FINE - Vakuutus- ja rahoitusneuvonta

Yhteistyöhankkeet

FINE on mukana useissa eri yhteistyöhankkeissa, joiden tavoitteena on lisätä kuluttajien tietoja ja taitoja talousasioissa.

Maksukorttien turvallinen käyttö - Korttiturvallisuus.fi

Korttiturvallisuus.fi-hankkeessa edistetään maksu- ja luottokorttien turvallista käyttöä Suomessa. Hanke on julkaissut Korttiturvallisuus.fi-sivuston, jolle on kerätty yleistä tietoa korttimaksamisesta. Hanke yhdistää laajalti finanssialan eri toimijoiden ja poliisin työn korttiturvallisuuden edistämisessä.

Nuorten talousosaamisen oppimisympäristö - Zaldo.fi

Nuorille suunnatussa Zaldo.fi-hankkeessa tarjotaan innostava oppimisympäristö oman talouden hallinnasta. Zaldo.fi-sivuston interaktiivinen sisältö muodostaa kattavan ja innostavan kokonaisuuden oman talouden hallinnan opiskeluun osana taloustiedon opetusta. Zaldo.fi on suunnattu erityisesti yhdeksänsille luokille ja Mini-Zaldo on tarkoitettu alakoulujen käyttöön. Mini-Zaldo on tehty aiemman, yläkoululaisille suunnatun ja syksyllä 2017 uusitun Zaldo- oppimateriaalin pohjalta. Molemmat Zaldot löytyvät osoitteesta Zaldo.fi.

Aineisto on tarkoitettu opettajan tukimateriaaliksi mukaan opetukseen. Oppilas voi käydä aineiston läpi tietokoneeltaan itse opiskellen, opettajan tukemana. Yhden osion läpikäyminen vie noin kymmenen minuuttia. Osiot syventävät koulussa opittua ja vievät taloustaitoja käytäntöön.

Zaldo sisältää neljä osiota tuloista ja menoista, ostamisesta ja maksamisesta, säästämisestä ja sijoittamisesta sekä vakuuttamisesta ja riskeihin varautumisesta. Mukana on myös sanastoa, linkkivinkkejä ja kilpailu 9-luokkalaisille testata taloustaitojaan.

Zaldo.fi oppimisympäristö on toteutettu yhdesäs Finanssiala ry:n, Nuori Yrittäjyys ry:n ja FINEn kanssa.

Katso lyhyt esittelyvideo Zaldosta YouTubesta.

Talousguru

Talousguru on monessa lukiossa jo perinteeksi muodostunut lukiolaisten kaksiosainen taloustietokilpailu. Valtakunnallisen kisan ensimmäinen osa järjestetään 17.1.2018 lukioissa eri puolella Suomea, jolloin jokainen lukio valitsee oman koulunsa parhaan talousosaajan. Kilpailun toinen osa järjestetään 1. - 2.3. 2018 Helsingissä. Finaaliin otetaan mukaan neljätoista kilpailijaa. 

Finalisteista viisi valitaan vanhaan tapaan pisteiden perusteella asuinpaikasta riippumatta ja loput yhdeksän finalistia alueellisten asukasmäärien (aluehallintovirastot) perusteella. Näistä yhdeksästä finalistista neljä valitaan Etelä-Suomen alueelta, kaksi Länsi-Suomesta, yksi Itä-Suomesta, yksi Lounais-Suomesta ja yksi Pohjois-Suomesta. 

Kilpailun voittaja saa 1 000 €:n rahapalkinnon ohella arvostetun Talousguru-tittelin, toiseksi tullut kilpailija saa rahapalkintona 500 € ja kolmanneksi sijoittunut 250 €. Lisäksi voittajan koulu saa vuodeksi haltuunsa kilpailun kiertopalkintona toimivan aidon tohtorin hatun, jonka jalustaan on kaiverrettu kaikkien kilpailussa aikaisemmin menestyneiden koulujen nimet. Kaikki finalistit saavat myös lehtipalkintoja ja diplomin.

Useat korkeakoulut tarjoavat kilpailuissa parhaiten menestyneille opiskelupaikkoja ilman pääsykoetta. Kolme parasta voi hakea suoraa opiskelupaikkaa (ilman pääsykoetta) Aalto-yliopiston kauppakorkeakouluun, Tampereen yliopistoon (kauppatiede) tai Lapin ammattikorkeakouluun. Tämän lisäksi kaikki finalistit voivat hakea opiskelupaikkaa (ilman pääsykoetta) Helsingin yliopistoon (taloustiede) sekä kielikokeen läpäistyään Svenska handelshögskolaniin. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu hyväksyy parhaan finalisteisa hakeneen opiskelijan.

Aikoinaan Suomen Pankkiyhdistyksen ja Historian- ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ideoimaa kilpailua on järjestetty vuodesta 1997 alkaen. Kilpailu järjestetään yhdessä Finanssiala ry:n, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton ja FINEn Vakuutus ja rahoitusneuvonnan kanssa. Kilpailua tukevat myös Taloustoimittajien yhdistys sekä Suomen lukiolaisten liitto.

Voita tonni tubettamalla

Perinteisen taloustietokilpailun ohella nuoria haastetaan pohtimaan rahankäyttöään myös #Tubetatonni-videoblogikilpailulla. Vlogin aiheena on mä ja mun rahat, kokemukset, kommellukset ja opit rahan käytöstä.

#Tubetatonnin tavoitteena on saada nuoret pohtimaan taloustaitojen merkitystä omassa elämässään. Kilpailuaika on 1.12.2017– 18.2.2018.

Lisätietoa kampanjasta ja molemmista kilpailuista osallistumisohjeineen on Talousguru.net -sivustolla. 

Parempaan talousosaamiseen verkoston voimin - Mun talous -hanke

Mun talous -hankkeen päätavoitteena on vahvistaa suomalaisten nuorten taloudellista osaamista ja ennaltaehkäistä talousongelmia. Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama hanke toteutetaan vuosina 2013–2017.