Haku

Muutoksia verkossa maksamiseen ja tunnistautumiseen – vanhat säännöt turvallisesta asioinnista pätevät edelleen

Verkossa ostamisessa ja maksamisessa sekä tunnistautumisessa tulee muutoksia maksupalveludirektiivin tarkennusten tullessa voimaan syyskuun puolessa välissä. Erityisesti maksamisen muutoksista on uutisoitu, mutta yksi asia ei ole muuttumassa: asiakkaan velvollisuus huolehtia omista henkilökohtaisista maksuvälineistään ja tunnisteistaan.

Listasimme FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnassa perusohjeet turvalliseen asiointiin, joita on hyvä aina noudattaa - myös uudessa toimintaympäristössä.

  • Säilytä pankkitunnisteita ja maksuvälineitä, kuten kortteja ja puhelinta huolellisesti, äläkä koskaan luovuta kenellekään tai tallenna tietokoneelle tunnuslukuja (käyttäjätunnusta, salasanaa tai turvakortin tietoja).
  • Älä anna luottokorttisi tai pankkitunnisteittesi tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. Tietojasi urkkivat rikolliset saattavat ottaa yhteyttä esimerkiksi poliisina tai pankin edustajana esiintyen puhelimitse, sähköpostitse tai tekstiviestitse
  • Jos olet epävarma tai sinua epäilyttää maksamisen tai asioinnin turvallisuus, keskeytä tapahtuma ja tarkista asia palveluntarjoajaltasi.
  • Hanki erillinen kortti, jota käytät vain verkkomaksamiseen ja kytke se tiliin, jossa et säilytä kaikkia varojasi.
  • Tarkista pankkisi tarjoamat mahdollisuudet itse vaikuttaa turvarajoihin tai toiminta-alueeseen ja säädä nosto- ja ostorajat itsellesi sopiviksi. Kiinnitä huomiota maksamisen suojaukseen. Tarkista, että verkko-osoitteen alussa olevan http on muuttunut muotoon https ja selaimessasi näkyy lukkosymboli.
  • Tarkista, millaisia turvallisuusohjeita oma pankkisi / luottokorttiyhtiösi antaa.
  • Jos annat luottokorttitietosi verkossa, tilaussivulla pitäisi näkyä myös tilauksen tiedot ja kokonaiskustannus.
  • Pidä selaimesi päivitettynä ja huolehdi tietoturvasta. Lataa ohjelmia vain luotettavista lähteistä, älä käy epäilyttävillä sivuilla äläkä avaa outoja ja epämääräisiä sähköposteja, linkkejä ja tiedostoja. Älä avaa verkkopankkia sähköpostilinkin kautta.
  • Mikäli havaitset tiliotteella tai laskulla veloituksia, joita et tunnista, ole välittömästi yhteydessä pankkiisi.
  • Opettele korttisi sulkupalvelun numero ulkoa tai kirjoita se muistiin turvalliseen paikkaan, josta saat sen käsiisi helposti myös silloin jos puhelimesi häviää.


Asiointi on turvallista kun perusohjeet ovat hallussa. Näissä asioissa ongelmatilanteet ovat enimmäkseen liittyneet maksukortin oikeudettomaan käyttöön, tietojen kalasteluun ja tilausansoihin. Uusien maksutapoihin liittyviä kysymyksiä tai ongelmia ei FINEen toistaiseksi ole tullut.

Lisätietoa:
Jaostopäällikkö Tuomas Hidén, p. 09 6850 1242, tuomas.hiden(at)fine.fi
Viestintäpäällikkö Elina Antila, p. 040 548 3838, elina.antila(at)fine.fi

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!

Pystyäksesi käyttämään chattia on teidän hyväksyttävä markkinointievästeet

Muuta evästeasetuksia