Haku

Uutishuone

Vakuutusyhtiöiden lainaturvavakuutukset vertailussa

ti 25. kesäkuuta 2013 13.30.00

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn uusi opas kokoaa vertailutietoa seitsemän vakuutusyhtiön tarjoamien lainaturvavakuutusten ydinsisällöistä ja hinnoista. Vertailutiedon lisäksi opas tarjoaa kattavan tietopaketin lainaturvavakuutusta harkitsevalle asiakkaalle.

Vertailussa on mukana eri pankkien/pankkiryhmittymien kautta myytävät, asuntoluoton turvaksi myönnettävät lainaturvavakuutukset.

”Lainaturvavakuutus antaa suojaa lainan takaisinmaksun varalta. Lainaturva myönnetään sen pankin asiakkaalle, josta lainakin myönnetään. Se, mitä vahinkoja korvataan, vaihtelee huomattavasti yhtiöittäin. Korvaukset voivat olla joko kerta- tai kuukausikorvauksia, myös hinnat, vakuutussummat, -määrät ja -ajat vaihtelevat eri yhtiöissä”, jaostopäällikkö Leena Snellman Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä kertoo.

Sisällöissä ja hinnoissa eroja

Lainaturvavakuutukset eroavat sisällöltään toisistaan. Lainaturvavakuutuksen voi ottaa joko laajana tai suppeana turvana. Kaikki lainaturvavakuutukset sisältävät kuolemanvaravakuutuksen. Yhdessä tuotteessa tämä turva on tosin valinnainen ja kahdessa tuotteessa korvataan vain tapaturmainen kuolema. Laajimpiin vakuutuksiin voi sisältyä turvaa pysyvän työkyvyttömyyden, ohimenevän työkyvyttömyyden, työttömyyden, vakavan sairauden tai sairaalahoidon varalta. Vakuutusten tarkat sisällöt ja rajoitukset käyvät ilmi vakuutusehdoista, joihin on syytä tutustua aina tarkasti.

Myös hintahaitari on laaja. Vertailun esimerkkitapauksessa suppeimman lainaturvavakuutuksen hinta vaihteli 4 200 € - 8 900 € välillä eri yhtiöissä, vaikka tuotteiden sisältö on lähes sama.

”Vakuutusten vertailussa onkin oltava tarkkana. Yhteen lainaturvavakuutukseen sisältyy vain kuolemanvaraturva ja joitakin vakuutuksia voi ottaa vain laajana. Osan vakuutuksista pariskunnat voivat ottaa pariturvana, jolloin kuolemanvarakorvaus maksetaan vain ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Osassa taas turvat pitää ottaa erillisinä, jolloin korvaus maksetaan kummankin vakuutetun kuoleman jälkeen”, Snellman painottaa.

Vertailu sisältää kolme taulukkoa vakuutusten ydinsisällöstä, vakuutuskohtaiset tarkemmat sisältötaulukot sekä hintaesimerkkitaulukot. Hintaesimerkeissä mukaan on otettu mahdollisimman laaja ja mahdollisimman suppea vakuutus.

”Taulukot tuovat erilaisuuden esiin, pelkkään hintavertailuun ei päätöstään kannata siis perustaa. Lähtökohtana pitäisin aina oman tarpeen kartoitusta ja selvitystä siitä, mitä haluaa lainaturvavakuutukseltaan ja mitä riskiä haluaa vakuuttaa”, Snellman jatkaa.

Myös vakuutusmäärä vaihtelee yhtiöittäin. Vakuutusmäärä on usein sidottu lainamäärään siten, että vakuutusmäärä alenee aina lainaa lyhennettäessä. Vakuutusmääräksi voi joillakin vakuutusyhtiöillä valita kiinteäsummaisen, joko lainaa korkeamman tai matalamman määrän. Kuukausittain maksettavissa työkyvyttömyyden tai työttömyyden turvissa voi sopia jonkin tietyn suuruisen kuukausierän, jolloin korvausta maksetaan 1/30 tästä sovitusta määrästä päivältä.

Terveysselvitys herättää kysymyksiä

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEen otetaan usein yhteyttä lainaturvavakuutuksen terveysselvitykseen liittyvissä asioissa.

”Vakuutusyhtiöt kysyvät selvitystä asiakkaan terveydestä ennen turvan myöntämistä. Jos myöhemmin ilmenee, että vakuutuksenottaja on vastannut johonkin kysymykseen virheellisesti tai on jättänyt kertomatta jonkin sairauden tai lääkärissä käynnin, vakuutusyhtiö voi myöhemmin irtisanoa tai purkaa vakuutussopimuksen”, Snellman sanoo.

Lue lisää Perus- ja vertailutietoa lainaturvavakuutuksista: http://www.fine.fi

Lisätietoja:
Leena Snellman, jaostopäällikkö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, p. 09 6850 1230 tai p. 09 6850 120.
Elina Antila, viestintäpäällikkö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, p. 040 548 3838.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!