Haku

RSS uutiskirjeet

Lue ja kuuntele FINE50-aineistoja - mielenkiintoinen lukupaketti finanssiasioiden huippuosaajilta!

to 1. heinäkuu 2021

Lukupaketti kesään: artikkeleita finanssiasioiden huippuosaajilta
 

Heinäkuu 2021

Jos luet viestin mieluummin selaimella, klikkaa tästä
 
 
 

 
 
 
 

Kesälukuun ja kuunteluun

Kokosimme oheiseen kesälukupakettiin FINE50 -vuoden aikana julkaistuja aineistoja finanssialaa koskevista ilmiöistä sekä juridisista erityiskysymyksistä, historiasta, nykyhetkestä ja tulevan pohdinnasta. Mukana on myös muutama vartin pituinen kiinnostava podcast.
Nämä ja paljon muuta tulossa mukaan marraskuussa julkaistavaan kirjaan!

 
 
 
Siviilioikeuden professori Mia Hoffrén, Itä-Suomen yliopisto

Täyttämis- vai vahingonkorvausvastuuta?

Mia Hoffrén arvioi kirjoituksessaan tunnistusvälineen haltijan tunnistuslain 27 §:n mukaisen vastuun sisältöä ja erityisesti kysymystä siitä, onko vastuu täyttämisvastuuta vai vahingonkorvausvastuuta. Kirjoituksessa käsitellään tunnistuslain taustaa, samankaltaisia säännöksiä, KKO:n ratkaisua, erilaisia tulkintavaihtoehtoja, muodostetaan johtopäätös ja suositus sekä kiinnitetään huomiota tunnistusvälineen haltijan vastuuta koskevien sääntöjen ankaruuteen sekä niitä koskeviin kehittämistarpeisiin.

Lue lisää »

 
 
 
General Counsel Sakari Wuolijoki, Nordea

Käyttäytymistaloustiede ja oikeus - finanssialan kannalta

Sakari Wuolijoki tarkastelee FINE50v. -kirjaan tulevassa artikkelissaan laajasti yksilöiden kiinnostavia päätöksenteon mekanismeja taloustieteen tutkimuksessa, käyttäytymistaloustieteen vaikutuksia oikeusjärjestelmään sekä oikeuden ja talouden läheistä vuorovaikutusta.

Artikkelissa avataan myös käyttäytymistaloustieteen sovelluksia finanssialalla, muun muassa standardisoitua tiedonantovelvollisuutta, pikaluottosääntelyä ja peruuttamisoikeutta. 
Lue lisää »

 
 
 
Varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari, Finanssiala ry

Musta kuningatar kohtaa mustan joutsenen

Esko Kivisaari pohtii tiedonkäytön eettisiä ulottuvuuksia FINE50v. -kirjan artikkelissaan: 'Kun musta kuningatar kohtaa mustan joutsenen - pohdintaa tiedonkäytön etiikasta vakuutustoiminnassa'. Miten dataa voimakkaasti hyödyntävä vakuutusala tulee muuttumaan, miten tekoäly haastaa vakuutustoiminnan etiikan ja mitä suuntauksia reilussa vakuutustoiminnassa voisi noudattaa?

Lue artikkeli FINE50v. -sivuilla »

Esko Kivisaari IhanFINE -podcastissa, aiheena tekoäly ja etiikka. Kuuntele tästä »

 

 
 
 
OTT, emeritaprofessori Lena Sisula-Tulokas

Vakuutusehtojen tulkinta ja koronapandemia

Lena Sisula-Tulokkaan Pandemin och beprövade försäkringsvillkor – djävulen sitter i detaljerna -artikkelissa käydään läpi koronpandemian mukanaan tuomia vaikeuksia vakuutusehtojen tulkinnassa. Lähtökohtaisesti vakuutukset ehtoineen on suunniteltu toisenlaista maailmaa ajatellen, kuin mitä olemme reilun vuoden ajan eläneet. Ehtojen laadinnassa ei ole voitu ennakoida koronapandemian kaltaisia tilanteita. FINEn lautakuntakäytännön perusteella vakuutusehtojen tulkinta tapahtuu kuitenkin normaalien sopimusoikeudellisten sääntöjen mukaisesti myös pandemian kaltaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Peruslähtökohtana on vakuutusehtojen sanamuoto.

