Haku

Voiko vakuutusyhtiö irtisanoa sairauskuluvakuutuksen?

FINEn neuvontaan otetaan yhteyttä toisinaan tilanteissa, joissa asiakkaat ovat saaneet vakuutusyhtiöltään tiedon henkilövakuutuksen, kuten sairauskuluvakuutuksen irtisanomisesta. FINEn saamien yhteydenottojen perusteella kysymyksiä on herännyt muun muassa siitä, onko vakuutusyhtiöllä oikeus toimia näin, mistä asiakas voi saada uuden vakuutuksen ja miten mahdollinen uusi vakuutus kattaa sairauksia, jotka ovat alkaneet irtisanottavan vakuutuksen voimassa ollessa.

Vakuutussopimuslain mukaan tapaturma- ja sairausvakuutuksen ehdoissa voidaan määrätä, että vakuutusyhtiöllä on oikeus irtisanoa vakuutus vakuutusmaksukauden päätyessä. On kuitenkin tärkeää huomata, että irtisanomisperusteena ei voi olla vakuutustapahtuman sattuminen tai vakuutetun henkilön terveydentilan huonontuminen. Irtisanomisperusteen tulee olla hyvän vakuutustavan mukainen, ja hyväksyttävä syy irtisanoa vakuutus voi olla esimerkiksi vakuutuksen muuttuminen tappiolliseksi ja vakuutusyhtiön päätös poistaa se tuotevalikoimastaan.

Vakuutusyhtiö saattaa irtisanomistilanteessa tarjota tilalle uutta vakuutusta, joka voi poiketa irtisanotusta vakuutuksesta sekä maksuiltaan että ehdoiltaan. Tällöin asiakkaalta ei tavanomaisesti edellytetä uutta terveysselvitystä, eikä vakuutukseen tule yksilöllisiä rajoitusehtoja niiden sairauksien osalta, jotka ovat alkaneet irtisanotun vakuutuksen voimassaoloaikana. Vakuutustarjoukseen kannattaa tutustua huolella ja halutessaan ottaa tilalle tarjotun vakuutuksen ja toimia tarjouksen ohjeiden mukaan.

Jos asiakas ei halua hyväksyä tarjottua vakuutusta, mutta haluaa kuitenkin säilyttää itsellään vakuutusturvan, hänellä on mahdollisuus hakea uutta vakuutusta muualta. Tällöin on kuitenkin tyypillistä, että vakuutusyhtiöt edellyttävät terveysselvityksen täyttämistä. Tämä saattaa johtaa siihen, ettei uutta vakuutusta myönnetä terveydentilan heikentymisen vuoksi, tai vakuutukseen tulee olemassa olevien sairauksien osalta rajoitusehtoja.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia