FINE - Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Yhteistyöhankkeet

FINE on mukana useissa eri yhteistyöhankkeissa, joiden tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoja ja taitoja talousasioissa.

Maksukorttien turvallinen käyttö - Korttiturvallisuus.fi

Korttiturvallisuus.fi-hankkeessa edistetään maksu- ja luottokorttien turvallista käyttöä Suomessa. Hanke on julkaissut Korttiturvallisuus.fi-sivuston, jolle on kerätty yleistä tietoa korttimaksamisesta. Hanke yhdistää laajalti finanssialan eri toimijoiden ja poliisin työn korttiturvallisuuden edistämisessä.

Nuorten talousosaamisen oppimisympäristö - Zaldo.fi

Nuorille suunnatussa Zaldo.fi-hankkeessa tarjotaan innostava oppimisympäristö oman talouden hallinnasta. Zaldo.fi-sivuston interaktiivinen sisältö muodostaa kattavan ja innostavan kokonaisuuden oman talouden hallinnan opiskeluun osana taloustiedon opetusta, erityisesti yhdeksännellä luokalla.

Aineisto on tarkoitettu opettajan tukimateriaaliksi mukaan opetukseen. Oppilas voi käydä aineiston läpi tietokoneeltaan itse opiskellen, opettajan tukemana. Yhden osion läpikäyminen vie noin kymmenen minuuttia. Osiot syventävät koulussa opittua ja vievät taloustaitoja käytäntöön.

Zaldo sisältää neljä osiota tuloista ja menoista, ostamisesta ja maksamisesta, säästämisestä ja sijoittamisesta sekä vakuuttamisesta ja riskeihin varautumisesta. Mukana on myös sanastoa, linkkivinkkejä ja kilpailu 9-luokkalaisille testata taloustaitojaan.

Zaldo on Finanssialan keskusliiton sivusto. FINE on mukana yhteistyössä järjestämässä nuorille suunnattua kilpailua yhdessä Nuori Yrittäyys ry:n kanssa.

Katso lyhyt esittelyvideo Zaldosta YouTubesta.

Talousguru – taloustaidoilla nuorten Suomi kasvuun

Talousguru-kilpailussa vietetään 20 v -juhlavuotta tänä vuonna ja kilpailu on hyväksytty #Tubetatonni –kilpailun ohella osaksi Suomi 100 –juhlavuoden ohjelmaa. Kampanja huipentuu 3. maaliskuuta molempien kilpailujen finaaliin ja Sanomatalon Mediatorilla Helsingin Sanomien kanssa järjestettävään yleisötilaisuuteen, jossa talousgurut ja tubettajat haastavat finanssialan johtoa. Lisätietoa kampanjasta: Talousguru.net.

Talousguru-finalisteille tarjolla upeita palkinto ja korkeakoulupaikkoja

Talousguru on monessa lukiossa jo perinteeksi muodostunut kaksiosainen kilpailu. Valtakunnallisen kisan ensimmäinen osa järjestetään 18.1.2017 lukioissa eri puolella Suomea, jolloin jokainen lukio valitsee oman koulunsa parhaan talousosaajan. Kilpailun toinen osa järjestetään 2. - 3.3. 2017 Helsingissä. Juhlavuoden kunniaksi finaaliin otetaan mukaan kymmenen sijaan neljätoista kilpailijaa. 

Finalisteista viisi valitaan vanhaan tapaan pisteiden perusteella asuinpaikasta riippumatta ja loput yhdeksän finalistia alueellisten asukasmäärien (aluehallintovirastot) perusteella. Näistä yhdeksästä finalistista neljä valitaan Etelä-Suomen alueelta, kaksi Länsi-Suomesta, yksi Itä-Suomesta, yksi Lounais-Suomesta ja yksi Pohjois-Suomesta. 

Kilpailun voittaja saa 1 000 €:n rahapalkinnon ohella arvostetun Talousguru-tittelin, toiseksi tullut kilpailija saa rahapalkintona 500 € ja kolmanneksi sijoittunut 250 €. Lisäksi voittajan koulu saa vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorin hatun, jonka jalustaan on kaiverrettu kaikkien kilpailussa aikaisemmin menestyneiden koulujen nimet. Kaikki finalistit saavat myös lehtipalkintoja ja diplomin.

Useat korkeakoulut tarjoavat kilpailuissa parhaiten menestyneille opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta. Kolme parasta voi hakea suoraa opiskelupaikkaa (ilman pääsykoetta) Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, Jyväskylän ylipiston kauppakorkeakouluun tai Tampereen yliopistoon (kauppatiede). Tämän lisäksi kaikki neljätoista finalistia voivat hakea opiskelupaikkaa (ilman pääsykoetta) Helsingin yliopistoon (taloustiede) sekä  kymmenen parasta kielikokeen läpäistyään Svenska handelshögskolaniin. (HUOM! Tampereen yliopiston ja Svenska Handelshögskolanin opiskelupaikat vahvistetaan uudelleen lokakuussa 2017).

Kaikille Talousguru-kilpailun loppukilpailuun valituille voidaan myöntää hakemuksesta opiskelupaikka myös Lapin Ammattikorkeakouluun Kaupan ja kulttuurin osaamisalalle liiketalouden koulututukseen ilman valintakoetta. Osaamisala päättää oikeuden myöntämisestä. Lisätietoja: Opetuspäällikkö Sari Mattinen, p.050 461 2325, sari.mattinen@lapinamk.fi.

Aikoinaan Suomen Pankkiyhdistyksen ja Historian- ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ideoimaa kilpailua on järjestetty vuodesta 1997 alkaen. Juhlavuoden kilpailu järjestetään yhdessä Finanssialan Keskusliiton, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja FINEn Vakuutus ja rahoitusneuvonnan kanssa. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajien yhdistys sekä Suomen lukiolaisten liitto.

Talosuguru 2017 -kilpailuun ilmoittautumine on vuoden 2017 kilpailun osalta päättynyt  HYOL:n verkkosivuilla. Sivuilta löytyy esimerkkejä aikaisempien vuosien kysymyksistä ja tarkempaa tietoa kilpailun säännöistä. Tutustu myös Finanssialan Keskusliiton Talousguru-uutisointiin sekä Talousgurun Facebook-sivuihin.

Voita tonni tubettamalla

Perinteisen taloustietokilpailun ohella nuoria haastetaan pohtimaan rahankäyttöään myös #Tubetatonni-videoblogikilpailulla. Vlogin aiheena on mä ja mun rahat, kokemukset, kommellukset ja opit rahan käytöstä.

#Tubetatonnin tavoitteena on saada nuoret pohtimaan taloustaitojen merkitystä omassa elämässään. Myös vloggaaja TCJG rohkaisee kilpailijoita 6. tammikuuta lähtien YouTubessa omalla esimerkillään. Kilpailuaika on 1.1.–24.2.2017.

Lisätietoa kampanjasta ja molemmista kilpailuista osallistumisohjeineen on Talousguru.net -sivustolla. Sieltä löydät myös suositun TCJG:n vlogin.

Parempaan talousosaamiseen verkoston voimin - Mun talous -hanke

Mun talous -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa suomalaisten nuorten taloudellista osaamista ja ennaltaehkäistä talousongelmia. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke toteutetaan vuosina 2013–2017.