Haku

Uutiset ja tiedotteet

  Oppaat

   Blogi: Auto katosi koeajossa

   Päätitkö myydä autosi? Autoa koeajolle luovutettaessa voi syntyä mahdollisuus vilunkipeliin! Rahanmenetyksen vaara on suuri, koska auto saattaa kadota koeajossa. Korvaako vakuutus, jos koeajolle annettu ajoneuvo katoaa tai löytyy vahingoittuneena?

   Autojen ja moottoripyörien varkausvakuutukset korvaavat vain, kun lukittu ajoneuvo varastetaan.  Korvauksen maksaminen varkausvakuutuksen perusteella edellyttää vakuutusehtojen mukaan sitä, että auto oli varkauden tapahtumahetkellä lukittu. Koeajotilanteessa auto ei ole tapahtumahetkellä lukittu, eikä kyse muutoinkaan ole varkaudesta, koska myyjä luovuttaa ajoneuvon ja avaimen tekijän haltuun.

   Jos myyjä on antanut autonsa ostajana esiintyneen henkilön käyttöön koeajoa varten, eikä autoa palauteta, kyseessä on petos tai kavallus, eikä vahinkoa korvata varkausvakuutuksesta. Vahinko saattaa jäädä kokonaan myyjän itsensä kärsittäväksi. Jos oikein huono tuuri käy, rahoituksella ostetun auton loppuvelkaa voi joutua maksamaan vielä pitkään, vaikka autoa ei edes enää ole.

   Joskus koeajossa kadonnut auto löytyy huviajelun jälkeen rusikoituna. Korvaako kolari- tai ilkivaltavakuutus korjauskulut?

   Kolarivakuutuksesta korvataan mm. törmäyksestä ja tieltä suistumisesta aiheutuneita vahinkoja. Useissa vakuutusehdoissa on kuitenkin rajattu kaikenlaiset petoksesta tai kavalluksesta aiheutuneet vahingot vakuutusturvan ulkopuolelle. Ilkivaltavakuutuksesta korvataan tahallisesta vahingonteosta aiheutuneita vahinkoja. Myöskään kaikista ilkivaltavakuutuksista ei korvata vahinkoa, joka aiheutuu ajoneuvolle, joka on saatu haltuun petoksen tai kavalluksen avulla. Jos auto kaikkien onneksi kuitenkin sattuu löytymään, voi omistaja joutua maksamaan sen korjauskulut omasta pussistaan.

   Myyjän kannattaa olla valppaana koeajotilanteessa. Petoksen riski pienenee, jos ostajan henkilöllisyys on tiedossa. Aina kannattaa tarkistaa, että ostajalla on ajokortti eli lupa ajaa autoa, ja lisäksi pyrkiä varmistumaan siitä, että ajokortissa oleva henkilö on sama kuin kojeajolle tullut ostajaehdokas. Lisäksi ajokortista voi ottaa kuvan ja mennä itse mukaan koeajolle. Myös jonkin esineen, esimerkiksi kännykän tai lompakon pyytämistä pantiksi koeajon ajaksi kannattaa harkita.

    

    

   Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

   Palaute julkaisusta

   Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

   Kiitos!