävä tavaran katoamisena, jolloin reklamaation tekeminen kannevallan säilyttämiseksi ei ole tarpeen.

Lausuntopyyntö

Vakuutusyhtiö pyytää lautakunnan lausuntoa siitä, onko kysymyksessä tavaran väheneminen vai katoaminen. Mikäli lautakunta katsoisi, että kysymyksessä on tavaran katoaminen, yhtiö pyytää lautakunnan lausuntoa siitä, onko kannevalta rahdinkuljettajaa vastaan säilynyt.

LAUTAKUNNAN LAUSUNTO

Asiakirjoista saadun selvityksen mukaan lautakunta toteaa, että rahtikirjaan tehdyn merkinnän mukaisesti kuljetettavaksi on jätetty kolme eri kollia. Kyseiseen kolmeen kolliin pakattu tavara ei muodosta sellaista kokonaisuutta, että tavara olisi käytettävissä vain yhdessä. Näin ollen lautakunta katsoo, että kaksi kollia on kadonnut kuljetuksen aikana. Tavaran katoamisesta ei tarvitse TKSL:n 40 a §:n mukaan tehdä reklamaatiota. Näin ollen kannevaltaa ei ole TKSL:n 40 a §:n perusteella menetetty.

Päätös on yksimielinen.

TIEKULJETUSVAKUUTUKSEN VAHINKOLAUTAKUNTA