Haku

Uutishuone

Kuolinpesän hoitoon liittyvät pankki- ja vakuutusasiat yksissä kansissa

pe 29. marraskuuta 2013 08.00.00

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEen otetaan viikoittain yhteyttä kuolinpesään liittyvissä pankki- ja vakuutusasioissa. Läheisen kuolema on omaisille usein raskasta aikaa ja kuolinpesään liittyvien käytännön pankki- ja vakuutusasioiden hoito saattaa tuntua vaikealta. Uusi opas: ’Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä – Ohjeita kuolinpesän osakkaille’ kokoaa keskeiset asiat yhteen ja ohjaa niiden sujuvaan hoitoon pankkien ja vakuutusyhtiöiden kanssa.

Uusi opas on laadittu erityisesti niille, jotka ovat menettäneet läheisensä ja hoitavat kuolinpesän asioita.

”Ihmiset kysyvät muun muassa kuolinpesän tilinkäyttöön ja pankkisalaisuuteen liittyviä asioita. Esimerkiksi leskeksi jääneelle on saattanut tulla yllätyksenä se, että yhteisen tilin toiseksi tilinkäyttäjäksi ovat tulleet kuolinpesän osakkaat. Usein halutaan myös tietää, ketkä ovat oikeutettuja saamaan pankista kuolinpesään liittyvää tietoa”, asiantuntija Auri Koskinen Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINEstä kertoo.

Vainajalla on saattanut olla tilejä, vakuutuksia, sijoituksia tai muita sopimuksia eri yhtiöissä, joista omaisilla ei ole tietoa.

”Olisikin tärkeää, että kodeista löytyisi tiedot pankki- ja vakuutusasioista yhdestä paikasta, samaan kansioon koottuna, sillä näitä tietoja ei saa keskitetysti mistään. Vaikka asiakirjoja ei kotoa löytyisikään, kannattaa selvittely aloittaa soittamalla pankkeihin ja vakuutusyhtiöihin. Esimerkiksi henkivakuutuksen korvausta täytyy hakea, sitä ei makseta automaattisesti”, Koskinen jatkaa.

Usein käy myös niin, että kuolinpesää ei jaeta heti. Tällöin on tärkeää huomioida, että vainajan tekemistä sopimuksista monet jatkuvat ja ovat edelleen voimassa kuoleman jälkeenkin, ellei niitä irtisanota. Tällaisia ovat esimerkiksi sähkösopimukset, kotivakuutus sekä liikenne- ja autovakuutus. Kuolinpesän tehtäviin kuuluu näistä sopimuksista ja niihin liittyvistä maksuista huolehtiminen.

Lue julkaisu Pankki- ja vakuutusasiat kuolinpesässä – Ohjeita kuolinpesän osakkaille: www.fine.fi.

Lisätietoja:

Auri Koskinen, asiantuntija, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, p. 09 6850 1243
Erik Sirén, johtaja, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, p. 09 6850 1240 tai 040 555 3371
Elina Antila, viestintäpäällikkö, Vakuutus- ja rahoitusneuvonta FINE, p. 040 548 3838.

Lähetys epäonnistui. Tarkista, että täytit vaaditut kentät.

Palaute julkaisusta

Voit auttaa meitä kehittämään oppaidemme sisältöjä antamalla palautteesi

Kiitos!