Haku

Uutishuone

Lainojen marginaalit ja palvelumaksut herättävät yhä enemmän kysymyksiä

to 4. huhtikuuta 2013 10.30.00

Asiakkaat ottavat pankkiasioissa yhteyttä Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEn neuvontaan selvästi aikaisempaa enemmän. Yhteydenottoja on tullut tämän vuoden puolella yli kaksi kertaa enemmän viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Eniten kysytään lainojen korkomarginaaleista ja pankkipalveluiden hinnoittelusta.

”Eniten kysytään ja valitetaan lainojen korkomarginaalin nostamisesta ja pankkipalveluiden hintojen korotuksista. Näitä asioita on tullut lähes 300 tämän vuoden puolella”, johtaja Erik Sirén Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä kertoo.

Asiakkaat kysyvät pankkien toimintatavasta erityisesti tilanteissa, jolloin lainan viitekorkoa tai lainan vakuutta on haluttu vaihtaa, tai asiakas on hakenut lyhennyslykkäystä lainansa maksuun. Pankit ovat näissä tilanteissa edellyttäneet korkomarginaalin korottamista. Mikä tahansa muutos lainasopimuksessa ei kuitenkaan välttämättä oikeuta korotukseen.

”Lainasopimukset ovat pankin ja asiakkaan välisiä sopimuksia, joista neuvotellaan aina yhdessä. Jos lainasopimusta muutetaan oleellisesti, voi pankki edellyttää myös korkomarginaalin muuttamista”, Sirén muistuttaa.

”Asiakkaiden on hyvä olla tietoisia omista oikeuksistaan. Esimerkiksi lainan vakuuden vaihto tilanteessa, jossa asiakas on hoitanut luottonsa moitteettomasti ja uusi vakuus on entisenlainen, ei ole syy marginaalin nostoon. Myöskään vähäiset muutokset maksuohjelmassa, kuten esimerkiksi eräpäivän siirto, eivät oikeuta marginaalin nostoon.”

Myös pankkien palvelumaksujen korotukset ovat herättäneet laajalti kysymyksiä.

”Asiakkaan on hyvä miettiä pankkiasioidensa hoitoa kokonaisuutena, minkälaisia palveluita kulloinkin tarvitsee ja verrata sitten hintoja eri palveluntarjoajien välillä. Myös palvelusopimukset ovat asiakkaan ja pankin välisiä sopimuksia, ja niihin kannattaa tutustua tarkasti. Useimmiten sopimuksissa lukee, että asiakas sitoutuu kulloinkin voimassa olevan hinnaston maksuihin. Silloin ei korotuksille voi juuri mitään”, Sirén sanoo.

FINEn neuvonnassa asiakkaat saavat maksutonta selvittely- ja neuvotteluapua rahoitus- ja vakuutuspalveluja koskevien erimielisyyksien ratkaisemiseksi. Fine.fi -verkkosivuilta löytyy tietoa asiakkaita eniten askarruttavista kysymyksistä niin pankki- kuin vakuutusasioissa, sekä esimerkkejä Vakuutus-, Pankki- ja Arvopaperilautakuntien antamista ratkaisusuosituksista.

Lisätietoja:

johtaja Erik Sirén, p. 09 6850 1240 tai 040 555 3371

viestintäpäällikkö Elina Antila, p. 09 6850 1246 tai 040 548 3838

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!