Lue lisää »

 
 
 
OTL, VT, väitöskirjatutkija Tiina Väisänen

Eläke- ja henkivakuutukset avioero-osituksessa

Tiina Väisäsen artikkelissa Eläke- ja henkivakuutukset avioero-osituksessa – nykytilanne ja tulevaisuudennäkymiä tarkastellaan sitä sääntelyä, jonka nojalla eläke- ja henkivakuutuksia arvioidaan avioero-osituksessa sekä niitä tulkinnallisia lähtökohtia, joiden perusteella ne joko luetaan puolisoiden ositettavaan varallisuuteen tai jätetään sen ulkopuolelle. Lisäksi pohditaan keinoja, joilla puoliso voi turvata puolittamisperiaatteen toteutumista silloin, kun hänen puolisonsa vakuutus näyttää olevan jäämässä ositettavan varallisuuden ulkopuolelle. Katso myös Tiinan intro aiheeseen.

Lue lisää »

 
 
 
 

Finanssisektorin rooli kansalaisten talousosaamisen edistämisessä

Talousosaamisen asiantuntija Anu Raijas Suomen Pankista vastaa FINE 50 v. -juhlakirjaan tulevassa artikkelissaan kysymyksiin: Mikä on finanssisektorin rooli pitää yllä ja edistää kansalaisten talousosaamista? Mitä on tehty, tutkittu ja mitä jo tiedämme osaamisesta? Mitä pitäisi vielä tehdä ja mitä tavoitellaan talousosaamista edistävällä strategiaehdotuksella?

Lue lisää »

Kuuntele myös IhanFINE-podcast: Mistä kaikesta talousosaamisessa on kyse? Kuuntele tästä »

 

 
 
 
 

FINEn neuvonnassa kohdataan aina ihminen

Kokosimme FINEssä yhteensä yli 120 vuotta työskennelleiden viiden asiantuntijan kertomuksia ja kokemuksia ihmisten kohtaamisesta, auttamisesta ja ongelmien ratkaisemisesta.

Lue lisää, millaista työnteko asiakaspalvelussa, neuvonnassa ja riitojen ratkaisussa on ollut sekä millaiseksi se on viime vuosina ja vuosikymmeninä kehittynyt. 

Lue lisää »

 
 
 
 

Miten koronaviruspandemia on näkynyt FINEssä?

Kukaan ei osannut arvata tai ennakoida miten nopeasti laajenevan koronaviruspandemian vaikutukset näkyisivät FINEen tulevissa asioissa. Yhteydenottojen tulvalta onneksi vältyttiin.

Kaiken kaikkiaan ja toistaiseksi yhteydenottojen kokonaismäärä on jäänyt odotettua pienemmäksi. Sijoitusmarkkinoiden levottomuudet eivät ole näkyneet FINEssä, mutta matkavakuutuksista on kysytty paljon. Pankkiasioiden määrät eivät myöskään ole suuresti nousseet. Epidemiasta seuranneet viranomaistoimet aiheuttivat kuitenkin yritysten keskeytysvakuutusten osalta meille yllätyksen.  Lue lisää »

 
 
 
 

IhanFine -podcast: Tekoäly ja etiikka

Mikä ihmeen tekoäly – mihin sitä tarvitaan? Miksi juuri finanssiala on ollut niin nopea omaksumaan tekoälyä osaksi liiketoimintaansa? Millaisia hyötyjä tekoälyn käyttö tuo ja mikä merkitys sillä on tulevaisuudessa meille kaikille? Miten tekoäly näkyy pankkien ja vakuutusyhtiön asiakkaille?

Tekoälyn hyödyntämiseen liittyy myös paljon pelkoja, esimerkiksi henkilötietojen käyttöön liittyen. Mitä ja kuinka vakavia riskejä nämä ovat? Entäpä etiikka – miksi ja mitä varten?

Elli Reunasen haastateltavana IhanFINE-podcastissa varatoimitusjohtaja Esko Kivisaari Finanssiala ry:stä. Kuuntele tästä »

 
 
 
 

IhanFine -podcast: Mistä kaikesta talousosaamisessa on kyse?

Historian ensimmäinen IhanFINE-podcastissä keskustellaan suomalaisten talousosaamisen tilasta ja halusta olla maailman paras talousosaaja-maa.

FINEn toimitusjohtaja Elli Reunasen haastateltavana on Suomen Pankin talousosaamisen neuvonantaja Anu Raijas. Keskustelua käydään kaikesta siitä, mistä talousosaamisessa on kyse ja mitä voimme finanssisektorilla tehdä asioiden edistämiseksi.

Kuuntele tästä »

 
 


 

Porkkalankatu 1, 00180 Helsinki  |  www.fine.fi

 

 

Kerro kaverille
uutiskirjeestämme

 
 
  Tilaa uutiskirje, peruuta tilaus tai vaihda sähköpostiosoitteesi tästä.  
 
 
  Powered by Postiviidakko  
 

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!